Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Wizerunek Maryi został przygotowany przez Átila Soares da Costa Filho, artystę który przeanalizował badania Amerykanina Raya Downinga, który z kolei w 2010 roku za pomocą zaawansowanej technologii podjął się odtworzenia wizerunku mężczyzny, który owinięty był w Całun Turyński. Artysta bazując na twarzy postaci z Całunu wykonał analizę oraz przed wykorzystaniu technologii bazującej na sieciach neuronowych stworzył portret matki mężczyzny, którego twarz jest odbita na płótnie Całunu.
„Użyłem (…) programów, aby wprowadzić pewne korekty twarzy. Na koniec dokonałem ręcznych artystycznych poprawek, by trafniej podkreślić etniczną i antropologiczną fizjonomię kobiety z Palestyny sprzed 2000 lat. Oczywiście nie podważałem tego, co sztuczna inteligencja zdołała uchwycić. Tak zdołałem odtworzyć wizerunek nastoletniej Maryi” - poinformował Átila Soares da Costa Filho.
W niczym nie przypomina Hebrajczyków, którzy byli rdzennymi mieszkańcami tamtych okolic po ucieczce z niewoli egipskiej.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum