Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 31 Sierpień 2019, 10:35 Kometa ISON
Pamiętacie tę kometę?
Miała ona być kometą stulecia. Przeleciała w pobliżu Słońca 28 listopada 2013 roku. Niestety, nie przetrwała kontaktu ze Słońcem - kometa uległa "rozpadowi".
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 31 Sierpień 2019, 20:11
Pamiętam swoje podekscytowanie jak wszyscy rozpisywali się o niezwykłości tej komety. A potem przyszło rozczarowanie i ostatecznie wcale tej komety nie widziałem.
Żałuję że nie było mnie na świecie podczas widoczności spektakularnych komet Hyaukutake z 1996 i Hale'a Boppa z 1997 roku. Ta druga uprzyjemniła i uatrakcyjniła skrajnie niemiły miesiąc jakim był kwiecień 1997, bo właśnie wtedy był okres jej najlepszej widoczności. To była wyjątkowa kometa i nie wiadomo czy jeszcze będzie nam dane taką zobaczyć - mam nadzieję że tak
Podobna do komety Hale'a Boppa była słynna Wielka Kometa 1811 roku opisana przez Adama Mickiewicza w "Panu Tadeuszu". Zważając na pogodę panującą latem tego roku, warunki obserwacyjne były raczej dobre
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum