Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 1 Wrzesień 2022, 13:31
Jacob napisał/a:
A w 2017 najwyższa pierwsza raczej i nie wiem czy druga nie najniższa
Mocno w to wątpię, bo w 2 dekadzie zimne były tylko ostatnie 2 dni, ale możliwe, że masz rację. Pytanie brzmi kiedy była największa polaryzacja między W a E, bo może właśnie wtedy i jak u mnie było cieplusio (np podczas tej pluchy z 17.09), to tam mogło być w sumie bubu xd
Jacob napisał/a:
W 2006 chyba trzecia najwyższa
W 3 dekadzie suchowieja odpuściła na S,E i częściowo C Polski, dzięki czemu temperatury regularnie nocami poniżej +5 stopni spadały
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19878 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 15 Wrzesień 2022, 18:19
Więc podsumowując to tak pół na pół wychodzi, bo mniej więcej tyle samo obstawiles dobrze co źle.
2006 jak się okazało jest jak mówiłem, ale mniej znacząca różnica niż się spodziewałem. Wrzesień 2009 to mały, błąd, ale nie wiem czy nawet warto o tym wspominać bo wszystko prawie tak samo wychodzi i lokalnie można było mieć zupełnie inne wrażenie . We wrześniu 2010 to jednak zad z okolic równonocy miał zdecydowanie wyższa anomalię, druga dekada to stabilny chłodek. We wrześniu 2011 jednak 2 dekada nieco wyższa od trzeciej, głównie przez anomalne obwarzanki. Wrzesień 2012 nie miał znaczących różnic (choć na pewno bardziej od 2009 xD), ale najbardziej anomalna była druga dekada dzięki 11.09 , a trzecia najniższa przez zimny początek. W 2013 pierwsza najwyższa, a 2017 też bez większych różnic, ale jednak druga najniższa, trzecia najwyższa, ja z tą pierwszą też nie błysnąłem, bo praktycznie była tak samo anomalna jak druga xD. No i w 2018 druga najbardziej anomalna, przez ekstremalny koniec.
Te 3 dekady często bywają złudne, jednak ostatnie lata cały czas utrwalają widoczny trend spadkowy od okolic 18.09 co nie jest też bez znaczenia dla refa, narazie to się szykuje jeszcze większy kontrast w nowym jak w latach 2023-30 nie będzie wyraźniej odmiany
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19878 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 15 Wrzesień 2022, 18:27
pawel, nie musi być w takiej drastycznej formie , wystarczy zmiana trendu i niższe anomalie do 17.09, zwłaszcza w ruchomej dekadzie 8 - 17.09, bo w tym czasie nieźle się rozbestwily, a potem wyższe niż w ostatnich latach
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum