Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Piractwo komputerowe
Autor Wiadomość
funkcyjka 
Poziom 7
midnight

Hobby: Większość z wymienionych
Pomogła: 39 razy
Wysłany: 7 Październik 2022, 22:23   Piractwo komputerowe

Jakie jest Wasze zdanie na temat piractwa internetowego? Często zdarza się Wam, żeby coś "piracić" czy jednak stawiacie zawsze na legalny zakup?

Cytat:
Piractwo komputerowe to bezprawne kopiowanie (zwielokrotnienie) lub dystrybucja
(rozpowszechnianie) programów komputerowych podlegającej ochronie prawno-autorskiej. Do piractwa komputerowego może dochodzić poprzez kopiowanie, pobieranie, współdzielenie (ang. sharing), sprzedaż lub instalowanie w komputerze prywatnym lub firmowym większej liczby kopii programu niż zezwala na to licencja. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu lub nie myśli o tym, że nabycie oprogramowania to w rzeczywistości nabycie licencji na korzystanie z programu, a nie jego zakup. Licencja określa ile kopii programu można zainstalować w komputerach zatem niezwykle istotne jest zapoznanie się z jej treścią. Jeżeli użytkownik wykona więcej kopii programu niż zezwala na to licencja, można mu zarzucić piractwo komputerowe.

Parenaście lat temu, gdy w modzie były programy takie jak BearShare czy DC++ to wiele osób ściągało filmy, muzykę, gry czy programy na potęgę. Teraz gdy powstały dla filmów czy muzyki dedykowane platformy streamingowe, skala piractwa zanikła w dużej mierze, chociaż nie całkowicie. Zdarzało mi się piracić kiedyś gry, ale od dobrych paru lat stawiam na legalne źródła pozyskiwania gier. Jeśli chodzi o filmy, to piracę tylko w przypadku, gdy naprawdę nigdzie nie znajdę szukanego filmu nigdzie w Internecie. xd Muzyki nie muszę piracić, Spotify zaspokaja moje muzyczne wymagania w sto procent.

A jak jest u Was? ;)

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 7 Październik 2022, 22:31   

Też jedynie filmy mi się zdarza piracić xd W gry aktualnie są bardzo nie gram, a muzycznie to też jestem absolutnie zadowolony z oferty Spotify.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 8 Październik 2022, 11:17   

Wolę legalnie kupować bez względu na wszystko. ;-) Strony typu freedisc, vider czy zaq2 wykorzystuję tylko w sieci, nie mam w zwyczaju pobierać plików audio czy wideo stamtąd. ;-) Co innego adresy typu docer, doci czy docplayer itp. itd., gdzie czasem mi się zdarza coś "wziąć", ale dokumenty tekstowe z reguły są niewielkimi i "mało ważącymi" plikami- nie są więc traktowane na równi z materiałami dźwiękowymi, a tym bardziej filmowymi czy grami. ;-) Dobrym miejscem jest też taka grupa na ruskim portalu społecznościowym vk (rosyjski Facebook) poświęcona niemieckim książkom (do czytania, słuchania), a także podręczniki rozwijające umiejętności języka (też czytania, słuchania, pisania itp. itd.)- lubię tam czasami zaglądać. ;-)

https://vk.com/public30268849

Zanim osiągnąłem pełnoletniość, zdarzało mi się od wielkiego dzwona chodzić na wrzutę. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu