Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: LukeDiRT
17 Czerwiec 2022, 07:35
Gdybyś mógł..?
Autor Wiadomość
zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 23 Marzec 2021, 21:53   

Ja FB omijam szerokim łukiem. Kiedyś za czyjąś zachętą zarejestrowałem się tam. Lecz prędko przekonałem się ,że pisze się tam o sprawach zbyt osobistych i zrezygnowałem z uczestnictwa. Bo ja wolę raczej podyskutować na tematy ogólne, sprawy osobiste ograniczając do niezbędnego minimum. Dlatego wole fora. Jeśli chodzi o zakupy, to wolę sklepy online, a nie żadne "grupy zakupowe" zresztą jest to forma której praktycznie nie znam i chyba nie chcę znać. Może to konserwatyzm, ale "ten typ tak ma" ;-)
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 23 Marzec 2021, 23:07   

Cytat:
Dla pełnej zgodności, oszustwo jest akurat przestępstwem ściganym z urzędu niezależnie od wagi - chyba, że zostało popełnione na szkodę osoby najbliższej, wtedy taka pokrzywdzona bliska osoba ma prawo zdecydować, czy wniesie oskarżenie.
Oszustwo zostało potraktowane w Kodeksie Karnym dosyć niefortunnie. O ile mamy np. podział kradzieży na większą (stanowiącą przestępstwo) i mniejszą (wykroczenie) wg. konkretnego progu kwotowego, tak oszustwo jest podzielone na typ podstawowy i typ mniejszej wagi według bardzo niejasnych i niedookreślonych reguł, co może powodować sporą uznaniowość w kwalifikacji prawnej takiego czynu - trudno jest określić, jakie oszustwo będzie jeszcze przypadkiem mniejszej wagi, za które sąd może skazać sprawcę na karę grzywny lub ograniczenia wolności, a jakie już typem podstawowym, w którego przypadku dolną granicą kary jest sześć miesięcy pozbawienia wolności.
W praktyce jednak, mimo że przestępstwo jest ścigane z urzędu, sprawy mniejszych oszustw zazwyczaj są umarzane i sprawcy pozostają bezkarni. Dlatego odradzam kupowanie na niepewnych stronach, a zwłaszcza wszelkie grupy zakupowe na Facebooku - tam oszustów jest pełno, naciągają ludzi na dość małe kwoty, o które organy ścigania nie będą walczyć, a ponadto na portalu amerykańskiej korporacji łatwo jest zachować anonimowość. Aby polska Policja uzyskała dostęp do bazy danych i mogła odzyskać np. usunięte posty, musi zwrócić się z prośbą do Facebooka, aby ten udostępnił im takie dane. W praktyce jednak nawet połowa takich wniosków jest odrzucanych i Amerykanie zasłaniają się ochroną danych osobowych. A przestępczy proceder kwitnie

Zawsze to dobrze dowiedzieć się czegoś mądrego, dziękuję. ;-) Ciągle myślałem, że przestępstwa niższej rangi (występki) są ścigane wyłącznie z oskarżenia prywatnego, a z urzędu wyłącznie poważniejsze przewinienie (zbrodnie- czyli m. in. gwałty, zabójstwa, rozboje, porwania, ciężkie uszczerbki na zdrowiu). ;-) Zakupów na portalach typu Facebook nie chcę robić: wprawdzie słyszałem czy widziałem parę grup typu sprzedam/kupię/zamienię/oddam (kolejność dowolna), ale w sumie nie ma to większego znaczenia, bo nie jestem ich pełnoprawnym członkiem, na razie dla mnie sprawdzone źródło zakupów to platformy z grami lub innymi aplikacjami typu Steam. ;-) Tu mnie nikt nie oszukał. ;-)

zgryźliwy tetryk napisał/a:
Ja FB omijam szerokim łukiem. Kiedyś za czyjąś zachętą zarejestrowałem się tam. Lecz prędko przekonałem się ,że pisze się tam o sprawach zbyt osobistych i zrezygnowałem z uczestnictwa. Bo ja wolę raczej podyskutować na tematy ogólne, sprawy osobiste ograniczając do niezbędnego minimum. Dlatego wole fora. Jeśli chodzi o zakupy, to wolę sklepy online, a nie żadne "grupy zakupowe" zresztą jest to forma której praktycznie nie znam i chyba nie chcę znać. Może to konserwatyzm, ale "ten typ tak ma"

Sam mam konto na FB, nawet w sumie mógłbym zaprosić każdego z Was, ale tak za bardzo nie korzystam. :-( Gdyby nie fakt, że należę do kilku grup, w których przekazywane są co jakiś czas ważne informacje (1 z grup to akurat kanał czysto rozrywkowy: poświęcony starym odcinkom Detektywów i W11- 1 osoba przekazuje pliki, która kiedyś pewnie wrzuciła na chomikuja: chyba to jest jedyny prawny sposób, bo w bezpośrednie nagrywanie telefonem archiwów z telewizji nie chce mi się wierzyć, za dobra jakość materiału) ;-) , też bym sobie chyba usunął: mimo większej liczby znajomych (sam nie wiem, skąd nagromadziło się koło 500 osób) i tak prawie z nikim nie piszę, chyba że ktoś mnie o coś poprosi czy zapyta. :-( ;-) Odnoszę wrażenie, że dużo osób robi z siebie gwiazdy, a ja z coraz to każdym zdjęciem profilowym (robionym średnio raz na rok mniej więcej) wychodzę na coraz bardziej pospolitego gościa. :-( ;-) No nic, prostota też ma swój urok, na tyle że raczej mało kto zwraca na mnie uwagę. ;-) Tak bardzo zawsze chciałem mieć wiele kolegów i koleżanek (bo tu nic się nie zmieniło, chcę być na ogół dobrze odbierany przez inne osoby), a nie zdawałem sobie sprawy, ile poświęcenia wymagałaby pielęgnacja tychże relacji. :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Magia 
Poziom najwyższy

Hobby: Sport
Pomogła: 96 razy
Wysłany: 26 Marzec 2021, 21:48   

Gdybyś mógł być kimś innym, kto to by był i dlaczego?

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 26 Marzec 2021, 21:57   

Odpowiem śpiewająco:

Nie wszystko zgadza się dokładnie, ale tak "z grubsza" :rotfl:
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

Magia 
Poziom najwyższy

Hobby: Sport
Pomogła: 96 razy
Wysłany: 8 Kwiecień 2021, 17:57   

Gdybyś mógł złowić złotą rybkę o co byś ją poprosił..? :-)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 8 Kwiecień 2021, 20:30   

Trzech Afroamerykanów (bo "murzyn" to obecnie słowo zakazane, rasistowskie :rotfl: ) złowiło złotą rybką. Wypadało po jednej prośbie na każdego. Jeden prosi: ja chcę być biały i zostaje "białasem". Drugi prosi i o to samo i też jego prośba zostaje spełniona. Za to trzeci prosi:CHCĘ ABY ONI Z POWROTEM STALI SIE CZARNI Złota rybka spełniła i jego prośbę. Jakież to podobne do polskiego charakteru :!: :lol:
Ostatnio zmieniony przez zgryźliwy tetryk 8 Kwiecień 2021, 20:47, w całości zmieniany 2 razy  

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 8 Kwiecień 2021, 20:30   

Magia napisał/a:
Gdybyś mógł złowić złotą rybkę o co byś ją poprosił..? :-)

Obrazek

Jeśli chodzi o mnie to poprosił bym o zdrowie abym do śmierci był zdrowy i mógłbym chociaż spać po 5/6 godzin dziennie.

A tak dla ogółu to też głównie aby wszyscy byli zdrowi ,dzieci rodziły się zdrowe oraz ,żeby ludzie byli uczciwi i nigdzie nie było by potrzebnej policji czy wojska.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Kwiecień 2021, 20:35   

Ja poprosiłbym dla siebie o to, abym miał w sobie zawsze to światło w głowie, mądrość pomagającą w podejmowaniu dobrych decyzji, wyborów i kroczeniu w życiu właściwą drogą, oraz oczywiście o zdrowie.
A dla ogółu, aby na świecie panował pokój i już nigdy więcej nie było pandemii, takiego krachu który rujnuje wielu ludziom życia i odbiera im swobodę. Prosiłbym też o to, aby nie było takich osób, które czerpią przyjemność z robienia innym krzywdy, a z czynienia zła uczyniły w swoim życiu stały zwyczaj.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 8 Kwiecień 2021, 22:46   

Ja poprosiłbym o większą motywację do pracy i nauki dla siebie (a mniejszą podatność do przyjemności i rozrywek, jak np. granie na komp.), a także chciałbym, by otaczające mnie osoby (głównie Rodzice i inni członkowie Rodziny) były szczęśliwe. ;-) Oczywiście innym ludziom też chcę życzyć spokojnego i dobrego, godnego życia. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 9 Kwiecień 2021, 19:21   

Pewien Amerykanin poprosił złotą rybkę, aby został prezydentem USA i zaraz zasnął. Obudził się w samolocie AIR FORCE ONE, gdy stewardesa mówiła do niego: Mr. Kennedy, zaraz lądujemy w DALLAS :szok:

Odpowiedz do tematu