Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15874 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Sierpień 2022, 10:12
Trochę niezgodne było to rozdanie z prawdą, bo jak się później okazało, w dni pochmurne i/lub deszczowe temp. były na ogół niższe. Normalnie bym narzekał na noce (że ciepłe), ale w sumie jak patrzę na czas (przełom lipca-sierpnia), to nawet nie wyglądały tak źle, zaś w ciągu dnia bardzo kompromisowo.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 313 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16015 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 9 Sierpień 2022, 21:20
Wygląda na to, że gorąco powraca.
_________________ 22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15874 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Sierpień 2022, 19:19
Nom, to ocieplenie ma postępować, tylko że raczej będzie zahamowane przez zapowiadane od paru dni załamanie pogody (noce mogą być cieplejsze, jak podczas nich będzie się chmurzyć, padać, a także też grzmieć, chociaż co ciekawe u mnie pokojowy termometr bardziej "zaskakuje chłodem" względem oficjalnej krakowskiej stacji przy wilgotnych, mokrych i pochmurnych nocach niż przy bezchmurnych czy pogodnych). Pogoda w ostatnich dniach i w najbliższych wyglądała i wygląda odczuwalnie całkiem w porządku, ale no na rower nie pójdę...- za duże ryzyko, jeśli chodzi o kilkugodzinne wyprawy.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 10 Sierpień 2022, 23:08
To głupie, ale mi tropikalne noce nie są do szczęścia potrzebne , chyba że pojawi się jedna taka (przy zarazem niskiej wilgotności powietrza i silniejszym wietrze typu fen/wiatr halny) w otoczeniu co najmniej kilku "10". Burze mogą się czasami pojawiać (dzień w dzień jednak raczej bym nie chciał) , ale wolę jednak je widzieć, skoro świt. Noce wolę spokojniejsze, bez tzw. "flesza".
Też tak przeczuwam, że w strefie opadów i burz temp. dzienne mogą być przeceniane- dni burzowe w zasadzie często w tym roku tak wyglądają (przynajmniej w moich okolicach), że bardziej są to wzmożone opady deszczu, w trakcie których pojawia się momentami mniejsza lub większa ilość wyładowań (zazwyczaj gdzieś "w połowie drogi"); rzadko raczej sytuacja wygląda "typowo", że najpierw grzmi, później leje.
Wysłany: 11 Sierpień 2022, 10:23
Może wyda się to głupie, ale jak dla mnie to tylko dobrze. Człowiek nocą potrzebuje choć kilku godzin snu, a przy zbyt wysokich temp. mogą występować kłopoty ze zmrużeniem oka, chyba że jest się naprawdę padniętym i wymęczonym po np. ciężkim dniu w pracy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum