Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 11 Maj 2021, 08:56 Dziewięciolatek przeżył szok przy kasie
Cytat:
Lody Ekipy od kilku tygodni są jednym z najbardziej rozchwytywanych produktów wśród młodych ludzi. Popularność lodów wykorzystują sklepy, nakładając wysokie marże na te artykuły. Przekonał się o tym dziewięciolatek z Olsztyna, który za kilka sztuk lodów zapłacił wysoką kwotę – informuje "Twój Kurier Olsztyński".
Całą sytuację opisała na łamach portalu matka dziewięciolatka. Chłopiec znalazł lody w sklepie Lewiatan na Osiedlu Zacisze w Olsztynie. Następnie ze skarbonki wyjął stuzłotowy banknot, by zapłacić nim za lody.
Dziewięciolatek w sklepie wziął osiem lodów i poszedł z nimi do kasy. "Przy kasie szok: 80 zł! Sklepowej nawet nie przyszło do głowy zapytać się dziewięciolatka czy widział, jaka jest cena (syn był przekonany, że kosztują 2,50 zł), gdyby miał przy sobie 10 zł, sytuacja byłaby prosta: wystarczyłoby mu tylko na jednego, zabrakłoby mu 70 zł, pewnie taką informację by otrzymał. Syna wmurowało, ale, jako że jest dzieckiem, nie jest na tyle asertywny, by powiedzieć, że przepraszam, za taką cenę to jednak nie wezmę tych lodów. Zapłakany zadzwonił do mnie z tą informacją" – opisuje sytuację kobieta.
Producent Lodów Ekipy, firma Koral odcięła się od praktyk sklepów – informuje "Twój Kurier Olsztyński". Cena sugerowana przez producenta to 2 złote. Firma Lewiatan nie odniosła się jeszcze do zarzutów matki chłopca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Maj 2021, 09:09
Też niestety nie znam tej firmy, ale Korala kojarzę bardzo dobrze, nawet jak jeżdżę z Rodzicami do Babci, która mieszka w nowym Sączu to po drodze obok mostu Heleńskiego (jak był remont, to myślałem sobie głupio, że to jest trochę sytuacja jak w GTA, że trzeba trochę misji wykonać w okolicy, by przejazd na obszary położone na zachód od rzeki Dunajec był odblokowany) widzę, że znajduje się wspomniana wyżej główna fabryka lodów (i też jest to 1 z siedzib obok Limanowej i Rzeszowa).
Co do artykułu: co można poradzić, ceny za wszystkie produkty z roku na rok niestety drożeją. Więcej pieniędzy trzeba przekazać za byle jakie dobro niż kiedyś. Trochę to też wygląda na niepokojące zjawisko w gospodarce, jakim jest inflacja, czyli spadek wartości pieniądza.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 11 Maj 2021, 11:11
pawel napisał/a:
Lody Ekipy - nawet nie kojarzę
Lody Ekipy to zwykłe wodne (sorbetowe) lody marki Koral. Z tą różnicą, że posiadają papierek oraz logo od pewnego YouTubera, zwanego Frizem. Oczywiście dzieciarnia zapatrzona w swojego "jutupowego" idola kupuje tony tychże lodów.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 11 Maj 2021, 12:22
Nie próbowałem tych lodów, więc nie mogę stwierdzić czy są warte takiej uwagi. Kanał Friza odwiedziłem kiedyś po prostu dla sprawdzenia kim jest ten gość i jak to się dzieje, że dzieciarnia z YT tak do niego lgnie. Zdziwiłem się, bo jak dla mnie zawartość tego kanału to dość mało wyszukana rozrywka, taki Big Brother dla dzieci.
Lodów Braci Koral dawno nie jadłem, wolę częstować się rzemieślniczymi, naturalnymi lodami z lodziarni zaraz obok mojego domu. Państwa Koralów w mojej okolicy zna jednak każdy, a przynajmniej kojarzy ich z widzenia. I nie słyszałem o jakichkolwiek złych słowach na ich temat. To niewyobrażalnie bogaci ludzie mający właściwie wszystko - olbrzymie luksusowe nieruchomości, samochody warte miliony (m.in. Rolls Royce'y takiego modelu i w tej wersji wyposażenia, jakimi przemieszcza się Królowa Elżbieta II), zegarki o wartości mieszkań w dużych miastach, a przy tym są niezwykle skromni, uczynni i traktują innych z szacunkiem. Kilka lat temu ufundowali dla miasta maksymalnie wyposażoną karetkę pogotowia, wspierają domy dziecka, przekazują darmowe lody na różne festyny, nie odmawiają pomocy nikomu kto o nią poprosi. Kompletne przeciwieństwa stereotypowych bogaczy. Każdy ich bardzo szanuje, a pomysł z lodami Ekipy świadczy tylko o tym, że zawsze potrafią znaleźć w rynku żyłę złota
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 11 Maj 2021, 21:14
Tak wygląda realizacja ekonomicznego prawa popytu i podaży w naszym kraju. Za PRL-u kogoś takiego jak firma Lewiatan, która tak drogo (wbrew sugestii producenta) wyceniła te wcale nie najlepsze lody, potraktowano by jako SPEKULANTA i nałożono by na nią stosowną karę. Ale przecież mamy "wolny rynek"
P.S. Za to kupowane w Stokrotce lody braci Koral o nazwie IZA bardzo mi smakują i są tanie..
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum