Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Maj 2021, 14:21
W moich stronach luty 2021 także nieco zaskoczył.
W Wolbromiu mało było tego białego puchu (zastanawiam się, gdzie w tym mieście lub ewentualnie poza nim są prowadzone pomiary, wydaje mi się, że w okolicach tamtejszego Rynku), w Chrzanowie porównywalnie z oficjalną stacją krakowską lub trochę mniej, pod Olkuszem też niedużo (w sumie niewiele więcej od posterunku Kraków-Balice, jak się tak dokładnie zliczy), a jedynie stacja z Ojcowskiego Parku Narodowego się wyłamała (tam nawet nie sypie tak dużo, co po prostu trudno przy ociepleniach o większe roztopy, stąd grubość pokrywy śnieżnej może szokować); nie na darmo 1 podróżniczka miała rację z tym, że w obrębie OPN biały puch lepiej się trzyma niż w okolicach (nawet na kamerce w Czajowicach, wsi niedaleko Ojcowa białej magii wydawało się wyraźnie mniej, choć okresami było sporo).
W głębi Krakowa trochę mniej leżało białego puchu niż u mnie (u mnie to w ogóle było bez dziur dobowych w pokrywie na początku miesiąca, 1-2 cm jakoś się uchowały) czy na lotnisku, jednak trochę później się stopił do "0" (u mnie czy na lotnisku jeszcze przed końcem 2 dek., a tutaj ewidentnie koniec 2.-początek 3.).
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 11 Czerwiec 2021, 09:30
PiotrNS wiele razy powiadał, że nie może darować końcówce grudnia, że nie była u niego te 2-3 stopnie chłodniejsza...
Patrzcie jednak na to... Jak wiecie, 6.02.2021 byłem w tym syberyjskim mieście, więc traktuje to też bardzo osobiście. Tutaj wystarczył... 1 stopień chłodniej, a pokrywa by miała szansę przekroczyć 50cm. A tak, to ten niż w Białymstoku praktycznie nie zapewnił przyrostu pokrywy... Dobrze, chociaż, że za wiele nie ubyło i jednak po zakończeniu tej pseudoodwilży, coś jeszcze sypnęło https://www.ogimet.com/cg...&day=04&hora=23
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum