Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Mogę z ręką na sercu przysiąc i zapewnić, że sam bym podobnych dzieł nie potrafił stworzyć. Dla mnie skrótowiec JP kojarzy się przede wszystkim z naszym papieżem.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16232 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 20 Marzec 2023, 15:37
Pacjentka chudnie, a pani doktor nadal pulchniuteńka. Szewc bez butów chodzi
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 19 Maj 2023, 20:42
Ja słyszałem wczoraj lub przedwczoraj (w każdym razie bardzo niedawno, bo potrafię sobie cokolwiek przypomnieć) w radiu jakąś anglojęzyczną piosenkę, która łudząco co do melodii i treści przypominała jedną z kolęd lub ewidentnie jakiś typowo świąteczny utwór, w dodatku sprawiający takie wrażenie, jakby nawiązywał do losów Jezusa. Głównie Mama tutaj zwróciła uwagę ze zdezorientowaniem, że o co chodzi, przecież teraz nie ma czasu na takie rzeczy. Ja pamiętam, że nieśmiało próbowałem udzielić takiego (pewnie głupiego, jak to zwykle u mnie bywa) wytłumaczenia, że może się rozchodzi o miłość do Jezusa i pamięć o Nim, które powinny w zasadzie być cały czas obecne, a nie tylko w trakcie Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia, gdy uważa się oficjalnie w Piśmie Świętym czy Biblii (natknąłem się jednak na takie wzmianki, że czas jego narodzin wypadał na Wielkanoc i przez to sam już nie mam zupełnie pewności, jak rzeczywiście było) , że przyszedł na świat.
Reklam o tematyce ewidentnie świątecznej nie widziałem, ale w sumie wszystko jest jeszcze przede mną. Jak te wszystkie treści są rzeczywiście sponsorowane, to pewnie nietrudno będzie się na nie natknąć, nawet jeśli nie jest się czymś podobnym (w tematyce) zainteresowanym.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16232 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 19 Maj 2023, 21:00
Ale czy Joshua z Nazaretu urodził się akurat w nocy z 24 na 25 grudnia 1 roku p.n.e. Raczej nie. To data ustalona i przyjęta umownie gwoli "wyparcia" takich starorzymskich świąt jak na przykład Dies Natalis Solis Invicti lub Saturnalia. W kwestii ustalenia daty "bożego narodzenia" toczy się wśród naukowców zażarty spór. https://www.national-geog...-nie-25-grudnia
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum