Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Filmy
Wysłany: 16 Październik 2021, 21:04 Stary dworzec PKP w Katowicach
Czy ktoś z Was posiada jakieś archiwalne zdjęcia z zewnątrz oraz wewnątrz starego dworca PKP w Katowicach? Chodzi mi o zdjęcia hali przed wyburzeniem, peronów oraz Placu Szewczyka z charakterystyczną estakadą. W Internecie jest bardzo mało zdjęć z wnętrz tego dawnego dworca, a bardzo chciałbym zobaczyć jak to rzeczywiście wyglądało przed przebudową.
Wysłany: 16 Październik 2021, 21:16
Właśnie szukam jakiś archiwalnych fotek z tego miejsca przed remontem. Najbardziej zapamiętałem z tego starego budynku ten pasaż handlowy, jak za dzieciaka parę razy tam szedłem z rodzicami to się bałem bo nad głowami wisiały dwa rzędy głośników i dosyć głośno chyba musiało być w tym miejscu czego już nie pamiętam.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12294 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 16 Październik 2021, 21:22
Może Łukasz ma jakieś zdjęcia, bo dość sporo fotografuje. Ja na dworcu PKP w Katowicach nigdy nie byłem, za to kilka razy zatrzymywałem się na dworcu autobusowym, gdzie była chyba tylko płyta postojowa i mały, blaszany budynek, tam znajdowało się kilka kas. Jakiś czas temu czytałem, że stolica Górnego Śląska będzie miała nowy dworzec PKS, na jakim etapie jest teraz to przedsięwzięcie
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 127 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12294 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 16 Październik 2021, 21:34
Rzeczywiście znalazłem artykuły o otwarciu tego dworca we wrześniu 2020 Kiedy ostatnio byłem w Katowicach dłużej niż przejazdem 16 lipca 2018 trafiłem jeszcze na stary, ciekawe kiedy przetestuję tę komunikacyjną nowość
Mam nadzieję, że nowego dworca PKS doczeka się też moje miasto, bo obecnie to prawie dramat, taki PRL w czystej postaci Ogólnie jadąc kiedyś przez Polskę nad morze zauważyłem, że o ile dworce kolejowe często są naprawdę eleganckie i zadbane, tak podróżujący autokarami są chyba olewani Tylko Łódź Fabryczna naprawdę daje radę, to chyba lider wśród dworców PKS na ten moment
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
Jesteś, a więc musisz minąć. Miniesz, a więc to jest piękne.
Wysłany: 16 Październik 2021, 22:12
Dworzec PKS jest w innym miejscu niż PKP. Natomiast w miejscu Placu Szewczyka przed dworcem PKP kiedyś były przystanki autobusowe z całą aglomeracją górnośląską. Szkoda, że tą przestrzeń tak zabudowano i postawiono kolejną galerię handlową w centrum Katowic.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum