Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Niech 2024 spełni sny!
Autor Wiadomość
FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 30 Wrzesień 2024, 13:02   

PiotrNS, Chyba sobie żarty robisz, prędzej będzie rekord ciepła w grudniu, niż którykolwiek z podanych.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Wrzesień 2024, 13:05   

FKP napisał/a:
PiotrNS, Chyba sobie żarty robisz, prędzej będzie rekord ciepła w grudniu, niż którykolwiek z podanych.

Powiedział lapoński odpowiednik FKP 30.09.2023

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 30 Wrzesień 2024, 13:06   

kmroz, Ale my nie jesteśmy w Laponii, tylko w Polsce.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 30 Wrzesień 2024, 13:21   

Październik - pierwsza połowa niech po prostu kontynuuje rozpoczęty trend "spokoju w pogodzie", a ewentualne ocieplenie koło wtorku (8.10) niech będzie jedynym. Styl mam gdzieś, może być nawet ekstremalnie złośliwie. W drugiej połowie oczekuje jednak pełnowartościowego prawdziwka, który przede wszystkim całkowicie zarżnie wszystkie ogrody i grzyby w lasach. Generalnie chciałbym, żeby październik był jak najbardziej suchy i na koniec dnia zapisał się choćby symbolicznie, ale jednak poniżej normy 1981-2010 (czy 1961-1990, w przypadku października to jeden pies)

Listopad - w zasadzie jedyne oczekiwanie od tego miesiąca, to aby przyniósł jak najmniej deszczu i wiatru, oraz aby choć trochę zmienił ten upierdliwy trend. Pierwsza połowa listopada, to czas w roku, który ma naprawdę duży potencjał na mrozy i śniegi, a jest on niesamowicie marnowany i to wcale nie tylko w ostatnich 10 latach - nawet te słynne listopady lat 90-tych sobie nie radziły w początkach miesiąca. Generalnie oprócz tego niech będzie jak najbardziej złośliwy i w górach niech zima zagości na dobre

Grudzień - pierwsza dekada po zeszłym roku już ma u mnie najmniejszy priorytet. Nawet niech stracę - pierwsza połowa. I tak wtedy jadę na koło podbiegunowe :serce: Byle nie było jakiegoś mocnego patolstwa i zima w górach powyżej 700mnpm była już bezpieczna. Ale druga połowa, nic mnie nie interesuje, ma być taka jak Piotr mówi, no ja jeszcze naprawdę bez większego marudzenia przyjmę wersję z takiego 2002, a nawet południowego 2007. Byle ta biel choćby klaunowa była i po prostu panował stabilny mróz.

Niestety, ale uprzedzam, że jeśli te naprawdę niezbyt wygórowane marzenia nie zostaną spełnione, to moja obecność na forum będzie mocno w kratkę, a jeśli przynajmniej jeden miesiąc nie spełni tego minimum przyzwoitości, to wgl rozważe zakończenie mojej działalności na tym forum. Ale z tą decyzją się wstrzymam do 1.03.

Ostatnio zmieniony przez kmroz 30 Wrzesień 2024, 13:28, w całości zmieniany 1 raz  

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 30 Wrzesień 2024, 13:28   

kmroz, Miej litość :help: :zygacz: Swojej nie będę układał, bo wspaniały 2024 rok zrobi to za mnie.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 30 Wrzesień 2024, 13:29   

FKP, :zygacz: :zygacz: :zygacz:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 30 Wrzesień 2024, 13:43   

A jednak zrobię :jupi:

Październik - chciałbym, żeby to ocieplenie od 8.10 było trwałe i potrwało powiedzmy do 23.10, potem niech będzie tak, jak chce kmroz.

Listopad - pierwsza połowa kiłopada faktycznie mogłaby się przełamać i przynieść na niżu ponurą ciapkowatą aurę, a w górach zimę. Jednak druga połowa niech powróci do atlantyckich standardów.

Grudzień - niech będzie równomiernie atlantycki i wietrzny.

Styczeń - jak wyżej, ale dopuszczam nieco dynamicznej zimki, ale sumarycznie tak do tygodnia.

Luty - w pierwszej połowie może jak dla mnie nieco przymrozić i pośnieżyć, jak w 2023, ale w drugiej bezwzględny pochód bordu i wegetacji.

Marzec - pierwsza połowa niech trochę stonuje i przyniesie nawet taką ciapkowatą zimkę, za to w drugiej niech przyjdą anomalię, jakich jeszcze żeśmy nie widzieli - tak +7-8K mogłaby wyciągnąć, a trzecia dekada niech przekroczy +10K :D Oczywiście sporo Słońca w drugiej połowie.

Kwiecień - oby był bardziej stonowany, ale z widocznym trendem rosnącym, tym razem największe bordowe i wegetacyjne smaczki chciałbym w drugiej połowie miesiąca.

Maj - w pierwszej połowie chciałbym trochę burzowej pogody, niekoniecznie jakiejś bordowej, ale z wyższymi t. min. i "żywymi nocami", oczywiście lampowe dni też są konieczne. Druga połowa niech wprowadzi nas już w konkretne lato, taka 2007 mile widziana, a najlepiej jeszcze cieplejsza.

Czerwiec - niech będzie wilgotny i ciepły, może być nieco bardziej "roztrzepany" od swoich spolaryzowanych poprzedników, ale silne bubu po 15.06 jest niedopuszczalne.

Lipiec - może być jak u mnie w 2024, ale burze niech pojawiają się w drugiej połowie, albo chociaż jakaś wielkoskala.

Sierpień - może być jak rok temu, ale więcej burz :!:

Wrzesień - dla odmiany poproszę jakiś chłodniejszy i z brakiem zaznaczonego trendu spadkowego np. 2006.

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 30 Wrzesień 2024, 13:51   

FKP napisał/a:
wietrzny

:zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz: :zygacz:

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Wysłany: 30 Wrzesień 2024, 13:53   

Druga połowa grudnia mogłaby wyglądać tak, już nawet niech stracę - z "wyjściową" pokrywą 0cm, a nie 6cm ;) :paker:

https://www.ogimet.com/cg...d=REV&Send=Send

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 30 Wrzesień 2024, 13:55   

kmroz, Ale co Wy wszyscy macie do tego wiatru, serio lubicie wdychać te smogi i niszczyć sobie płuca :?: Poza tym zimą nic się nie dzieje, więc niech chociaż gałęzie się bujają i szumi deszcz, a nawet niech ten śnieg wydaje jakiś dźwięk, bo w zimą jest jak w próżni :zygacz:

Odpowiedz do tematu