Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 21 Październik 2020, 19:20
Gdzieś widziałem taką wzmiankę, że anomalie ujemne zimą i tak prawie nic nie znaczą, w zestawieniu z pozostałymi porami roku. Ale jeśli te -6 K/C to jest skala miesięczna, to faktycznie nie można twierdzić, że ten zimowy miesiąc się nie wyróżniał. No ale jak cały (lub prawie cały) grudzień mija z mrozami i białym puchem, to w sumie trudno o mniejsze odchylenie (na "-"). Z reguły grudnie z poważniejszym epizodem zimowym na koncie (np. 2005, 2009, 2012) mijają najwyżej jako "normalne", ale na ogół są "chłodne". Przeciętny grudzień nie składa się z samej zimy. Głupio tylko, że te cieplejsze epizody pojawiają się często wtedy, gdy wielu ludziom zimnica/śnieżyca by tak nie przeszkadzały.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 3 Marzec 2021, 16:16, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 22 Październik 2020, 20:36
pawel napisał/a:
To skąd odchył -6 K
Czasami jest dobrze trochę większy mróz ale nie było tak źle. Tylko raz temperatura minimalna poniżej -20 stopni a w dzień maksymalna tylko 4 razy poniżej -10 stopni więc takiej zimnicy nie było. A dlatego taka anomalia bo nie było ani jednego dnia z odwilżą.
Po prostu konkret... Chociaż do 17.12 absolutnie nie zanosiło się na jakieś ekstremum. Ja oczywiście wolę pierwszą połowę z abs tmax +0.3, abs tmin -11.4 i regularnie rosnącą pokrywą, która już 9.12 osiągnęła 28cm.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Najlepszy rekordowo chłodny miesiąc, choć i tak jest pewien grudzień, który pasjonuje mnie bardziej. Wszyscy wiedzą jaki
A oto hymn grudnia 1969, chyba ten ponadczasowy utwór będzie mi się od teraz kojarzyć z piękną zimą...
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 23 Listopad 2020, 09:17
kmroz w tym grudniu miałeś większą pokrywę niż ja 20 cm ale w tym grudniu prawie bez opadów u mnie.
Ale cały grudzień z całodobowym mrozem. Mnie też się wydaje ,że ten grudzień opisywałem.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 23 Listopad 2020, 10:04
PiotrNS napisał/a:
Wszystko fajnie, ale to już chyba trzeci osobny wątek z tym miesiącem Wszędzie są Myszki Miki.
Sorry PiotrNS, późno było, a nie było go na pierwszej stronie, to się nie chciało szukać każdego miesiąca. Poza tym ten piękny grudzień zasługuje na kilka wątków o nim
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum