Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16231 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 8 Sierpień 2023, 19:22
Pod koniec lat 90-tych jakoś zostały przerwane kontakty z rodzoną siostrą, a było nas dwoje. Już nie pamiętam dlaczego. Tego się nie da naprawić, bo na zawsze zabrał ją COVID. W listopadzie 2021 roku jej prochy spoczęły w grobie rodzinnym na Cmentarzu Bródzieńskim w Warszawie.
Pytam o Wasze relacje z rodzeństwem, jeśli takowe macie..
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczy punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca..
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 9 Sierpień 2023, 09:36
Ja mam 3 braci i 3 siostry i mam bardzo dobry kontakt ze wszystkimi ale mieszkamy dość blisko bo w obrębie 40 km. A moja żona miała 4 braci i 5 sióstr i także ma bardzo dobry kontakt choć już odległość zwłaszcza jednej siostry jest większy bo ponad 1200 km(mieszka w Niemczech ale spotykamy się kilka razy w roku a na whatsaapie
przynajmniej raz w tygodniu. Myślę ,że większe rodziny zawsze miały lepszy kontakt.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36417 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 9 Sierpień 2023, 11:26
Za siebie niestety nie mogę odpowiedzieć, ale mogę powiedzieć o moim byłym współlokatorze, który ma 3 rodzeństwa (razem z nich 4). Jego rodzina jest trochę rozsiana, bo brat (12 lat starszy) mieszka w rodzinnej wsi na Polesiu, jedna z sióstr (5 lat starsza) w Lublinie a druga z sióstr (10 lat starsza) spędziła wiele lat w Szwajcarii, ale teraz wróciła do Polski i kupiła mieszkanie w Warszawie za zarobione pieniądze we frankach (nie mylić z kredytami we frankach ). Zawsze im zazdrościłem tej zżyłości, którą widać mimo różnicy wieku. Obie siostry miałem okazje poznać i rzeczywiście widać, że byli rozgadani jak mało kto. Brat jako jedyny z tej czwórki ma już żone i dzieci i jego nigdy nie poznałem, ale wiem, że np jak mój kumpel był jeszcze nieletni to mu często kupował alkohol, a teraz np reperuje mu auto jak się popsuje (co jest często niebezpieczne, bo jedzie rozklekotanym autem 200km z Warszawy do rodzinnego domu, aby go naprawić xd). Ogólnie wiem, że nie wszędzie tak super jest i nawet na naszym forum znajdzie się kilka przykładów, gdzie relacja z rodzeństwem łagodnie mówiąc była kłopotliwa, ale akurat wśród większości moich znajomych wygląda to zwykle dobrze, lub wręcz bardzo dobrze. Czasem nawet zbyt dobre, jak w wypadku takiego jednego mojego kolegi, który postąpił, łagodnie mówiąc, niezbyt ładnie wobec pewnej dziewczyny, a jego siostry go bronią jak głupie z klapkami na oczach
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Inne Pomógł: 324 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16231 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 9 Sierpień 2023, 12:31
Skoro Janekl oraz kmroz nie mają nowych pytań, to moje , wcześniej postawione pozostaje "w mocy".
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczy punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca..
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 10 Sierpień 2023, 08:43
Mam jednego brata, jest ode mnie 5 lat młodszy. Relacja z nim była bardzo różna, w drugiej połowie 2021 oraz jeszcze trochę na początku 2022 roku była koszmarna, ale akturalnie wszystko wróciło do normy- choć raczej nie rozmawiamy na "poważne" tematy, mamy też totalnie innych znajomych i bardzo rzadko wychodzimy jakoś razem- choćby na jakieś wycieczki. Ale to też wynik jego ślepej milości, poza którą mało co widzi xd
Czy Twoim zdaniem warto walczyć o znajomość z osobą, która Cię ignoruje, lub w każdym razie angażuje się w relacje w stopniu znacznie odstającym od Twojego? Czy w takiej sytuacji uważasz, że lepiej odsunąć się w cień, nawet jeżeli czujesz pociąg do tej osoby?
Wysłany: 10 Sierpień 2023, 19:18
To byłaby namolność, narzucanie się graniczące z chamstwem. Pchanie się tam, gdzie ktoś inny ciebie nie chce może świadczyć tylko o braku kultury.
A co inni sądzą na ten temat
Hobby: Inne Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Wrz 2019 Posty: 98 Miejsce zamieszkania: Warszawa
Wysłany: 16 Sierpień 2023, 02:02
jorguś napisał/a:
Czy Twoim zdaniem warto walczyć o znajomość z osobą, która Cię ignoruje, lub w każdym razie angażuje się w relacje w stopniu znacznie odstającym od Twojego? Czy w takiej sytuacji uważasz, że lepiej odsunąć się w cień, nawet jeżeli czujesz pociąg do tej osoby?
zgryźliwy tetryk napisał/a:
To byłaby namolność, narzucanie się graniczące z chamstwem. Pchanie się tam, gdzie ktoś inny ciebie nie chce może świadczyć tylko o braku kultury.
A co inni sądzą na ten temat
Bardzo fajne i wartościowe pytanie. Podobne stanowisko co tetryk miałem jakoś w wieku 14 lat, kiedy nie wiedziałem nic o relacjach ludzkich. Znów to przerabiałem niedawno. Od Wielkanocy spotkałem się z dziewczyną, która od początku nie była jakoś specjalnie zainteresowana tym co robię, ani tym co u mnie. Całowaliśmy się na pierwszej randce, trzymaliśmy się za ręce, ale nie było kontaktu z jej inicjatywy. Jest stylistką paznokci i pracuje od rana do wieczora, poza tym ma niepełnosprawną siostrę którą też się opiekuje i starałem się być co do tego wyrozumiały, ale jeżeli ktoś chce to może zadzwonić nawet i o 23, albo w niedziele kiedy nie pracuje więc wiedziałem, że tutaj jest jakaś kicha. Dziwne to było dla mnie niezmierne, bo kiedy dzwoniłem zadawała szczegółowe pytania o rzeczy o których opowiadałem wcześniej więc pamiętała o tym wszystkim co mówiłem bardzo dobrze. Nie chcę nikogo zanudzać opowieściami z mojego życia, dlatego w szczegóły już nie będę wchodził, ale podsumowując. Walczyć o taką relację nie ma absolutnie żadnego sensu i wręcz nie powinno się tego robić. Osoby z poczuciem własnej wartości nie mają z tym problemu. Trzeba zachowywać szacunek przede wszystkim do siebie samego i to jest absolutny fundament, wtedy jest jakaś szansa że ludzie też będą Cię ewentualnie szanować. Czy rozwiązaniem jest tutaj odsunięcie się w cień? To już zależy od konkretnych sytuacji i znajomości. I z tego, że z pewnych rzeczy trzeba zdać sobie sprawę i być świadomym. Gdyby moja przyjaciółka zadzwoniła w środku nocy z prośbą o pomoc bez umycia zębów tylko bym się ubrał i od razu jechał na drugi koniec Polski. Gdyby "ona" zadzwoniła nagle z prośbą o pomoc nie ruszyłbym się z domu z samego szacunku do siebie, ze względu na fakt iż obiecywaliśmy sobie przyjaźń i hucznie padały wielkie deklaracje, a z jej strony żadne czyny w tym kierunku nie poszły. Czy to oznacza koniec znajomości? Na pewno nie, bo na 100% się do niej odezwę, mimo że 2 tygodnie nie rozmawialiśmy, dlaczego? Żeby znów zabrać ją na saunę gdzie będziemy sami, całkowicie nadzy i znów pod pretekstem umycia pleców omsknie mi się ręka... i jak będę się nudził to będę podtrzymywał taką znajomość bo jest tutaj jakaś korzyść dla mnie. Jednakże jestem całkowicie świadomy tego jak to wygląda i nie mam żadnych nadziei że coś się zmieni, a jak będzie chciała znajomość zakończyć to powinna powiedzieć o tym wprost i wtedy trudno - papa;).
Gdybyś miał nieograniczoną ilość gotówki, gdzie byś zamieszkał i jaki samochód sobie kupił?
Wysłany: 16 Sierpień 2023, 12:53
Żartobliwa odpowiedź rodem z musicalu "Skrzypek na dachu".
Cytat:
Gdybym był bogaczem
Jaba daba daba jaba daba daba daba dam
Cały dzień bym jaba dabada
Gdybym ja był wielki Pan
Pracy bym się brzydził
Gruby portfel gdybym to ja miał
Jaba daba daba daba dam
Zbudował bym ja dom najwyższy na świecie
W samym by sercu miasta stał
A schodów było by bez liku w nim
Okropnie dużo w górę i ciut ciut w dół
Na zewnątrz też bym miał
Bo tak sobie wymarzyłem ja
Na zewnątrz też bym miał
Gdybym był bogaczem
Cały dzień bym jaba dabada
Gdybym ja był wielki Pan
Pracy bym się brzydził
Gruby portfel gdybym to ja miał
To bym ja był wielki ja był Pan
Na zewnątrz też bym miał
Na zewnątrz też bym miał
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 16 Sierpień 2023, 14:14
Kszś napisał/a:
Żeby znów zabrać ją na saunę gdzie będziemy sami, całkowicie nadzy
Oo, widzę że jest jeszcze jakiś fan sauny beztekstylnej na tym forum
Kszś napisał/a:
Gdybyś miał nieograniczoną ilość gotówki, gdzie byś zamieszkał i jaki samochód sobie kupił?
Myślę, że nie ograniczałbym się do jednego lokum. W moim przypadku na pewno ważnym aspektem byłyby warunki klimatyczne, dobierałbym miejsca tak, żeby być zawsze tam gdzie jest ciepło. Więc w Polsce zabawiałbym raczej na max 3 miesiące i szczerze to bardzo daleko bym się nie ruszał- podobają mi się miejscowości pośród lasów pomiędzy GOP-em a Beskidami. No, ale dopierdzielona chacjenda na Mazurach to też by było must have
Do auta też nie ograniczałbym się jednego, ale bardzo lubię japońskie i koreańskie samochody. Sam mam Kie Ceed, wprawdzie już 16-letnią xd Ale jestem na prawdę bardzo zadowolony z tego autka, jak na swój rocznik i cenę jest na prawdę świetnie wyposażona. Bardzo podobają mi się nowa Toyota Corolla z napędami hybrydowymi i szczerze to raczej szedłbym w ten segment, nie zależy mi na jakiś sportowych bestiach, bo jeszcze bym skończył jak Peretti, a trochę adrenaliny z jazdy mógłbym poczuć na torze wyścigowym. Mam nieograniczoną gotówkę, więc stać mnie na wypożyczalnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum