Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15782 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Listopad 2022, 00:07
Nom, prognoza jest ciekawa. Ale na swój sposób trochę odczuwam ulgę, że mnie za bardzo nie dotyczy , przynajmniej jak patrzę na sam początek (pierwsze 3-4 dni), bo w dalszym ciągu sytuacja pewnie ułoży się podobnie.
Może mam spaczone wyobrażenia, ale ostatnio tak zacząłem sobie myśleć, że (no z dwojga złego dla zimnolubów i zimofili) większa zima jest jak temp. nocne spadają poniżej 0 C (nawet jak w ciągu dnia słońce się pokazuje, a temp. wynosi ok. +10 C lub jeszcze więcej), niż jak całodobowo temp. trzyma po 2-5 C, niebo jest pochmurne i/lub pada deszcz. Cała potęga średniej dobowej tkwi tak naprawdę obecnie w temp. nocnych.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 229 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 24997 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 24 Listopad 2022, 04:05
Na miejscu kmroza zamiast jarać się temp. około zera i chlapą to bym liczył na prawdziwą zimę w styczniu i lutym, a tak to pewnie strefówka wtedy będzie xd
_________________ Aktualna pora roku: Późna jesień
Ogień, który płonął już zgasł, a śmiech zamienia się w strach.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 46 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6809 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 24 Listopad 2022, 08:16
FKP napisał/a:
Na miejscu kmroza zamiast jarać się temp. około zera i chlapą to bym liczył na prawdziwą zimę w styczniu i lutym, a tak to pewnie strefówka wtedy będzie xd
U mnie ponad tydzień temu też miał być tylko 2 dni całodobowy mróz a jest już dzisiaj 8-my dzień z całodobowym mrozem więc nigdy nic nie wiadomo. A prawie 10 mm opadu śniegu może sporo spaść przy minusowej temperaturze.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36320 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 24 Listopad 2022, 13:46
W poprzednich nawet nie listopadach, a grudniach (włącznie z dałpudru) bym się dał pociąć za takie warunki, jakie mam teraz, a dzisiaj mimo to, czuje niedosyt. Pewnie dlatego, że niemal każdy model, bez najmniejszego wyjątku dawał te 10cm, a tymczasem są tylko 4cm i sporo czarnych ulic (nad ranem były biały, ale je zasypali białym gównem, tj solą)
Hobby: Inne Pomógł: 309 razy Wiek: 77 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 15961 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 24 Listopad 2022, 15:57
Jeszcze jesień, zarówno kalendarzowa jak i astronomiczna, a nawet meteorologiczna, a za oknami biało i wciąż pada drobny śnieg. W listopadzie bywa i tak.
_________________ 22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15782 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Listopad 2022, 10:51
Po niedzieli "za ciepło" już raczej być nie powinno. Przeczuwam, że przynajmniej do Barbórki lub Mikołajek potrzyma suchy wyż (masy powietrza polarnego kontynentalnego), który może (lub nie musi- na wskutek rozwoju zamgleń czy mgieł ten proces będzie raczej utrudniony) przynosić temp. przez 0 C (po 2-4 C w pełni dnia, tyle samo ale na "-" w nocy). Mimo prawdopodobnej "spokojniejszej" pogody jednak okresów pochmurnych może znaleźć się całkiem sporo.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 309 razy Wiek: 77 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 15961 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 25 Listopad 2022, 15:42
Tak jest dziś na działce, czyli listopadowy "przedsmak" zimy
_________________ 22 września 2024 roku o godz. 14:44 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt WAGI (równonoc jesienna). To początek astronomicznej jesieni która potrwa do 21 grudnia 2024 roku. Jesień kalendarzowa trwa zawsze od 23 września do 21 grudnia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum