Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 6 Listopad 2019, 21:31 Październik 2019 na Kaszubach.
Podsumowanie Października 2019 roku.
- średnia temperatura mies.............. 8.78 *C (temp.max.+ temp.min./2)
- średnia temperatura mies.............. 8.57 *C (temp.mierzona co 5 minut)
- średnia temperatura max............... 11.95 *C
- średnia temperatura min................ 5.61 *C
- najniższa temperatura................... -2.0 *C ( -2.6*C na DT-2 w innym miejscu )
- najwyższa temperatura.................. 19.2 *C
- najwyższa temp.min........................11.2 *C
- najniższa temp.max......................... 5.5 *C
- dni z opadami deszczu......................18
- dni z przymrozkami........................... 5
- dni z mgłą .......................................11
- dni z burzą .......................................0
- ilość dni bez słońca............................15
- ilość godzin gdy świeciło słońce...........87
- ilość dni bezchmurnych....................... 2
- amplituda dzienna max.......................11.7 *C
- amplituda dzienna min..........................2.6 *C
- opad miesięczny................................ 44.4 mm.
- max. opad dzienny.............................. 5.7 mm.
- max. opad godzinny.............................3.6 mm.
raz padała krupa śnieżna ale nie dużo - 6 października
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Luty 2021, 19:12
Październik 2019
Średnia temperatura mies.: +11.3 C (temp. max.+temp. min./2)
Średnia temperatura mies.: +10.4 C (8 terminów)
Średnia temperatura max: +17.6 C
Średnia temperatura min: +5.1 C
Najniższa temperatura: -4.8 C
Najwyższa temperatura: +25.0 C
Najwyższa temp. min: +9.7 C
Najniższa temp. max: +6.4 C
Dni z opadami deszczu: 8
Dni z przymrozkami: 3 (na 2m), 5 (przy gruncie)
Dni z mgłą: 9
Dni z burzą: 0
Ilość dni bez słońca: b. d.
Ilość godzin, gdy świeciło słońce: b. d.
Ilość dni bezchmurnych (0.0 okt.): 1
Amplituda dzienna max: +19.0 C
Amplituda dzienna min: +6.5 C
Opad miesięczny: 35.5 mm
Max. opad dzienny: 11.7 mm
Max. opad godzinny: b. d.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Marzec 2021, 20:17
To prawda, jest to w sumie fajna sprawa, inaczej się takie temp. odczuwa niż w wakacje, są jakieś takie przyjemniejsze w odbiorze- zazwyczaj przy takich wartościach niebo jest pogodne (okresami wręcz bezchmurne).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 8 Marzec 2021, 16:15
U mnie w październiku chyba najwięcej miałem 22 stopnie i na ogół wtedy mocno wieje więc odczuwalna jest dużo niższa więc takiej przyjemności nie mam jak Wy na południu czy w centrum.
Wysłany: 12 Marzec 2021, 13:01
U mnie z wiatrem sprawa wygląda niestety dość skrajnie: albo przez większość czasu jest on słaby na granicy z całkowitym zanikiem (ma to swoje "+" przy umiarkowanych lub niskich temp., bo temp. odczuwalna nie spada znacząco względem tej ogólnej, jednak latem jest to raczej "-", bo trochę orzeźwienia nie zaszkodzi, a jesienią to podczas trwania babiego lata lub złotej polskiej jesieni pojawiają się co jakiś czas zamglenia lub mgły, które w skrajnych przypadkach mogą utrzymywać się przez większość dnia, czyli dłużej niż do godzin południowych, jeśli nie cały dzień, powietrze musi być cholernie zanieczyszczone, dlatego w taki sposób próbuje się bronić "bezproduktywną wilgocią"), ale jak dochodzi do jakiegoś incydentu burzowego/wiatrowego, to jakimś cudem porywy bywają czasami jedne z większych w Polsce. Osiągnięcie równowagi po skrajnościach rzadko kiedy bywa dobrym rozwiązaniem, więcej z tego szkód niż pożytku.
Wysłany: 16 Marzec 2021, 00:26
Mam rozumieć, że Twoje wymioty dotyczą miesiąca, a nie moich okolic? Owszem, nie przepadam za aglomeracją krakowską w kwestii pogodowej, ale żeby zaraz bełty ciskać... Myślę, że mało która osoba gdy szuka miejsca zamieszkania, uwzględnia na 1 miejscu w sposób profesjonalny panujące warunki pogodowe w okolicy, bardziej myśli o tym, by mieć albo ciszę i spokój oraz brak wieżowców w najbliższym otoczeniu albo z 2 strony ułatwiony dostęp do licznych obiektów edukacyjnych, kulturalnych lub handlowych. Gdyby brało się pod uwagę miejsca idealne pogodowo, do których nie można się nic a nic przyczepić, to chyba żadnego byśmy nie znaleźli- taka smutna prawda.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 16 Marzec 2021, 00:31
Bartek617 napisał/a:
Mam rozumieć, że Twoje wymioty dotyczą miesiąca, a nie moich okolic? Owszem, nie przepadam za aglomeracją krakowską w kwestii pogodowej, ale żeby zaraz bełty ciskać... Myślę, że mało która osoba gdy szuka miejsca zamieszkania, uwzględnia na 1 miejscu w sposób profesjonalny panujące warunki pogodowe w okolicy, bardziej myśli o tym, by mieć albo ciszę i spokój oraz brak wieżowców w najbliższym otoczeniu albo z 2 strony ułatwiony dostęp do licznych obiektów edukacyjnych, kulturalnych lub handlowych. Gdyby brało się pod uwagę miejsca idealne pogodowo, do których nie można się nic a nic przyczepić, to chyba żadnego byśmy nie znaleźli- taka smutna prawda.
Tak, dotyczą miesiąca, ale fakt w Twoich okolicach i ogólnie na południu był on szczególnie drastyczny. W środkowej Polsce jeszcze jakoś to wyglądało, chociaż też suchutko.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum