Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 6 Lipiec 2019, 13:16
Tak, dziwne. A biorąc pod uwagę to, że ostatnio ECMWF jest zdecydowanie lepszy od GFS-a... to może być nieciekawie.
Nawet, jeśli lipiec 2019 będzie już spisany na straty, to mam nadzieję że będzie powtórka z 2011 roku, kiedy po fatalnym lipcu nadeszły ładne sierpień oraz wrzesień. Nawet na początku października 2011 temperatura dochodziła do 25 stopni przy bezchmurnym niebie
Pamiętam te czasy. Jesień 2011 wybitnie sucha, szczególnie listopad, który też ma/miał rekordy usłonecznienia w wielu regionach. U mnie na przełomie września i października było troszeczkę mniej takich dni. Pamiętam, że gdzieś na YouTube widziałem, że właśnie wtedy podawali w wiadomościach, że ludzie się ooalają. Podobne temperatury jeszcze były w 2006,2007 i 2016.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 6 Lipiec 2019, 13:59
Bardzo ciepły początek października jest nierzadko zapowiedzią nieciekawej reszty miesiąca - widzieliśmy to już wiele razy - 2007,2011 i 2016 to dobre przykłady, podobnie było nawet w 2003 czy 1992 roku.
A co do prognoz, to myślę, że tak źle nie będzie - tylko jedna odsłona ECMWF pokazuje takie warunki. Dodam, że akurat na północy nie jest ona gorsza, tylko lepsza.... Tu widać bardziej niż genueński.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum