Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Marzec 2024, 12:27
Jeżeli praktycznie żaden region kraju (poza ewentualnie szczytami górskimi) nie jest zagrożony opadem śniegu, to jak dla mnie przynajmniej wysokość temp. nie ma większego znaczenia. A nawet (tu przepraszam przedmówcę) , wolę osobiście znajdować się daleko od miejsca, które kwalifikuje się do biegunów ciepła, zwłaszcza gdy w grę wchodzą dodatnie anomalie temp..
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 20 Marzec 2024, 22:26
Bartek głupoty piszesz bo gdybyś miał kilka stopni mniej dodatkowo dość silny zimny wiatr to byś zmienił zdanie. Nie chciałbym czekać na pierwsze 20 stopni do maja.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Marzec 2024, 23:07
Każdy z nas lubi coś innego. Ja w porze ciepłej wolałbym centrum wyżu nagrzewające Polskę północną, zaś u siebie niższe temp. powietrza i większe zachmurzenie nieba (przynajmniej w ciągu dnia). W takiej sytuacji jednak prawdopodobieństwo niebezpiecznej pogody jest raczej znikome.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Hobby: Inne Pomógł: 6 razy Wiek: 29 Dołączył: 10 Sty 2021 Posty: 545 Miejsce zamieszkania: Gdańsk/Toruń
Wysłany: 21 Marzec 2024, 20:45
Bartek617 napisał/a:
Każdy z nas lubi coś innego. Ja w porze ciepłej wolałbym centrum wyżu nagrzewające Polskę północną, zaś u siebie niższe temp. powietrza i większe zachmurzenie nieba (przynajmniej w ciągu dnia). W takiej sytuacji jednak prawdopodobieństwo niebezpiecznej pogody jest raczej znikome.
Ważne jest też, aby bryza morska się nie włączała, bo wiosną kiedy w Tczewie bywa 20 stopni, to tu w Gdańsku, w strefie przybrzeżnej jest ledwie 10.
Wysłany: 21 Marzec 2024, 22:32
Oczywiście, mam na uwadze tą okoliczność, by wiatr przypominający o sobie znad morza był słabszy.
Nie znam się za dokładnie na procesach czy parametrach obowiązujących podczas pogody antycyklonalnej, ale mam nadzieję, że ta wizja nie brzmi jakoś bardzo nielogicznie.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum