Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Maj 2022, 11:49
zgryźliwy tetryk napisał/a:
Trawa schła, a kwiaty rosły tylko dzięki podlewaniu.
kmroz napisał/a:
A zaledwie 27km na zachód od tej lokalizacji (miejscowość Jabłonna, gm. Grębków, pow. węgrowski) żniw się nie dało zrobić, bo wszędzie woda stała. I w skali kraju, a nawet województwa mazowieckiego, było dużo więcej miejsc, gdzie był znaczny nadmiar wody, niż jakikolwiek niedobór.
Podobnie się czułem podczas czerwca 2020 (miałem takie wrażenie, że znalazłem się wówczas w przysłowiowym oku cyklonu), najgorsze jest to, że nie trzeba było odjeżdżać daleko, by się przekonać, że sytuacja w związku z ulewami może zupełnie inaczej wyglądać- kawałek na południe od Krakowa (koło Myślenic czy Dobczyc) podobno już były stany przedpowodziowe... Pocieszam się jednak ogólnie, że przed nim w tamtym roku nie licząc lutego oraz ewentualnie maja to wszystkie inne miesiące minęły no... nędznie w kwestii ilości opadów (styczeń nawet nie tak bardzo, zważając na niskie normy, ale duet marzec-kwiecień to była niemała pustynia- mimo że na temp. oraz na ogólną ładną pogodę nie można było zbytnio narzekać, to jednak brak wilgoci się udzielał i to ponadprzeciętnie, zresztą w maju przez jakiś czas, a przynajmniej do Ogrodników też sytuacja była naprawdę nie do pozazdroszczenia w tym zakresie; poziom wegetacji był chyba u mnie nawet lepszy 2 l. temu na tym etapie [niż obecnie], ale przymrozki miejscami naprawdę siały zniszczenia).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 4 Maj 2022, 20:07
To właśnie myśl, że to lato wyleci poza podium (a u mnie to już wgl wywaliło je gdzies na 8 miejsce xd) bardzo podnosiła na duchu podczas s@#$%^a xd W większości kraju pustynny i pseudociepły czerwiec, lipiec też w większości Polski wcale żadnego szału nie robił jak na dobrą sprawę, nam tu na forum się tak na prawdę turbo poszczęściło xd
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 4 Maj 2022, 20:32
jorguś napisał/a:
To właśnie myśl, że to lato wyleci poza podium (a u mnie to już wgl wywaliło je gdzies na 8 miejsce xd) bardzo podnosiła na duchu podczas s@#$%^a xd W większości kraju pustynny i pseudociepły czerwiec, lipiec też w większości Polski wcale żadnego szału nie robił jak na dobrą sprawę, nam tu na forum się tak na prawdę turbo poszczęściło xd
Jorguś, no z całym szacunkiem, ale trochę głupo gadasz. Poprzednie lata na podium czyli 2015, 2018 i 2019 były naprawdę mdłe w całości, bardzo słabe burzowo, w 2015 regionalnie (m.in. u mnie) udał się lipiec, w 2019 regionalnie (głównie SE) sierpień, a w 2018 to każdy miesiąc lata był pajacowaty, wredny i nijaki. W 2021 był jednak Lipuś, no i w wielu miejscach też 3 dekada czerwca.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 4 Maj 2022, 22:55
Lipiec 2021 rzeczywiście jednak dopisał głównie nam, użytkownikom forum Na zachodzie nie był już tak burzowy, a przez wzgląd na małe ilości upałów skrajni ciepłolubi uznawali go nawet za chłodniejszy od czerwca , natomiast na wschodzie to 2006. Najwięcej zabawy było w naszych regionach, tak jakby natura chciała się nam specjalnie przypodobać Nawet FKK był tego najważniejszego dnia w Nowym Sączu, to tak jakby trafił szóstkę...
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum