Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 26 Październik 2022, 11:59
FKP, chyba nie chcesz przez to napisać, że obserwujesz zaćmienia Słońca bez żadnych środków ochrony wzroku Jeśli tak, to bardzo sobie szkodzisz i nic dziwnego, że po ubiegłorocznym czerwcowym zaćmieniu bolały Cię oczy. Polecam takie okulary, wystarczą na wiele zaćmień, a są tanie prawie jak barszcz: https://deltaoptical.pl/okulary-do-obserwacji-slonca-baader-planetarium Kupiłem sobie takie przed tranzytem Merkurego na tle tarczy słonecznej w 2016 roku.
W marcu 2015 obserwowałem przez zdjęcie RTG, a dzień wcześniej przeprowadziłem test obserwacji mając na sobie trzy pary okularów przeciwsłonecznych Da się, ale i jedno i drugie nie chroni zupełnie przed szkodliwym promieniowaniem.
Zaćmienie mnie też się podobało, choć prawie go nie widziałem. Pogodowo było to pierwsze nieudane zaćmienie Słońca od mało znanego, ledwie widzialnego "ugryzienia" Słońca 15 stycznia 2010. W 2011, 2015 i 2021 roku warunki dopisały.
Pociemnienia rzeczywiście nie było, Księżyc zakrył jednak zbyt mały fragment tarczy. W 2015 roku pociemnienie (a właściwie jakby poszarzenie ziemi oraz zmianę odcieni nieba) zauważyłem, kiedy faza zaćmienia wynosiła około 55% (maksymalnie u mnie było wtedy 61%, a w Płocku 68%). W 2011 prawdopodobnie podobnie, ale trudno mi określić kiedy dokładnie pojawiły się symptomy zmiany oświetlenia, bo jeszcze aż tak się tym nie interesowałem.
Co do 2026, już wyjaśniam. W Płocku będzie to zaćmienie głębokie (82%), ale maksymalna faza nastąpi tuż przed zachodem Słońca. Jeśli nie wybierzesz się na południowy-zachód Europy (co polecam, bo następny raz całkowite zaćmienie w Europie tak blisko Polski zdarzy się dopiero w roku... 2081, kiedy już od roku będziesz FKO ), to musisz znaleźć sobie miejsce z odsłoniętym horyzontem, gdzie nic nie przysłoni Ci zachodzącej lampki. Maksimum zjawiska przypadnie o 20:06, a Słońce zajdzie całkowicie o 20:15. Na pewno będzie to nienaturalnie ciemny wieczór, więc z pewnością wrażenia bedą ciekawe - z tej okazji w 2026 roku zezwalam na globciowy sierpień Oby także noc była bezchmurna, bo przecież to Noc Perseidów
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Październik 2022, 15:01
Ja lubię patrzeć na błękitne niebo podczas słonecznej aury, ale na "agresywne" promienie świetlne (słoneczne) już nie bardzo. Gdy ma miejsce ładny dzień, to wolę bardziej patrzeć w kierunku zachodnim o wschodzie słońca, a z biegiem dnia coraz bardziej w stronę wschodnią- taka racja, że oczy mniej cierpią.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 27 Październik 2022, 08:02
Aby temat nie zmienił się w kierunku tych dziwactw napiszę, że mnie też zdarza się popatrzeć na Słońce gołym okiem, ale przy obserwacji zaćmień nie ma to nic wspólnego z jakąkolwiek wygodą, a tylko może zaszkodzić. Nawet na filmach z całkowitych zaćmień widać, jak nawet w pobliżu fazy maksymalnej, przy >90% zakrycia, ludzie wciąż obserwują przez specjalne okulary.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum