Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Sam do nie tak dawna nie miałem o tej grze bladego pojęcia, ale podobno jest coś takiego. Można wcielić się w kierowcę autobusu, tramwaju lub trolejbusa i jechać sobie po czeskim mieście. Z racji tej jednak, że lubię dużo bardziej podróżować po rzeczywistych niż fikcyjnych mapach (a tutaj nie jestem w stanie po chwilę obecną się dowiedzieć, czy i jeśli tak, to do jakiego miasta najbardziej nawiązuje), odczuwam pewne wahania. Ale ogólnie rzecz biorąc bardzo ciekawy pomysł powstał. Ta gra funkcjonuje ponoć już od 12-13 lat, ale rzecz jasna regularnie bywa udoskonalana.
Pod względem położenia miasta myślę że mogłyby pasować większe ośrodki umożliwiające komunikację po całej metropolii, ale siłą rzeczy nie największe- tj. Praga, Pilzno, Ostrawa, Liberec, Brno: myślę, że przedstawiona w symulacji miejscowość ma jakieś punkty wspólne z takimi mniejszymi miejscami jak Czeskie Budziejowice, Hradec Kralove, Ołomuniec, czy Pardubice. Drogą eliminacji w rzeczywistości tramwaje działają w Czeskich Budziejowicach i w Ołomuńcu, trolejbusy z kolei tylko nie funkcjonują w Ołomuńcu z podanej czwórki. Jeśli chodzi o położenie np. takich strategicznych miejsc jak lotnisko, to tutaj wszystko pasuje poza Hradecem Kralove (zamiast w zachodniej części, znajduje się za bardzo na północ i na wschód), przebieg głównej rzeki z kolei inaczej niż w reszcie przebiega w Pardubicach, ewentualnie również Hradcu (dzieli miasto bardziej na północ i południe niż zachód i wschód), jak patrzę na ogólny układ dróg, to tutaj jednak trudno jest mi ocenić, który układ wydaje się najbliższy: myślę, że najwięcej wspólnego w ogólnym rozrachunku mogą mieć Czeskie Budziejowice i Ołomuniec, ale rzecz jasna nie wszystko wygląda identycznie. Uście nad Łabą z większych miast raczej na wstępie wykluczyłem z uwagi na całkiem odmienny (dający się zauważyć na pierwszy rzut oka) niż w grze układ miasta.
Sam nie grałem i mam pewne wątpliwości odnośnie posiadania, ale jak patrzyłem na niektóre filmiki, myślę, że raczej warto się zainteresować czy zwrócić większą uwagę. Z racji tej że jest to obecnie już starsza gra, wymagania minimalne powinny dać się raczej bez większych przeszkód spełnić przez porządniejszy 10-letni komputer :
Cytat:
System operacyjny Windows 8/10/11
dedykowana karta graficzna z pamięcią co najmniej 2 GB
Pamięć RAM o pojemności co najmniej 4 GB
4 GB miejsca na dysku
stałe łącze internetowe
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum