Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Marzec 2022, 22:33
Może ta prognoza (która została zamieszczona przez Łukasza) wygląda niezbyt realistycznie, ale jeśli chodzi o kwestię, czy jest bardziej typowa dla kwietnia- to tutaj jestem na "tak" i na pewno bardziej kibicuję takim odsłonom. To jest naprawdę jeszcze czas, kiedy nieznaczne przekroczenia "20" w pełni dnia nie są tak odbierane jak latem, dlatego ja się dziwię, jak np. wczoraj mogło być komuś naprawdę gorąco. Była to pewnie w wielu miejscach przesada jak na jeszcze marzec (jeśli chodzi o numeryczną wartość temp. dziennej), ale będąc w swetrze i kurtce nie czułem wciąż zbytnio ciepła. Dzisiaj u mnie odczucia były całkiem podobne. Ogólnie zauważyłem, że podczas meteorologicznej jesieni jest mi cieplej przy temp. dziennych w okolicach 15-20 C niż podczas meteorologicznej wiosny: nie bez znaczenia jest przeszłość w pogodzie. Nawet po chłodnym lecie jakieś zasoby ciepła jeszcze się powinny u nas utrzymywać, a po nawet bardzo łagodnej zimie nie ma fizycznie z czego (morze nas otaczające właśnie osiąga apogeum wychłodzenia- nie wiem czemu Fan (Patryk) nie chciał przyznać mi racji, ale w tamtych stronach marzec bywa raczej chłodniejszy od grudnia).
Maj może być koniec końców ciepły (przez dość pozytywny poziom temp. dziennych [np. regularne "20" w szczycie], noce jednak lubię rześkie i 1-cyfrowe), ale przede wszystkim chciałbym, by był słoneczny. Jestem pod wrażeniem tego co stało się w tym miesiącu 42 l. temu- może nie spełnił oczekiwań w kwestii termiki (przypominał dosyć dobry kwiecień), ale należał raczej do całkiem wąskiego grona "antyzłośliwców".
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16335 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Marzec 2022, 10:52
"Śnieżne" niże z południa nas zbytnio nie lubią ("deszczowe" już bardziej), więc raczej rozdanie modelu ECMWF z północy nie powinno się sprawdzić, ale zwrócić uwagę (chociażby dla samej ciekawostki) zawsze warto. Gdybym miał wierzyć wszystkim śnieżnym projekcjom pogodowym, które pojawiały się pod koniec marca na przestrzeni ostatnich lat, to praktycznie wszystkie kwietnie zaliczałyby lepszą pokrywę niż taką, która zwykle zdarza się (naprawdę) w trakcie właściwych sezonów zimowych. Na szczęście w rzeczywistości kwietnie przebiegają dużo łaskawiej (pod tym względem).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum