Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 138 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 12006 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 9 Lipiec 2019, 12:45 Temperatury wewnętrzne
Tutaj rozmawiamy o temperaturach wewnętrznych, czyli tych, które mamy w swoim mieszkaniu, domu, pokoju.
Na przykład u mnie w bloku w mieszkaniu temperatura nawet zimą nie chce spadać poniżej 20 stopni i to przy wyłączonych grzejnikach. Z kolei latem, podczas długotrwałego upału raczej nie przekracza ona 29 stopni.
Gorzej jest z kolei w domku letniskowym na działce. Taki domek jest bardzo podatny na temperatury zewnętrzne i dostosowuje się do temperatur na dworze - z niewielkim, kilkugodzinnym poślizgiem.
Podczas czerwcowych upałów w takim domku miałem rano 20 stopni, co przy szybko rosnącej temperaturze na dworze było naprawdę przyjemne. Gorzej było wieczorem, temperatura wtedy wzrosła do 31 stopni, a na dworze już robił się przyjemny komfort termiczny około 25 stopni.
Teraz jest jednak gorzej. Rano temperatura spadła do 16 stopni i musiałem ogrzać pokój, co troszkę energii elektrycznej na to poszło. Tylko późnym popołudniem temperatura jest Ok.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 9 Lipiec 2019, 13:15
Ja ogrzewania też rzadko kiedy używam, aczkolwiek dla mnie temperatury od 15 stopni wzwyż są ok w pokoju, 28 w pokoju też z drugiej strony całkiem nieźle wytrzymuje, wolę taką temperaturę w pokoju niż na dworze - niestety aby tyle było w pokoju, to musi być ponad 30 na zewnątrz...
Aktualnie mam 20 stopni w pokoju. Jest OK. Ale bywało lepiej.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 138 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 12006 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 12 Czerwiec 2020, 14:44
U mnie w mieszkaniu teraz jest 25 stopni przy 69% wilgotności. Warunki powoli stają się nie do zniesienia - ale raczej tylko przez wilgotność, gdyż temperatura nie jest jakoś bardzo wysoka.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16345 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 12 Czerwiec 2020, 14:55
U mnie w domu też temp. wynosi +25 C. Ale czuję raczej tylko ciepło. Jeszcze nie czuję tego nieprzyjemnego, parnego, wilgotnego powietrza. Zresztą wczoraj też go w zasadzie nie czułem, może jedynie gdy uczestniczyłem w procesji Bożego Ciała to miałem wrażenie, że chłód "podchodzi" pod gorąc. Ale nie towarzyszyły mi takie odczucia, że duszno czy coś takiego- nie, nic. Przed wczorajszą słabą burzą (właściwie wyrobionej przez olbrzymią odbiciowość, bo wcześniej padało, ale z przeciętnym natężeniem) wręcz temp. odczuwalne się nieco obniżyły.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7638 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 12 Czerwiec 2020, 17:16
W moim pokoju, który ma bardzo duże okna na SW podczas fali upałów nagrzewa się niemiłosiernie, w czerwcu 2019 nawet nocami ciężko było zbić ponizej 30 st. Teraz jest podobnie jak na dworze czyli około 29*C, wilgotność 68%. Mimo to nie czuje się jakoś niekomfortowo jeszcze. Natomiast w przedpokoju na I piętrze termometr wskazuje 25 st.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 12 Czerwiec 2020, 17:30
U mnie bez używania klimy, czy ogrzewania temperatura naprawdę rzadko wychodzi spoza przedziału 15-25 stopni. Wyjątkiem jest jeden pokój zadaszony z trzech stron, gdzie rzadko otwieramy drzwi i z łatwością się robi lodówka/patelnia.
Ogólnie mam chyba bardzo dobrze murowane ściany i izolowany dach. Podczas Trzydziestolatki często mój dach był jedynym miejscem, gdzie można było dostrzec trochę białej magii. Dachy sąsiadów, jak i trawa, ogród, ścieżki, nie miały wtedy nic a nic.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum