Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 11 Lipiec 2021, 13:10
I tak wiadomo, że wszelkie korelacje mają tyle sensu co szklana kula, jedynie luty-marzec dobrze się broni. Nie dowiemy się jak wygląda chłodniejszy rocznik, choć była ku temu okazja. A żeby lato było bardzo ciepłe, nie potrzeba takich cyrków.
I powiem bardzo uczciwie - na razie nie cierpię z tego powodu. Znoszę to lepiej od czerwca 2019 czy wielu dni sierpniów 2015, 2017 i 2019. Ale wkurza mnie, że tak odbiliśmy w te skrajności, jakby nie dało się inaczej.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 11 Lipiec 2021, 13:12
PiotrNS, szczerze to mam wrażenie, że będzie zupełnie inaczej niż myślisz nawet jakby sierpień znowu się uparł. Czy lato 2020 mimo czerwca i sierpnia zostało przez wielu zapamiętane jako gorące O "zimnym" lecie 2019 to już nawet nie wspominam xD. Mam wrażenie, że większość ludzi zapamięta ten rok głównie z powodu wiosny, "a lato jak co roku" choć jak sierpień będzie chłodnawy to wiele osób może uznać te wakacje za koszmarne, bo w lipcu "lało bez przerwy" a w sierpniu lodowate noce np.
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 11 Lipiec 2021, 13:16
Mnie w czerwcu nie cieszyło, ale teraz i to w dodatku w takiej formie, jak najbardziej . Teraz liczę na chłodny duet sierpień-wrzesień, żeby wrzesień również po raz kolejny złamał korelację z lipcem . No i na najzimniejszy chociaż od 9 lat grudzień i przede wszystkim nie żałujący bieli
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36424 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 11 Lipiec 2021, 13:29
Jacob, ja mówię o termice teraz. Opadowo to jest gigant niemal wszędzie i nie powinno się na niego narzekać. Po czerwcu 2019 by się bardzo przydał, ale wtedy jednak bardziej zależało na odreagowaniu termicznym
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 11 Lipiec 2021, 13:42
No jednak parowanie jest bardzo duże i takie chwilowe zlewy nue zawsze wystarczało. W czerwcu przed nawałnicą z gradobiciem było już naprawdę źle, a jednak udało się go "wyciągnąć za uszy" do opadowego poziomu wyższego niż w czerwcach 2017 i 2018, które tutaj pustynne nie były. Latem 2016 roku też żadnej suszy nie było. Czerwiec 2016 był wyjątkowo suchy, ale nie tak długo pozbawiony opadów, a i temperatury poza tą falą upałów nie należały do szczególnie imponujących. Teraz od mniej więcej tygodnia znowu widać niedobory, na szczęście wczorajsza noc bardzo pomogła.
A skrajności czasami wyglądają nieźle, ale jak przypadają na lato, łączą się z często męczącymi temperaturami, które dla wielu ludzi mogą przyćmić wszystko inne. Ostatnio pisałem z koleżanką, która normalnie lubi ciepło i narzekała na wiosnę, ale w czwartek pisała, że już prawie nie kontaktuje z tego skwaru i lato jest okropne. Wolałbym skrajność między kwietniem a majem, a nawet między majem a czerwcem, ale żeby nie ewoluowała dalej. Do termiki minionego czerwca naprawdę już nic nie mam, tylko denerwuje mnie to, że przyszedł następny miesiąc i jest jeszcze goręcej względem norm.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum