Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16298 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 5 Luty 2023, 16:36
Cholera, jak mój Tata ciężko chorował (ale naprawdę ciężko, Mamę również złapało, ale chwała Bogu obroniła się) i pogotowie go zabrało do szpitala, to też chodziły mi po głowie takie myśli, by zorganizować zbiórkę internetową na zdobycie środków na jego leczenie, konkretnie na operację polegającą na wymianie płuc (myślałem, że Tata będzie jeszcze długo żył, tylko że cholernie osłabiony). Ale zdałem sobie sprawę, że biznesmen ze mnie kiepski i perswazji nie mam za bardzo, więc zrezygnowałem z publikacji takiego wpisu- to i tak by za dużo nie zmieniło, bo Tata niewiele później zmarł , a dębienie od ludzi kasy na spłatę jeszcze nieuregulowanego kredytu (głównie Tata dobrze zarabiał, Mama gorzej, ale wspólnymi siłami byli w stanie swoimi pieniędzmi spłacić uczciwie każdą ratę, a po tym jakby Tata nie daj Boże zmarł , to pieniądze przeszłyby na dalsze spłaty rat- tak sobie kombinowałem) no nie było w moim odczuciu w porządku. Sam się obawiałem, że to co zrobiłbym, będzie przestępstwem (bo jest w zasadzie) , ale tak czy owak kryłaby się za tym chociaż jakaś motywacja. Tutaj niewiasta/babka chciała najprawdopodobniej wykiwać swoich ofiarodawców, a w dodatku na fikcyjną chorobę, której tak naprawdę nie miała. Ale dlaczego w taki nieuczciwy sposób postąpiła, to już nie mam pojęcia. Jak do takiego działania uciekła się z błahego powodu, np. popularności w portalu społecznościowym, to moim zdaniem jest no... oszustką, której niestety nic nie usprawiedliwia. Popełniamy rozmaite błędy, których później żałujemy, za które oczekujemy przebaczenia (i na ogół je otrzymujemy), ale na przynajmniej pewne złe czyny trudno jest znaleźć zrozumienie. Inaczej się patrzy (ze strony prawnej przynajmniej, bo ogólnie to jest kwestia wysoce indywidualna) na kradzież, kłamstwo czy oszustwo, jeśli jest obwarowane dobrymi intencjami i chce się naprawdę (wraz z innymi osobami, najczęściej bliskimi) uniknąć większych problemów, a inaczej jeśli jest to wszystko robione ot tak, bo się komuś podoba, "dla sportu" czy dla innych niskich pobudek.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 28 Luty 2023, 20:47
Młodzi ludzie nie ogarniają Internetu; TikTok służy im jako wyszukiwarka
Cytat:
Młodzi internauci z pokolenia Z przejawiają inne zachowania w stosunku do poprzednich generacji. Okazuje się, że preferują odmienne treści i zmienia się ich podejście do czytanych wiadomości.
Natomiast moje zdanie jest takie, że nie należy wrzucać wszystkich do jednego worka. Nadal zdarzają się młode osoby, które są rozsądne i mądre, oraz lepiej ogarniają świat wirtualny w odróżnieniu od starszych osób.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16298 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Luty 2023, 23:57
Tyle się teraz treści w sieci pojawia, że niejedna młoda osoba może się w tym gąszczu zagubić - ideowców takich z krwi i kości też raczej nie ma za wielu. Jednak najmłodsze pokolenie jest dzisiaj z komputerami za pan brat, w porównaniu ze starszymi osobami (dziadkami, babciami).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 1 Marzec 2023, 18:53
LukeDiRT napisał/a:
Młodzi ludzie nie ogarniają Internetu; TikTok służy im jako wyszukiwarka
Jak dla mnie jedyną wyszukiwarką, której jakoś można zaufać jest UNCLE GOOGLE
Może to kwestia pokoleniowa
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Wysłany: 13 Kwiecień 2023, 13:22
LukeDiRT napisał/a:
Obecnie na topie jest ChatGPT.
Miałem przyjemność założyć na tej stronie konto i "przeprowadzić parę rozmów". To znaczy, w tym przypadku nie traktowałem tego programu jak kilka l. temu aplikację Cleverbot, że tam normalnie próbowałem zapytać się o podstawowe informacje typu jak masz na imię, ile masz lat, gdzie mieszkasz, czy masz rodzeństwo, czy masz jakieś zwierzątka domowe, co lubisz robić w wolnym czasie itp. itd. (notabene podobno wszystkie te znane istniejące programy od sztucznej inteligencji, więc i te z którymi miałem w swym niedługim życiu do czynienia, zdały test Turinga, więc sprawdzający kompetencje posługiwania się ludzkim językiem). Tutaj normalnie wprowadziłem jakieś pytania językowe (na poziomie matury lub studiów), w sumie w takim celu, by powstało w związku z tym jakieś wypracowanie (szczególnie rozprawka): nie interesowały mnie jego reakcje na pytania z "jedyną poprawną odpowiedzią", tylko takie rozwinięte, pobudzające wyobraźnię i otwartość umysłu. Minęło kilka-kilkanaście sekund, a automat wyprodukował mi pracę pisemną (oczywiście obiektywną, nawet czasami "autor" zdradza się na samym początku, że nie w jego interesie jest przedstawianie osobistych poglądów, ale neutralny, ogólny opis mający na celu rozwianie wątpliwości czy dylematów). Co rusz jak dawałem łapkę w górę, ale poprosiłem o wygenerowanie nowej odpowiedzi, to pojawiał się w mgnieniu oka inny wpis o tej samej tematyce, jednak z nieco odmienioną argumentacją i inną leksyką. Do pewnego momentu to było fajne przeglądanie informacji , ale po przejrzeniu ponad 20 próbek w określonym temacie (zarówno w języku angielskim i niemieckim) zacząłem się zastanawiać z niepokojem, ile tego jeszcze będzie (bo w porządku, lubię nawet, gdy pojawia się sporo wypracowań do przeczytania , ale no jednak musi nadejść kiedyś też koniec)...
Także na plus widzę niebagatelną pomoc w tworzeniu tekstów użytkowych dłuższych: w głównej, bezpłatnej wersji są one właśnie na poziomie matury podstawowej i rozszerzonej w językach obcych, w języku polskim raczej tylko podstawa, zaś w wersji premium można otrzymać dłuższe publikacje (niestety jednak wciąż za krótkie, jakby to miały być prace dyplomowe). Dodatkową korzyścią przemawiającą za istnieniem tej niezwykłej strony jest fakt, że to też jest całkiem dogodne narzędzie w nauce języków obcych- co prawda nie pojawia się tam zbyt wiele wyszukanych słów czy wyrazów (teksty tworzone przez komputer mają to raczej na celu, by nawet największy ignorant czy ćwok wiedział, co w trawie piszczy- ja rozumiem w każdym razie) , ale korzystanie z takich źródeł, by nabrać inspiracji (niektórzy niestety lubią iść na łatwiznę i zżynają bez skrępowania, a tu chodzi albo o umiejętną parafrazę albo streszczenie tychże myśli- w każdym razie przedstawianie podobnego stanowiska i powoływanie się na podobną argumentację czy tok rozumowania, ale w sposób uczciwy i samodzielny) wystarcza na otrzymanie pozytywnej oceny w szkole czy nawet na studiach. Do wad jednak należy mała dbałość o poprawność informacji (w pisaniu wypracowań humanistycznych odwołujących się do aspektów ogólnych to nie ma wprawdzie większego znaczenia, bo liczy się twórczość i kreatywność, a nie bazowanie na ścisłych danych i statystykach, a program obdarzony sztuczną inteligencją ma bez wątpienia nie lada wyobraźnię) , a także mimo wszystko niekorzystne jest to takie przeglądanie bez końca utworzonych automatycznie wypracowań... Jakbym chciał przeczytać wszystkie teksty poświęcone zaledwie jednemu zagadnieniu, to pewnie z naturalnych powodów nie dałbym rady: lista generowanych odpowiedzi jest praktycznie nieograniczona i tym samym przez tą okoliczność traci ten przebojowy, przełomowy projekt wiele w moich oczach, bo niby fajnie, po kilkudziesięciu takich mini-lekturkach nabiera się ogłady, mądrości, i doświadczenia, ale to wciąż jest dla takiego serwisu ewidentnie za mało, a właściwie prawie tyle co nic- to jest istna kopalnia, w której zasoby surowców się w ogóle nie marnują, ich produkcja trwa wiecznie... Takie pojawiające się wynalazki mają na celu ewidentnie udowodnić, że człowiek nie jest istotą doskonałą i perfekcji w stu procentach mimo najszczerszych chęci i determinacji nigdy nie osiągnie, bo takiemu wyzwaniu to raczej chyba żadnemu śmiertelnikowi nie udałoby się podołać... Dlatego niestety zainteresowanie, a wręcz zafascynowanie programem z mojej strony jak szybko urosło, tak i równie szybko niewiele później upadło… Lubię przeglądać gotowce, ale takie do których można później wrócić, a ta baza informacji (czy to oprogramowanie) choć niewątpliwie musi należeć do ogromnych, to za każdym razem wypluwa coś innego. Jest to bez większych wątpliwości produkt, za sprawą którego ma miejsce dalszy postęp w technologii, ale niezależnego i krytycznego myślenia człowieka za bardzo nie nauczy- odpowiedzi są prezentowane co prawda w sposób racjonalny (także można łatwo dać im wiarę i im zaufać, brzmią one przekonująco, nawet jeśli są w rzeczywistości mylne i wprowadzają w błąd- ja nie miałem sposobności się do tego przekonać, bo zadawałem pytania, co do których nie można jednoznacznie ustalić, co jest słuszne, a co nie- już bardziej co jest typowe w danym społeczeństwie, a w końcu nie wszystko co zwykle jako ludzkość robimy i jest przyjętym u nas zwyczajem czy obyczajem musi być prawidłowe) , ale bardzo ogólny.
Wysłany: 19 Kwiecień 2023, 20:01
Co mogę napisać , jedynie wyrazy współczucia i kondolencje dla Rodziny tego biedaka... Tak czy owak histamina i środki z nią związane są wysoce niebezpieczne dla zdrowia i życia- udzielanie ich w nadmiernej ilości potencjalnej ofierze należy do jednych ze skuteczniejszych metod czy sposobów jej uśmiercenia, porównać to można do przecięcia przewodów hamulcowych w pojeździe. Przetrwanie takiej próby zabójstwa graniczy z cudem: niezbędne jest wówczas natychmiast niezwłoczna interwencja ze strony pogotowia ratunkowego i później podobnie sprawne udzielenie pomocy ze strony szpitalnego personelu, by tak poszkodowana osoba mogła walczyć o przeżycie i przetrwanie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum