Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 15 Styczeń 2020, 19:35 Co to jest za zielsko.
Mam pytanie czy ktoś wie co to za zielsko. Chodzi mi o to ,że pod koniec listopada miałem wypielone truskawki a obecnie między rzędami wyrosło pełno takiego zielska. Jak bym wiedział co to za zielsko wtedy mógłbym z nim powalczyć. Może jakiś składników w ziemi za dużo lub za mało.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Dzięki za szybką odpowiedz oglądałem te obrazki oraz czytałem opis i wygląda na to ,że to jest co innego. Zresztą moje zdjęcie za dobre nie jest i dlatego nie można dopasować albo nie ma jeszcze w internecie tego zielska. Choć jesteś starszy to widzę ,że na kompie znasz się dużo lepiej. Ja tylko tak ogólnie bo może dlatego ,że mam za mało czasu i dużo zapominam.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 15 Styczeń 2020, 22:31
Jak by nie patrzeć, oraz co by to nie było, trzeba tego intruza ręcznie wypielić i to dokładnie, aby nie było odrostów korzeniowych. Preparaty chemiczne (np. roundup) mogą zniszczyć truskawki. I warto wypielić to jak najprędzej, a może i ponowne pielenie może być konieczne. Jak na razie pogoda sprzyja.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 15 Styczeń 2020, 23:01
To może być gwiazdnica gajowa, wypiel to dopóty nie kwitnie i nie wiąże nasion, chociaż pewnie i tak szybko wyrosną nowe z glebowego banku nasion. O odrosty nie musisz się martwić, bo to roślina roczna.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Sport Pomogła: 96 razy Dołączyła: 25 Kwi 2019 Posty: 4232
Wysłany: 17 Styczeń 2020, 21:32
zgryźliwy tetryk napisał/a:
Preparaty chemiczne (np. roundup) mogą zniszczyć truskawki.
Tomaszu co tam truskawki. Udowodniono, że ten preparat ma bardzo zły wpływ na zdrowie. Na zachodzie już dawno zakazano jego używania, Niemcy stopniowo wycofują, a u nas nadal króluje. Ja tego świństwa nie używam.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 17 Styczeń 2020, 21:41
A ja tak, do smarowania wierzchów pieńków ściętych drzew. Po roku, góra dwóch, spróchniałe korzenie można wykopać szpadlem, a na to miejsce wsypać nową ziemię. Karczowanie korzeni (karp) to już ponad moje siły.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum