Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 26 Listopad 2024, 21:12 Wzrost długości życia ludzkiego na przestrzeni wieków
Dane z Francji
Jak widać początek tabeli nie powala, ale należy pamiętać, że kilka wieków temu można było zejść na wiele sposobów, począwszy od rozlicznych chorób, poprzez wypadki przy pracy, a na wojnach skończywszy. Doczekanie starości nie było więc łatwe, zresztą samo dożycie 20 roku życia było z dzisiejszej perspektywy nie lada wyczynem xd
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Listopad 2024, 21:24
To prawda, długość życia człowieka z biegiem lat doczekała się porządnego wzrostu- ja sam czasem się sobie dziwię, jak to możliwe że już przeżyłem powyżej 25 lat: mimo że nie odczuwam zbyt wiele radości czy szczęścia ze swojego postępowania albo sposobu wykorzystania życia - Bozia musi najwidoczniej uważać, że istnieje jeszcze jakieś tam miejsce dla mnie na świecie.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 26 Listopad 2024, 22:25
Bartek617 napisał/a:
To prawda, długość życia człowieka z biegiem lat doczekała się porządnego wzrostu- ja sam czasem się sobie dziwię, jak to możliwe że już przeżyłem powyżej 25 lat: mimo że nie odczuwam zbyt wiele radości czy szczęścia ze swojego postępowania albo sposobu wykorzystania życia - Bozia musi najwidoczniej uważać, że istnieje jeszcze jakieś tam miejsce dla mnie na świecie.
Uważaj tylko na jedno. Wraz z wiekiem poczucie prędkości upływu czasu systematycznie wzrasta.
Dla pięcioletniego dzieciaka rok to aż 1/5 czyli 20% jego życia. Dla pięćdziesięciolatka to tylko 1/50 czyli 2% Dlatego wydaje się być krótszy.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 27 Listopad 2024, 11:47
Zgryźliwy Tetryk napisał/a:
Wraz z wiekiem poczucie prędkości upływu czasu systematycznie wzrasta.
Dla pięcioletniego dzieciaka rok to aż 1/5 czyli 20% jego życia. Dla pięćdziesięciolatka to tylko 1/50 czyli 2% Dlatego wydaje się być krótszy.
Rzadko się to zdarza, ale masz tutaj absolutną rację
Ja też osobiście tego doświadczyłem. W podstawówce 1 rok to szmat czasu, a teraz 10 lat minęło jak jeden dzień...
Hobby: Meteorologia Pomógł: 48 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6955 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 27 Listopad 2024, 12:59
Jak dla mnie to czas teraz płynie szybko rok po roku. Mnie do średniej zostało tylko 15 lat czyli tylko 1/4 czasu ,który przeżyłem. Tomasz już średnią przekroczył i niech jeszcze wiele lat przekracza i to w dobrym zdrowiu.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 27 Listopad 2024, 13:36
Ja mam nadzieję, że nie przyłożę się osobiście do wysokiej średniej, choć jak umrę, pewnie i tak już nie będzie to "za wcześnie". To jest właśnie na swój sposób kuriozum: najwięcej się płacze nad śmiercią albo dzieci albo staruszków- młodzi ludzie w sile wieku lub ci już bardziej nadszarpnięci zębem czasu, tj. dojrzali (etap kryzysu wieku średniego lub okres menopauzalny) pozostają z kolei łatwiej zapomniani.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 27 Listopad 2024, 13:47
Starość nie radość, chociaż średnia długość życia niedobijająca do 30 lat, jak to drzewiej bywało to jednak przesada w drugą stronę. Minimum pół wieku warto "pociągnąć"
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 27 Listopad 2024, 20:34
LukeDiRT napisał/a:
Zgryźliwy Tetryk napisał/a:
Wraz z wiekiem poczucie prędkości upływu czasu systematycznie wzrasta.
Rzadko się to zdarza, ale masz tutaj absolutną rację
Ja też osobiście tego doświadczyłem. W podstawówce 1 rok to szmat czasu, a teraz 10 lat minęło jak jeden dzień...
To cytat z książki Małgorzaty Domagalik i Janusza Leona Wiśniewskiego "188 Dni i Nocy"
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum