Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16306 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Październik 2020, 16:05
Temp. też wydają się w porządku, chociaż jak dla mnie to górna granica. Jeśli o mnie chodzi, to wolałbym, by było troszkę chłodniej (patrzę na swoje okolice, a nie na resztę widocznej Polski, bo tam jest idealnie: 12-14/15 C).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16306 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Październik 2020, 17:05
Hmm, no tak. Pogoda nie jest u nas sprawiedliwa. W jednych regionach wieje za mało (np. u mnie) i powietrze jest bardzo zanieczyszczone, a w innych wieje aż za dużo (tak jak u Ciebie, na Pomorzu) i często rzutuje to bardzo niską temp. odczuwalną (latem takie coś przyjmę z ucałowaniem ręki, ale np. wiosną bym to przeklinał, jesienią i zimą lubię jak wieje, ale głównie w takim celu, by mgły przeganiać, przy mrozach to jednak rzeczywiście mało przyjemna pogoda).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 26 Październik 2020, 17:05
Wiatr jesienią jest fajny, ale tylko w towarzystwie silnego fenu (halnego).
Przy niskich temperaturach nie ma w nim nic fajnego, obniża tylko temperaturę odczuwalną.
Wysłany: 27 Październik 2020, 13:13
Fen czy wiatr halny są niewątpliwie przyjemne w odczuciu (ale tylko w te dni, w których występują, bo później pogoda i tak się psuje, niekoniecznie ze spadkiem temp.), może dlatego, bo nie mieszkamy w górach, tylko jednak koło 100 km na N- już na obszarze wyżyn, przejściowo nizin (w górach jednak on potrafi być szkodliwy). Jednak obecność ich w listopadzie może czasem sprawiać, że temp. w ciągu dnia jest bardzo wysoka, nawet może przekraczać +20 C (osuszone powietrze sprzyja większym amplitudom), a pogoda czasem i tak nie jest za słoneczna (to jednak nie jest to samo co potężny układ wyżowy na S/SE od nas). No i też występuje taki jeden problem "czasowy", bo jak apogeum wichur z S przypada na środek nocy, to niekiedy okazuje się, że wieczorem/porankiem było cieplej niż dnia poprzedniego lub następnego (w porach południowych). To są też bardzo niezręczne sytuacje...
Hobby: Meteorologia Pomógł: 26 razy Wiek: 28 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 5461 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 27 Październik 2020, 18:37
Bartek617 napisał/a:
bo jak apogeum wichur z S przypada na środek nocy, to niekiedy okazuje się, że wieczorem/porankiem było cieplej niż dnia poprzedniego lub następnego (w porach południowych). To są też bardzo niezręczne sytuacje...
Ale jak czynnik adwekcyjny(napływ mas powietrza) przeważa nad radiacyjnym(lampa/wypromieniowanie ciepła) - jak to w porze chłodnej - to nic dziwnego, że zdarzają się takie sytuacje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum