Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 12 Październik 2020, 17:47
Mam nadzieję, że obecny październik jeszcze przyniesie nam babie lato w III dekadzie miesiąca. Bo wczorajsze prognozy GFS nie napawały optymizmem, widać było w nich powtórkę października 2009 oraz 2016...
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 12 Październik 2020, 21:31
Nawet jeśli jakieś babie lato nastąpi, to raczej już inne od tego typu pogody, jaki często kojarzy się z tym pojęciem. Po 20 października w dużej części Polski Słońce przeradza się już w pseudosłońce, temperatury powyżej 20 stopni stają się coraz mniej prawdopodobne, zaś nocne przymrozki nieuchronnie przystępują do ataku. To przedłużanie się bardzo słonecznej i - jakby nie patrzeć - ciepłej pogody w ubiegłym roku, kiedy w ostatnim tygodniu października notowano jeszcze po 25-26 stopni, jest jednak fenomenem trudnym do powtórzenia.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 13 Październik 2020, 11:03
Ja póki co ten październik oceniam całkiem dobrze, zwłaszcza do 10.10. Druga dekada niestety będzie okropna, plucha w paździu jak najbardziej jest do zaakceptowania, ale niekoniecznie w wersji 100 lub więcej mm w kilka dni i kilka stopni na plusie bez żadnych widoków na poprawę Od III dekady nie oczekuje już jakiś lampowych ciagów, zwłaszcza jak miały by wiązać się z czymś w deseń 0/20 Niech po prostu zrobi się choć trochę cieplej i jakoś normalnie pada, bo na razie to powitaliśmy listopad przedpremierowo
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 13 Październik 2020, 12:22
FKP, Jak dla mnie to tak wysokie amplitudy, to jednak smogowe i nieporęczne zuo, aczkolwiek patrząc na to co nas czeka przez najbliższy tydzień to dobre i to xd
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16306 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 13 Październik 2020, 20:28
Też myślę, że ewidentnie większe amplitudy dobowe na koniec października mogłyby się pojawić. Pewnie to zło dla niektórych, no ale wolę dużo bardziej +20 C i 0 C nocą (a nawet mogą być mgły, które hamują wzrost temp w ciągu dnia: robię się trochę pobłażliwy, widząc jakie przedwczesne "dziadostwo" może się pojawić- po WŚ bym na to inaczej patrzył) , byleby tylko przed Wszystkimi Świętymi jeszcze nie było pierwszych opadów zimowych. A odnoszę wrażenie, że model GFS niekiedy coś takiego przebąkuje w swoich rozdaniach. Mam nadzieję, że jak noce będą zimne (zimniejsze niż teraz), to w dzień temp. wyniesie przynajmniej +10 C (i ktoś powie, że ja dużo wymagam...), a na niebie pojawi się lampa. Owszem jest to w tym okresie smogowe pseudosłońce, ale ono zawsze będzie bardziej typowe i lepiej odbierane (jeszcze w tym miesiącu) od człowieka biegającego z łopatą (nie będącego budowlańcem czy ogrodnikiem).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum