Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16232 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 8 Marzec 2024, 16:30
Bo nikt nie lubi jak ktoś "robi go w bambuko"
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczy punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca..
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 19 Marzec 2024, 13:01
Masakra, nie wiem co w kierowcę wstąpiło , ale z drugiej strony trochę się też zastanawiam, co ofiary robiły na zewnątrz po godz. 23... Ja jak o takich porach byłem sam poza domem, to albo do niego wracałem (na rowerze lub autobusem), albo jeszcze siedziałem u kolegi, ale w obydwu przypadkach nie działo się też to w marcu, a w lipcu, sierpniu, ewentualnie wrześniu. Wyjazdy rodzinne się nie liczą, bo też nawet nie prowadziłem pojazdu. Na pewno nie jest to najlepszy czas ani miejsce (przy często uczęszczanej drodze, także w porze nocnej) na ustawianie się ze znajomymi...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Maj 2024, 08:55
Nie tam, kierowca gorzej raczej będzie miał, jak będzie chciał pójść za większą potrzebą, a nie będzie żadnej toalety typu toitoi w pobliżu. Na pętli (lub zajezdni) autobusowej jeszcze się jakaś ubikacja pojawiała.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 5 Czerwiec 2024, 15:40
Ustąpić miejsca pieszym jak najbardziej trzeba, szczególnie gdy znajdują się przed pasami przejścia (tj. zebrą) i wyrażają gotowość do ruchu. Natomiast zdarzają się takie kłopotliwe scenariusze, w których przechodnie "nielegalnie" (tj. nie po pasach) próbują przedostać się na drugą stronę. W takich okolicznościach zatrzymanie się należy już raczej bardziej do uprzejmości i dobrej woli ze strony innego uczestnika ruchu drogowego (tj. przede wszystkim rowerzysty lub kierowcy pojazdów mechanicznych) niż psiego obowiązku uwarunkowanego kodeksem drogowym. Mając na uwadze takie przypadki naturalną reakcją staje się raczej próba wyminięcia (oczywiście od strony przeciwnej do tej, w którą piesi zmierzają, celem uniknięcia ich przestraszenia czy potrącenia [czyli "od ich tyłu"]- założywszy oczywiście przedtem, że nie wrócą z powrotem na swoje miejsce: taki schemat działania jest co prawda bardzo rzadki, ale oczywiście nie można go wykluczyć i w każdym razie mieć go na uwadze warto). Jeżeli piesi idą w odwrotnych kierunkach, należy upewnić się, że zdecydowaną większość przejścia mają za sobą i wtedy przejechać przez środek ulicy: rowerem czy motocyklem tak przynajmniej można raczej jeszcze postąpić z uwagi na niewielki zajmowany obszar na drodze. Nie jest to może w najlepszym tonie (bo raczej przepisy wskazują, że wypadałoby się wstrzymać z przedwczesnym odjazdem), ale przeciętni ludzie nie zwracają na takie sytuacje raczej większej uwagi: przecież za spryt, szybkość działania i umiejętne wykorzystanie okoliczności na swoją korzyść nie można człowieka karać. Gorzej wyglądają przypadki samochodów osobowych, a co dopiero ciężarowych- tutaj mając na uwadze ostrożność i bezpieczeństwo bliźnich należy uzbroić się w cierpliwość i poczekać do samego końca, aż się znajdą po drugiej stronie ulicy.
Wysłany: 18 Czerwiec 2024, 19:55
Była podobno kiedyś taka stara reklama, że gościu jechał jakimś pojazdem z niesamowitą prędkością, a pod jej koniec pojawia się kadr, jak on znajduje się w trumnie i puka w wieko. Niestety nie mogę jej znaleźć, bo nawet nie pamiętam czego dokładnie dotyczyła: czy była ona poświęcona jakiejś marce pojazdu, czy miało to być jedno z ogłoszeń społecznych dedykowanych ostrożnej i rozsądnej jeździe...
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16232 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 18 Czerwiec 2024, 20:20
Najbardziej wkurzające są takie sytuacje, gdy paniusie (niekiedy, ale rzadziej kolesie) staną w pobliżu pasów i to przodem do nich i uskuteczniają pogaduchy. Jadąc człowiek nie wie, czy mają zamiar przechodzić przez jezdnię, czy też nie. I czy "ni z gruchy ni z pietruchy" któraś (któryś) nie wlezie pod koła w miejscu dla pieszych "uprzywilejowanym". Zdarzyło mi się kiedyś zatrzymać tuż za przejściem i "puścić kilka " takim kumoszkom. Albo przechodzicie baby, albo nie, a jak nie, to nie stójcie w takim miejscu.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczy punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum