Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
W zeszłym roku już w pierwszej dekadzie marca na działce było sporo kwiatów. W tym roku dopiero dzisiaj miałem co sfotografować.
W dodatku bratki to kupne sadzonki.
_________________ 22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15928 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Marzec 2021, 19:07
No niestety w tym roku pogoda wyjątkowo wzięła sobie do serca takie sprawy jak susza i obdarowała nas dość hojnie pokrywą śnieżną. Najbliższe załamanie pogodowe też będzie krokiem na "+", by przynajmniej na jakiś czas powstrzymać jej rozwój. Ale no właśnie... najgorsze jest to, że gdyby było kilka C więcej niż prognozy widzą (przy zachowaniu opadów), to też posucha by się nie pogłębiała, a istniałoby większe prawdopodobieństwo, że cokolwiek urośnie, no i ludzie by się cieszyli, że mamy kwiecień, a nie podwójny marzec. W przeciągu najbliższych dni prawdopodobnie flora nie odżyje. U mnie drzewa łyse są i raczej będą: kilka cieplejszych dni nic nie może zrobić.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 314 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16035 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 31 Marzec 2021, 20:52
Na razie wilgoci jest dosyć. W studzience stan "lustra" wody nieco ponad metr od powierzchni gruntu. Może jeszcze popada... Co do drzew. i krzewów. Nabrzmiały pąki na bzie, także na wisienkach. Na jabłonce i młodej śliwie (obie widoczne na pierwszej fotce) jeszcze nie. Wczoraj przejechałem trawnik aeratorem, dziś żona posiała na nim nawóz.
_________________ 22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12294 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 31 Marzec 2021, 20:58
Jutro czeka nas lokalnie bardzo, ale to bardzo ciepły dzień. Już dzisiaj średnia temperatura dobowa w niektórych miejscach okazała się najwyższą zanotowaną w marcu od 2010 roku, zaś jutro może być (oczywiście pójdzie już na poczet kwietnia) jeszcze wyraźnie wyższa, gdyż zapowiada się ciepła noc i więcej zachmurzenia, które spowolni spadek temperatury. Możliwe jest szybkie pobudzenie wegetacji, co mnie akurat średnio cieszy, bowiem czekają nas chłody. Lepiej, aby rośliny obudziły się później, a już na dobre.
zgryźliwy tetryk, piękne bratki Kiedyś najbardziej podobały mi się czerwone, ale teraz uważam, że to żółte wnoszą w otoczenie najwięcej takiego wiosennego optymizmu
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.
Hobby: Inne Pomógł: 314 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16035 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 31 Marzec 2021, 21:12
PiotrNS napisał/a:
piękne bratki Kiedyś najbardziej podobały mi się czerwone, ale teraz uważam, że to żółte wnoszą w otoczenie najwięcej takiego wiosennego optymizmu
Kupione po 2,50 zł za jedną sadzonkę w sklepie ogrodniczym.
P.S. Jutro podobno ma być chłodniej niż dzisiaj (było +19 stopni), a w niedzielę wielkanocną ma spaść deszcz ze śniegiem. Zaś w "lany poniedziałek" ma być słonecznie, ale tylko +8 stopni.
Wysłany: 1 Kwiecień 2021, 18:35
Jeśli rzeczywiście to fotki z marca, to gratuluję. U mnie w marcu tak było rok temu, potem zmarniało z powodu suszy. Jak jest obecnie, to widać powyżej.
Wysłany: 1 Kwiecień 2021, 20:51
U mnie w pierwszej dekadzie marca ub roku bylo podobnie.
To fotki z 10 marca ub. roku:
A to z 8 kwietnia ub. roku:
A to z 16 kwietnia. Susza, i coraz gorzej!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum