Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Kwiecień 2023, 12:41
To był miesiąc rekordowo ciepły, który siłą rzeczy musiał pokazać jakiś inny poziom Niczego nie ośmieszył, ponieważ był wybitnie ciepły na niemal każdym kroku i zaowocował pogodową ciekawostką na długie lata Ja nie będę go nisko oceniał, bo mimo wszystko był piękny - mimo że nie chciałbym jego powtórki.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Kwiecień 2023, 18:10
Może i pustynia, ale miesiąc był wybitnie ciepły i nie da się tego podważyć. Dni z temperaturą powyżej 20 stopni było więcej niż w większości majów, temperatury minimalne również najwyższe w historii - słowem, zupełnie odrębna kategoria i w południowych regionach najbardziej niezwykły miesiąc w historii. Śmiecień 2009 przy nim wygląda, jakby w ogóle nie był ciepły, a 2020 jak coś importowanego z Gór Smoczych
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 11 Kwiecień 2023, 09:15
Kwiecień 2018 miał trochę za uszami w bardzo drastycznej formie, okresy 4 - 10.04 i 18 - 22.04, a po drodze jeszcze pojedyncze dni to horror, ale też dał od siebie trochę dobra w porównaniu do innych smietniow
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16298 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Maj 2023, 13:07
Chyba żaden kwiecień nigdy nas całkowicie nie zadowoli- w tym miesiącu nietrudno jest o występujące jakiekolwiek przypadłości: rosnący udział cyrkulacji południkowej jest m. in. za taki stan rzeczy odpowiedzialny.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 1 Maj 2023, 13:17
Kwiecień 1999, a przynajmniej 6 - 28.04.1999 był idealny
Ale kwiecień to wyjątkowo trudny miesiąc, podobnie wrzesień po drugiej stronie roku, no i dorzuciłbym tu jeszcze niestety maj, zwłaszcza jego 1 połowę ( ). Wlasciwie to dwa miesiące: wrzesień i ruchomy miesiąc od ok. 15.04 do ok. 15.05, bo pierwsza połowa kwietnia częściej potrafi rozpiescic ciepelkiem. Niestety są to miesiące gdzie zazwyczaj jedyną nie złośliwa alternatywa jest lodowa pustynia , ciepełko z to naprawdę cud w tych okresach i rzadko pojawia się na dłużej .
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16298 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 6 Maj 2023, 09:21
Oj tak, mi się też kwiecień 1999 bardzo podoba, jak patrzę na dane. Wprawdzie momentami wygórowane ciepło się pojawiało, ale grunt że nie padało zagrożenie związane z największym złem w tym miesiącu, tj. wiadomo czym (wilgoć+nie chłód a zimnica marcowa).
Niestety rzeczywiście w tym miesiącu jak chyba w żadnym innym (no może jeszcze jest październik po drugiej stronie, ale to już na szczęście są ekstremalne scenariusze, przynajmniej jeśli chodzi o pizgawicę i opady) przeszkadza mi pogodowa złośliwość.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum