Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Wasze ulubione seriale
Autor Wiadomość
funkcyjka 
Poziom 7
midnight

Hobby: Większość z wymienionych
Pomogła: 39 razy
Wysłany: 18 Maj 2022, 20:19   Wasze ulubione seriale

Był temat o ulubionych filmach, to czas na temat o ulubionych serialach. Co ostatnio oglądacie? Jakie seriale są Waszymi ulubionymi i dlaczego? Zapraszam do dyskusji.

Ja mam dużo ulubionych seriali, ostatnio spodobał mi się serial na Netflixie pt. 7 żyć Lei. Jeśli ktoś lubi motyw cofania się w czasie i lata 90-te, to serial powinien podpasować. Poza tym to mogę wymienić Santa Clarita Diet (świetny serial komediowy o zombiakach!), Good Girls (świetne babskie komediowe trio, które napada na banki), Szpital New Amsterdam (niby o lekarzach, ale bardzo wciągający...). Nie można zapomnieć o genialnym w swoim rodzaju Gambicie Królowej, a także o Grace i Frankie - serialu, który jest świetny pod każdym względem, jeśli uwielbia się napakowane do granic ironią dialogi z dużą dozą komedii, świetne kreacje i lekkość fabuły. Z takich dawniejszych ulubionych seriali to jeszcze uwielbiałam Lucyfera i to nie tylko za magnetyzującą kreację głównego bohatera, ale też za soundtrack!

Z seriali animowanych to ostatnio lubię wracać do takich z dzieciństwa - Ach, ten Andy, Odlotowe Agentki czy tym podobne. Nie znaczy to, że nie lubię innych - uwielbiam również Family Guy czy Simpsonów.

A jak jest u Was? :)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 18 Maj 2022, 21:06   

Ja nie oglądałem dotąd netflixowych produkcji, ale spośród tych seriali, które poznałem, niekwestionowanym numerem jeden jest dla mnie "Ranczo" - moim zdaniem absolutny fenomen i serial z tyloma ciekawymi wątkami osadzonymi w polskich realiach oraz tak pomysłowo napisanymi postaciami, że trudno jest znaleźć podobny :D Z lat dzieciństwa nadal uwielbiam "Miodowe lata" (choć raczej te odcinki sprzed zmiany aktorki grającej Alinę Krawczyk), a z nieco późniejszych "Czas honoru" opowiadający o Cichociemnych.
Jeśli chodzi o zagraniczne, to pomyślałem że warto obejrzeć "Rodzinę Soprano", ale to jak będę miał więcej czasu.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Maj 2022, 21:19   

Jak lubiłem seriale fabularne, to głównie takie o zabarwieniu sensacyjnym i ewentualnie komediowym, ogólnie akcja: np. "Kobra- Oddział Specjalny" (niemiecki) ;-) , "Detektyw Monk", lubiłem też odcinki produkcji takich jak "Dr. House" oraz "Przyjaciele". ;-) Z polskich seriali to najlepiej wspominam "Świat według Kiepskich", "13 Posterunek" i ewentualnie (jak Piotr) "Miodowe lata"- ale to już mnie tak nie pasjonowało. ;-)

Z seriali paradokumentalnych najbardziej lubiłem produkcje TVN sprzed ubiegłej dekady, poświęcone przestępczości, gdzie prawdziwi policjanci, detektywi czy prawnicy i sędziowie grali samych siebie (tzw. naturszczycy): "Sędzia Anna Maria Wesołowska", "Sąd Rodzinny", "W-11 Wydział Śledczy", "Detektywi"- od jakiegoś czasu jestem członkiem grupy na FB ze starszymi odcinkami W11, i muszę przyznać, że ta nostalgia powraca: niby są to już lub jeszcze "nowsze" niż "starsze" czasy, ale uświadamiam sobie, jak wiele rzeczy zdążyło się pozmieniać na przestrzeni kilkunastu l.. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 18 Maj 2022, 21:25   

Bartek617 napisał/a:
Z seriali paradokumentalnych najbardziej lubiłem produkcje TVN sprzed ubiegłej dekady, poświęcone przestępczości, gdzie prawdziwi policjanci, detektywi czy prawnicy i sędziowie grali samych siebie (tzw. naturszczycy)

Wtedy nie wiedziałem, że są to prawdziwi prawnicy, ale sądziłem, że to aktorzy - zresztą te seriale jakoś nigdy mnie zbytnio nie interesowały, chociaż teraz sam przygotowuję się do zdobycia tego zawodu ;) Za to w szkole nieraz dało się usłyszeć rozmowy na temat tych seriali, bo były nadawane w telewizji akurat w tej porze, kiedy kończyły się lekcje :D

PS. We wrześniu ubiegłego roku mec. Piotr Ostafi, który grał adwokata w serialu "Sąd rodzinny", zagrał w teleturnieju "Jeden z dziesięciu", chyba w tym samym odcinku, w którym padł rekord liczby punktów zdobytych przez jednego zawodnika - ale to nie on go ustanowił.

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 18 Maj 2022, 21:34   

Klan, M jak Miłość, Na dobre i na złe, Na sygnale, Policjantki i policjanci. Wcześniej to jeszcze Pensjonat pod różą, W rytmie serca, oraz Samo Życie.
Z zagranicznych to Komisarz Wallander. Jeszcze dawniej Domek na prerii.
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Ostatnio zmieniony przez zgryźliwy tetryk 18 Maj 2022, 21:37, w całości zmieniany 1 raz  

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 18 Maj 2022, 21:36   

W sumie to były seriale rozrywkowe, które były wprawdzie w jakimś tam stopniu zgodne z rzeczywistością, ale wszystkie procedury przebiegały w skrócie czy w pigułce. ;-) Nie zmienia to jednak moich odczuć (fakty mogą być inne), że lepsze było coś takiego niż obecne paradokumenty. :-(

Jeśli chodzi o ciekawostkę, to nie wiedziałem- bez wątpienia jest to interesujące ;-) , ale teleturnieje oglądam doraźnie, nawet takie szlachetne i z dłuższym stażem jak "Jeden z dziesięciu". :-(

Opere mydlane typu "Klan", "M jak miłość" czy "Na dobre i na złe" zdarzyło mi się parę razy obejrzeć (zwłaszcza w okresie dzieciństwa), ale bez zobowiązań- tutaj prawie w ogóle się nie orientowałem, jaka jest fabuła danego odcinka. ;-)

Ostatnio zmieniony przez Bartek617 18 Maj 2022, 21:46, w całości zmieniany 1 raz  

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 18 Maj 2022, 21:40   

W sumie jeśli chodzi o seriale zagraniczne, to jeszcze przypomniał mi się serial pt. "Police Squad", prekursor "Nagiej broni". ;-)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 19 Maj 2022, 16:09   

W związku z literkami "Z" stanowiącymi znak rozpoznawczy rosyjskich wojsk na Ukrainie, z dawnych lat przypomniał mi się serial Walta Disneya "Znak Zorro". Wtedy smarkateria w Warszawie obmazywała tymi znakami prawie wszystkie płoty i mury. Taka była wtedy moda. :rotfl:
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 14 Czerwiec 2022, 16:55   

Podobały mi się 2 rosyjskie seriale. Jeden z nich to Mistrz i Małgorzata «Мастер и Маргарита» według powieści powieści Michaiła Bułhakowa pod tym samym tytułem. https://pl.wikipedia.org/wiki/Mistrz_i_Ma%C5%82gorzata_(serial_telewizyjny_2005)
Oto scena lotu nad Moskwą i sabatu czarownic. (angielski dubbing)

Drugi z nich ta Moskiewska Saga (Московская сага) serial historyczno-obyczajowy z 2004 roku w reżyserii Dmitrija Barszczewskiego na motywach powieści Wasilija Aksionowa, opowiadający o losach trzypokoleniowej rodziny Gradowów na tle ery stalinizmu w ZSRR w latach 1925–1953.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Moskiewska_saga
Oto piosenka z tego filmu:

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 16 Czerwiec 2022, 18:20   

https://pl.wikipedia.org/wiki/Niania_(rosyjski_serial_telewizyjny)

W ten rosyjski serial bardzo się wkręciłem w ferie zimowe w styczniu 2011 roku :lol:

Odpowiedz do tematu