Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16232 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 12 Wrzesień 2024, 20:39
Rekordowo ciepła była niecała pierwsza dekada września:
A potem to już normalne temperatury końcówki kalendarzowego i astronomicznego lata.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 14 Wrzesień 2024, 13:52
Jak to przy wyżu bywa, większe anomalie oraz wyższe bezwzględne temp. powietrza również (w porze ciepłej przynajmniej) wystąpią w północnej połowie kraju.
Mogę się oczywiście bardzo często (jeśli nie zawsze) mylić- w końcu nie jestem mądry (mimo że staram się za taką osobę uchodzić) , ale pisałem że trzeci tydzień września nie będzie termicznie stał obok pierwszego (zarówno w kwestii rozmiaru anomalii jak i tym bardziej ogólnych temp.). Na notowanie pierwszych średnich dobowych od ok. "20" wzwyż przyjdzie raczej pora najwcześniej za czas kiedy kobieta od chwili poczęcia może spodziewać się porodu, czyli za jakieś 9 miesięcy (2 połowa czerwca 2025).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 16 Wrzesień 2024, 19:47
W Płocku rekord padnie, średnia do dzisiaj wynosi 19,5 st., a tak wyglądają prognozo-fusy. Musiałoby się naprawdę mocno ochłodzić po 25.09, żeby wrzesień 2023 wytrzymał. Niezwykłe jest to, co się dzieje i jeszcze zawdzięczamy to... nagrzanemu wschodowi Europy, skąd normalnie we wrześniu płyną chłodne masy, albo przynajmniej nie za ciepłe.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16232 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 16 Wrzesień 2024, 20:49
U nas najbliższe dni zapowiadają się słonecznie i ciepło, na szczęście już nie upalnie. Szkopuł w tym że to, co przez ten krótki mokry okres nawilżyło glebę wyparuje z niej.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 16 Wrzesień 2024, 22:45
Myślę, że w obecnym przypadku, to właśnie temp. nocne będą bardziej wynosić trwającego września nad rywalami, temp. dzienne co prawda również wyjdą w ogólnym rozrachunku wysokie, ale gdyby nie pierwszy tydzień, sytuacja nie wyglądałaby tak jednoznacznie- raczej wyszedłby klasyczny wrzesień- o krok lub nawet wciąż więcej od nazywania go typową jesienią. Tak czy owak, rychłe nadejście zimy ze wschodu nam raczej nie grozi, więc pozostaje tylko się modlić, że północna Europa jakoś się będzie trzymać... Październik nie musi przypominać zeszłorocznego, ale fajnie by było, gdyby największe ochłodzenia potoczyły się w podobnym stylu, lub okazały się jeszcze płytsze pod względem rozmiarów- przymrozków nikt raczej nie chce (zwłaszcza że dużo osób wcześnie nad ranem wstaje, a nie koło godz. 10 jak ja zwykle) , opadów innych niż deszcz tym bardziej.
Jakiś spadek w temp. dziennych (do "złotego środka") jednak się zaznacza koło 25.09.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum