Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 13 Grudzień 2024, 17:16
Cytat:
To jest paradoks o którym pisałem jakiś czas temu. Wschód i północ największą szansę na słoneczną pogodą mają przy spływie zimnych mas powietrza (PPk oraz PA), natomiast południe i zachód częściej pogodnie mają przy oddziaływaniu ciepłych mas, przede wszystkim w ciepłych wycinkach niżów z powietrzem PPmc.
I dlatego pewnie w miesiącach pory chłodnej regiony zachodnie i południowe Polski mają przeważnie wyższe wartości usłonecznienia niż północne i wschodnie- dominuje "odwilżowa" pogoda. Zresztą też można narzekać w Wielkiej Brytanii że leje, ale sumy słońca bywają tam siłą rzeczy wyższe niż np. w Rosji.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16292 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 14 Grudzień 2024, 23:21
Cytat:
Choć wielu ludzi mi zwracało uwagę, że niże genueńskie to jednak w zimie mają tendencję do pchania się na wschód w prognozach.
W porze ciepłej też mają- największe ulewy z reguły dostają tereny znajdujące się w samym sercu frontu (niekiedy razem z burzami), nie te znajdujące się po jego zachodniej stronie. A tymi terenami są w większości przypadków woj. śląskie i małopolskie.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 19 Grudzień 2024, 19:24
Trwają liczne i sprzeczne prognozy odnośnie pogody w święta- bardzo sucho raczej być nie powinno, pewnie co nieco popada (i deszczu i śniegu), temp. jednak raczej rzeczywiście wyglądają (przynajmniej na kluczowe dni) na 0-2/3 C- sęk w tym, że całą dobę może taki przedział trzymać, tym samym wysokość temp. pojawi się bardziej podobna do zeszłego tygodnia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum