Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 1 Maj 2020, 11:23
Anomalia tego kwietnia wyniosła +0,61K, czyli raczej zwyczajnie ciepły. Widać dużą różnicę między zachodem, a wschodem Polski, która się formowała przez cały miesiąc
No i zapowiadana anomalia przez GFS dla I tygodnia maja 2020, nie wygląda to najcieplej, zwłaszcza Na S 🤪
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 1 Maj 2020, 11:40
Usł. 290 h i względny brak lodowatych dni nie pozwala mi go z tymi gnojami z lat 70-tych czy 80-tych porównywać, ale z drugiej strony pogardzałem kwietniem 2009 a był on znacznie lepszy od 2020, wszystko przez to, że w marcu i kwietniu przekładam teraz lampę nad wysokie t. min., ale od maja jestem bezwzględnie ciepłonocolubem
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 1 Maj 2020, 12:24
Niestety jako całokształt oceniam ten finalnie lekko ciepły miesiąc negatywnie. Przede wszystkim był fatalnie suchy i tylko dzięki burzy 13 kwietnia oraz końcówce, wyszedł nieco bardziej mokry od kwietniów 1961,1988, 2007 i 2009. Wysokie usłonecznienie przy tym nie cieszyło, zwłaszcza że zazwyczaj łączyło się z przymrozkami, które stanowiły znaczną część tego kwietnia.
Jako najlepsze chwile zapamiętam Wielkanoc (piękna, ciepła Niedziela, ciepła i pogodna noc, a następnie wspaniałe rozpoczęcie sezonu burzowego) oraz końcówkę, głównie ostatnie dwa dni. Poza nimi niewiele było dobrego. Najniższa średnia TMin od 1997 roku już o czymś świadczy
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7634 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 1 Maj 2020, 13:38
Bardzo lampkowy miesiąc z częstymi przymrozkami, chociaż na szczęście zazwyczaj były to przymrozki w przedziale (-1;0), tylko sam początek dowalił ponad 6-stopniowym mrozem T.maxy na prawdę w porządku, ciężko mi się do nich przeczepić. No ale t.miny zdecydowanie za słabe. Suma opadu 15,6 mm jednak, myślałem że trochę więcej popadało w nocy z 29/30.04. Kiedyś bym chwalił, teraz jak dla mnie jednak nota neutralna- za dużo złego żebym mógł pochwalić i za dużo dobrego żebym całkowicie go zjechał ;P
Hobby: Meteorologia Pomógł: 26 razy Wiek: 28 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 5461 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 1 Maj 2020, 17:25
Ledwo co rzutem na taśmę wyrobił dodatnią średnią Tmin(0,2*C). Tśr wyniosła 8,3*C, a średnia Tmax 17,5*C. Średnia miesięczna wilgotność wyniosła 61,6%(są całe miesiące, w których średnia dobowa nie spadała poniżej tej wartości ).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum