Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 182 razy Wiek: 26 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 7638 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 1 Styczeń 2023, 22:30 Który dzień jest bardziej niesamowity?
Ja wybieram jednak dzień dzisiejszy, anomalia będzie jeszcze wyższa+ jednak ten przedziwny rozkład i stolica, która zmasakrowała zachodnie kurorty to coś co by mi się w najdziwniejszych snach nie śniło xd
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12355 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 2 Styczeń 2023, 08:58
W skali kraju 1 stycznia 2023 nie ma sobie równych. Rozbił bank i doprowadził do rzeczy, które nie tylko są z oczywistych względów ekstremalne i wręcz skrajne, ale do tej pory były wręcz niewyobrażalne. Temperatura średnia dobowa we Wrocławiu czy Warszawie, to dla mnie szczyt szczytów. Jeśli później się ochłodzi, będziemy mogli traktować ten dzień jako zwykłą ciekawostkę i może nawet cieszyć się z tego, że padło na Nowy Rok, dzięki czemu ten dzień zostanie zapamiętany przez pokolenia (bo ten rekord na pewno pobędzie z nami długo).
W moim regionie jednak ten dzień z temperaturą maksymalną 11,4 (rekord 1994 - 15,8) i średnią dobową, która jako najwyższa w styczniu zostałaby zapisana w tabelkach jako zielona, normalna - nawet nie stoi obok 1 września 2015.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25172 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 2 Styczeń 2023, 10:24
U mnie wczorajsza doba była jednocześnie najcieplejszą zimową dobą pod każdym względem Anomalia +16K, początek lutego 2002 wygląda jak popierdułka przy tym
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12355 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 2 Styczeń 2023, 10:46
Pozdrawiam z Antypodów, z odległej krainy, w której wczorajszy dzień pod względem średniej temperatury dobowej zajął dopiero... a zresztą, zgadnijcie które miejsce wśród wszystkich styczniowych dni od 1954 roku. Styczniowych, nie zimowych
Czekam na propozycje
Wysłany: 2 Styczeń 2023, 10:54
Bez przesady Ale próbuj dalej - dla ciekawostki dodam, że cieplejsza doba wystąpiła nawet w styczniu 1979 roku, w krótkiej przerwie między 30-stopniowymi mrozami
Wysłany: 2 Styczeń 2023, 11:08
Próbuj dalej, czekam też na propozycje innych. Takich różnic między Sądecczyzną a resztą kraju nie było chyba nigdy, stąd zadałem to pytanie, będąc bardzo ciekawym Waszych przypuszczeń
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum