Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16341 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 16 Marzec 2022, 03:04 Większy projekt ;-)
To może wydać się głupie, ale ostatnio wpadł mi taki pomysł do głowy, by założyć temat poświęcony podsumowaniom pokrywy śnieżnej w sezonach zimowych od 1951/1952 do bieżących na polskich stacjach IMGW ze strony meteomodel (główne, tj. z kodem [s] oraz [sk] i poboczne, tj. mające szyfr [k] i [ko], jedynie dane z posterunków wyłącznie opadowych, tzn. określone jako [o], nie będą brane pod uwagę).
Mam taki dylemat jednak związany jednak z tym, jak mógłbym przedstawić wyniki (jeśli ogólnie nie macie nic przeciwko) , bo lista powstałaby najprawdopodobniej bardzo długa.
Zamieszczenie rankingów do wszystkich zim (ok. 70 obecnie) w jednym wątku byłoby moim zdaniem najwygodniejsze (choć naprawdę byłoby co oglądać, w dodatku od tegorocznej pory chłodnej pojawiałaby się co jakiś czas pojedyncze "aktualizacje" z mojej strony) , uwzględniam też podział na sezony zimowe z osobna (musiałbym stworzyć ok. 70 tematów, co mi nie jest zbytnio po drodze) , lub też podział na województwa (jest ich mniej, co nieco ułatwia sprawę, ale zakładanie nowego tematu 16 razy też wydaje mi się przesadzonym i niezbyt elastycznym pomysłem).
Nie jestem w stanie niestety całkowicie zagwarantować, że sumy dobowych wartości pokryw śnieżnych będą poprawnie i bezbłędnie podane (przy liczeniu patrzyłem też w głąb miesięcy, w których dane były niepełne), ale mam nadzieję, że zestawienie będzie wyglądać na całkiem rzetelne.
Tytułem wstępu oczywiście też dodam alfabetycznie informacje związane z posterunkami (razem, w całej analizie będzie ich pewnie nieco ponad 300- z reguły mowa będzie o miejscowościach: miasto lub wieś, ale też w porównaniu pojawią się tutaj szczyty górskie), takie jak: województwo (dla formalności) , współrzędne geograficzne (szerokość [N lub S- tutaj oczywiście będzie zawsze pierwsza opcja] i długość [W lub E- tu z kolei cały czas druga] ), wysokość bezwzględna (czyli na jakiej wysokości jest położenie, a konkretniej ile m nad poziomem morza), oraz jaki ciek (m. in. rzeka, potok lub strumyk) lub zbiornik (m. in. jezioro, morze, zatoka, zalew) wodny znajduje się w ich pobliżu (czy otoczeniu).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 327 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16256 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 18 Marzec 2022, 14:54
Bartek617 napisał/a:
Taka to będzie trochę zabawa polegająca na sporządzaniu statystyk, przedbieg do możliwej pracy w urzędzie.
Jak już kiedyś pisałem , to nie ma bardziej ogłupiającej rzeczy niż statystyka.
Na przykład, jeśli pan A. bije swą żonę codziennie, a pan B. swej żony nie bije wcale, to statystycznie rzecz biorąc, każdy z nich bije swą żonę co drugi dzień. Zastanawiające, nieprawdaż
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 25 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16341 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Marzec 2022, 15:00
No jest zastanawiające , ale na całe szczęście nie mam takiego zamiaru, by zająć się tego typu przykładem czy sprawą (kto jak często kogo bije czy stosuje inną formę przemocy fizycznej lub psychicznej). Z własnej woli takich analiz nie chciałbym robić.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Inne Pomógł: 327 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16256 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 18 Marzec 2022, 17:16
Jakiekolwiek analizy statystyczne dają taki sam bałamutny rezultat jak ta z panami i bitymi (lub nie) ich żonami.
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 49 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6971 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 19 Marzec 2022, 12:23
Kiedyś do 1980 roku była stacja 3 km od mojej miejscowości i tam facet ,który zapisywał bardzo często był pod wpływem no i jak miał on zapisywać jeżeli rzadko był trzeźwy. Zresztą porównajcie 3 stacje Gdańsk Rębiechowo,Kościerzynę i dokładnie po środku stację Hopowo na przełomie 1978/1979. W Sylwestra śnieg był i w Gdańsku i Kościerzynie a w Hopowie nie było co jest nie możliwe bo akurat 30 grudnia wracałem z Egiertowa (3 km od Hopowa) do domu w Kartuzach i pamiętam jakie były już trudności z dojechaniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum