Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16344 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Styczeń 2023, 17:21
Meteogram od admina ŁŚ widzi na terenie Krk ok. 10 mm opadu, z czego początkowe godziny przy dodatniej temp. Nie chciałbym by pokrywa wynosiła u mnie "20 cm wzwyż" (jak było bezpośrednio u mnie w okresie 15-20.12.2022), ale takie 10-15 cm może sobie jeszcze być.
Katowice w ramach porównania mają troszkę mniej, ale również opad sumarycznie pod "dyszkę" podchodzi (tyle że cała pula jednoznacznie po mrozie).
Opad podobnie jak wczorajszy- najbardziej widowiskowy będzie w nocy. Z jednej strony się niepokoję, bo najbliższego poranka stacja krakowska może mieć większy wynik niż katowicka (oby nie dużo większy) , ale z drugiej strony większość opadu powinna wystąpić w czasie, gdy ludzie będą spać (przed południem ma dobiegać końca- więc jak wstanę, to powinno już raczej być "po wszystkim"). No i też lepiej z dwojga złego, że taka atrakcja się dzieje na znak rozpoczęcia wolnego (u większości osób przynajmniej) niż jakby kolejny dzień miałby być roboczy.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 20 Styczeń 2023, 18:41
FKP, opady przy ujemnej temperaturze, dopiero potem chlapa. Z drugiej strony ciepły grunt może Cię uratować, zwłaszcza, że te twoje "mady" mają trudności z zamarzaniem xd
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16344 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Styczeń 2023, 18:42
Może dać, ale czy tyle będzie, nie mam pojęcia i wolałbym by nie było. Jeśli mogę dać wiarę radarom, to najsilniejszy rdzeń opadów z pogranicza Małopolski-Podkarpacia prawdopodobnie minie mnie kawałek od północy (jakieś 50-100 km przynajmniej), kieruje się raczej w stronę Tarnowa. Ten niż ogólnie powinien być raczej "równoważący" przynajmniej w pasie nizin-wyżyn. Północna czy zachodnia część woj. śląskiego może np. zgarnąć konkret. Według realizacji modelu GFS pokrywy nie powinno raczej przybyć więcej niż 10 cm (na obszarach podgórskich i górskich może być więcej, jeśli pojawią się też opady orograficzne, z tzw. wymuszania).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 20 Styczeń 2023, 18:58, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Inne Pomógł: 327 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16256 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 20 Styczeń 2023, 18:56
Biel na drzewach A, była, była . Dziś około południa gdy jechałem na działkę aby zobaczyć co tam teraz się dzieje przeżyłem istne bombardowanie pecynami mokrego śniegu z gałęzi przydrożnych drzew. Dobrze, że mokrego, co nie zmienia aktu ,ze wycieraczki przedniej szyby co i raz musiałem włączać. Tyle zostało ze śniegu, który spadł ostatniej nocy. Tyle i jeszcze resztki na trawie a także spore kałuże.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 49 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6973 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 29 Styczeń 2023, 12:20
No to super u Ciebie to wygląda nawet duże ilości śniegu. U mnie całkowicie inaczej bo w dzień na lekkim plusie a w nocy i nad ranem lekki minus dodatkowo dużo słabsze opady i to mieszane. Wyjątkowo w tym roku mnie t nie martwi bo i tak na razie nie mógł bym odśnieżać więc jest OK.
Hobby: Inne Pomógł: 327 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16256 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 3 Luty 2023, 15:12
Gdzie indziej śnieg, a u nas jak na tych fotkach z dnia dzisiejszego (3 lutego 2023). Nawet trawa nieco bardziej soczysta niż ostatnią wiosną.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum