Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 30 Październik 2019, 00:38
Chyba to zasługa przeciętnego solarnie maja lato też gorsze niż u mnie . Jak tak patrzę to wysokie uslonecznienie tamtego roku to głównie zasługa I połowy, styczeń, luty i maj wyjątkowo pogodne, rekordowy marzec i mimo wszystko pogodny kwiecień . Czerwiec był paskudny, ale I połowa i tak mocno na plus. Później już tylko lipiec i wrzesień miały uslonecznienie na lekkim plusie. Październik i grudzień w normie, sierpień lekko poniżej, a listopad ekstremalnie paskudny
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Październik 2019, 00:39
Jacob napisał/a:
W KZ 2012 wypadł tak słabo
Dziwne bo mimo wszystko solarnie tamten rok niemal wszędzie był mocny (na papierku)
To nie jest aż tak dziwne, w końcu mieliśmy wtedy naprawdę ponure lato - czerwiec i sierpień mocno poniżej normy, lipiec w zasadzie niewiele powyżej. Ale wynik maja szokuje, tylko 239 godzin
Przyjrzałem się i jednak - kilka dni z maja zgubiło dane usłonecznienia. Dodam, że dosyć lampowe dni (21, 24 i 28.05). Czyli zamiast 1815 godzin było bliżej 1850... Oczywiście zakładając, że innych błędów nie było.
Eh, trzeba uważać.
Wrzesień 2004 wprawdzie również zgubił nieco danych w ostatniej dekadzie, ale... to akurat mała strata. Jednak sierpień 2004 również zgubił 2 piękne dni... 23 i 30 sierpnia.
Eh, masakra z tym, patrzenie tylko na średnie i sumy miesięczne to duży błąd i tyle.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Październik 2019, 00:41
Kozienice to niby stacja najbliższa do mnie pokazująca względnie poprawnie dane usłonecznienia, ale... ma mankament, że czasami gubi dane z pojedynczych dni. Złośliwie często dni lampowych.
Wysłany: 30 Październik 2019, 01:02
Jacob napisał/a:
Tamto lato było naprawdę paskudne, zwłaszcza dalej na N, wręcz trochę mini lato 1980, z czasem wręcz z piekielnymi akcentami
Do dzisiaj nie mogę wyjść ze zdumienia skąd ci przyszło kiedyś do głowy, że tamto lato było takie fajne
O ironio, wtedy jak rozmawialiśmy o tym jeszcze na meteomodel przekonałeś mnie... że tamte lato nie było aż tak tragiczne - rzeczywiście w lipcu i sierpniu trafiło się sporo takich może nie rewelacyjnych, ale całkiem znośnych dni
Wysłany: 30 Październik 2019, 01:03
Ale najlepsze jest to, że są użytkownicy na meteomodel, którzy... nadal uważają lato 2012 za bardzo fajne... Chyba się nie zapoznali z danymi i mają jakieś mgliste wspomnienia.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 30 Październik 2019, 01:08
Szczerze kiedyś uważałem tamten rok za fajny, bo nie miał ekstremalnie ciepłych miesięcy. Mroźne zimowe miesiące z obu stron, bardzo ciepła wiosna, lato wydawało się spoko (u mnie najchlodniejsze po 2009 ) i jesień. Naprawdę nie chciałbym nigdy podobnego roku
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum