Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: kmroz
16 Kwiecień 2020, 17:42
Styczeń 1994
Autor Wiadomość
Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 11 Styczeń 2021, 10:11   

Dla mnie spoko styczeń w ogóle bez porównania do 2020 ;-) . Choć miał dłuższy okres wisielczej nudy w 2 i 3 petandzie

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 11 Styczeń 2021, 11:19   

FKK napisał/a:
Jeden z najgorszych możliwych miesięcy zimowych.
Nie dosyć że brak usłonecznienia to jeszcze nie było żadnej pokrywy śnieżnej.
:zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz:

Jak dla mnie nie był zły bo cały miesiąc z pokrywą śnieżną najmniej śniegu to 15 cm choć ogólnie był styczeń ciepły.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 11 Styczeń 2021, 13:06   

Trochę szkoda mi, że to nie ten styczeń jest w Nowym Sączu rekordowo ciepłym. Zajmuje drugie miejsce i z wynikiem średniej temperatury 3,0 stopnia przegrywa o pół stopnia ze styczniem 2007 roku. A to w 1994 roku padł absolutny rekord temperatury średniej i maksymalnej, wystąpił tylko jeden dzień całodobowego mrozu (i to na granicy, 0,0 stopnia 21 stycznia), a śnieg leżał tylko w ciągu trzech dni, i to najniższą możliwą, centymetrową pokrywą. Praktycznie zupełnie niezimowy styczeń w odróżnieniu od stycznia 2007, który w III dekadzie przyniósł dość konkretny zimowy epizod. Dni z termiczną zimą w styczniu 1994 roku było 6, 13 lat później o jeden więcej.
W odróżnieniu od rekordzisty, w styczniu 1994 ekstremalnie ciepły okres był jednak sporo krótszy i skupił się na ekstremalnym, wręcz sufitowym ociepleniu w dniach 7-8 stycznia. Były to dni pochmurne (tylko 8 stycznia wyszła godzina ze Słońcem), z ekstremalnie ciepłymi nocami o temperaturach minimalnych wynoszących 7 stopni, które padły jednak ofiarą wycofania się ocieplenia wieczorem 8 stycznia, przez co temperatura minimalna padła wtedy, a nie nocą. Przełom dni 7 i 8 stycznia przyniósł istną termiczną rewelację, temperatura nie spadła tej nocy poniżej 11 stopni. Kurort na całego. Już 7 stycznia średnia dobowa przekroczyła 10 stopni, a maksymalnie zanotowano aż 13 kresek, jednak to 8 stycznia jest czempionem. Temperatura maksymalna wyniosła w ten pochmurny dzień aż 15,8 stopnia. To rekord i wynik wyższy niż absolutnie wykazują niektóre marce, jak 2008, 2009 czy 2013, listopady (m.in. 2020), a nawet październik 1974. Rekordowa dla stycznia średnia dobowa, która wyniosła 11,6 stopnia, zrównała się niemal ze słynnymi ociepleniami grudniowymi (np. 20 grudnia 2019, 11,9 stopnia) i lutowymi (25 lutego 1990 był chłodniejszy). Na tym jednak osiągi stycznia 1994 praktycznie się skończyły. Ciepło pojmowane jako temperatura średnia od 5 stopni wzwyż i/lub 10 stopni maksymalnie, wróciło jeszcze 11 oraz 13 i 14 stycznia, a także 26-go. Reszta miesiąca to niestety na ogół lekkoplusowy marazm nienależący do zimy, a przy tym w żaden sposób nieprzypominający przedwiośnia. Fioletowy koszmar, choć tak naprawdę było to bordo. Zaletą miesiąca jest jednak duża ilość dni z opadami (19, dużo jak na ciepły styczeń, tyle samo co w 2007) i wysoka suma, która wyniosła 36,9 mm. Najczęściej były to opady drobne, ale w III dekadzie potrafiły się jednak trochę umocnić; występowały niemal codziennie, często w formie mieszanej.
Nie podoba mi się ten szaro-bury trzydziestolatkowy miesiąc, ale ten sufit mimo wszystko szanuję, te temperatury pokazały pazur.

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1994-01-31&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=31&ord=asc

Tradycyjny podkład muzyczny pod moje podsumowania:

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 11 Styczeń 2021, 13:08   

Styczeń 2007 dużo lepszy, co do tego nie mam żadnych wątpliwości

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 11 Styczeń 2021, 13:12   

kmroz napisał/a:

Dla mnie też, bo nie był aż tak trzydziestolatkujący, choć trochę zimy w nim było, no i suma opadów trochę wyższa. Odnoszę jednak wrażenie, że właśnie za ten wręcz permanentny brak zimy w styczniu 1994 (gdyby tegoroczny tak wyglądał, kiedyśtobyłozimowcy oszaleliby ze szczęścia) i wystąpienie rekordów, styczeń 1994 w Nowym Sączu bardziej zasługuje na rekord, który swoją drogą przez 13 lat dzierżył.

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 11 Styczeń 2021, 19:18   

kmroz napisał/a:

A u mnie właśnie odwrotnie tylko 10 dni z pokrywą średnio o 2 stopnie cieplejszy i prawie codziennie padało więc słońca nie było.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 11 Styczeń 2021, 21:37   

Janekl napisał/a:
FKK napisał/a:
Jeden z najgorszych możliwych miesięcy zimowych.
Nie dosyć że brak usłonecznienia to jeszcze nie było żadnej pokrywy śnieżnej.
:zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz:

Jak dla mnie nie był zły bo cały miesiąc z pokrywą śnieżną najmniej śniegu to 15 cm choć ogólnie był styczeń ciepły.

Właśnie przypomniało mi się jak kiedyś pisałeś o tym, że zimą 1993/94 pomimo dodatnich anomalii śniegu było na tyle dużo, że kuligi w Twojej okolicy odbywały się w najlepsze i trwałość pokrywy niejako zawstydziła niejedną chłodną zimę. Z mojej perspektywy brzmi to jak zupełny fenomen, w Nowym Sączu grudzień 1993 i styczeń 1994 doskonale pasują do zimy ubiegłej.

FKK 
Poziom 6

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Gdańsk/Toruń
Wysłany: 11 Styczeń 2021, 21:39   

@Janekl

To miał Pan szczęście, bo gdy spojrzałem na dane z Torunia to ujrzałem obraz nędzy i rozpaczy :cry: :shock:
Co prawda było kilka dni z jakąś pokrywą śnieżną, ale wysokie temperatury i brak słońca masakrują.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Styczeń 2021, 23:11   

Tak mi się wydaje, że na ogół nie ma co w Toruniu liczyć na duże pokrywy śnieżne. ;-) Kiedyś zrobiłem podsumowanie dotyczące sumarycznej pokrywy śnieżnej w sezonie na formalnych stacjach IMGW (mam tabelkę w programie Excel, ale nie wiem jak ją załączyć) i dość podobne sumy wychodzą w tym mieście jak w Opolu (zatem jest mniej niż m. in. w Łodzi, Warszawie, Katowicach czy Krakowie- w miarę dobrze sprawdza się reguła, że im dalej na wschód, tym więcej śniegu, ale oczywiście znajdzie się po drodze parę wyjątków). ;-) Brak słońca zimą jest stety lub niestety bardziej typowy w N regionach, ale za to amplitudy dobowe są z reguły mniejsze (więc średnie dobowe wyglądają tam przeważnie na wyższe). ;-) Z Gdańskiem jest o tyle skomplikowana sprawa, że to miasto jest bardzo różnorodne pogodowo i na niewielkich odległościach mogą panować zgoła odmienne warunki. ;-) Posterunki Świbno i Port Północny znajdują się niemal bezpośrednio nad morzem (niższa wysokość n. p. m., łagodniejsze warunki zimą), natomiast stacja Rębiechowo, koło przyległej wsi (teren lotniska im. p. Lecha Wałęsy), mieści się na wzniesieniu. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Styczeń 2021, 23:30   

Nawet chyba mi się udało dane przekopiować, ale nie wiem czy załącznik działa (w sensie czy jest do odczytu przez Was). :-( Podane cyfry to suma pomiarów pokrywy śnieżnej (cm). ;-)

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1qR6eHn7HSGmPaE-RNLsj1l_e0vzWOaeF4fRnkUGg_lo/edit#gid=0

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu