Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15763 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Kwiecień 2023, 12:38
Dla mnie prognoza w porządku wygląda- na większe ciepło jeszcze przyjdzie czas. Obecnie nawet w taki rześki dzień jak dzisiejszy można se naładować baterie na zewnątrz, chociaż gdyby było kilka C chłodniej, pewnie zmieniłoby mi się zdanie.
Kraków ma dla porównania coś takiego (temp. nocna po drugiej stronie ukośnika jednak odnosi się do temp. po danym dniu, a nie przed nim- jak to pewnie Łukasz robi) :
27.04.2023 (czwartek): +11 C/+3 C, deszcz
28.04.2023 (piątek): +16 C/+9 C, zachmurzenie umiarkowane
29.04.2023 (sobota): +17 C/+7 C, burza z deszczem (ale większa część Polski chyba ma coś takiego)
30.04.2023 (niedziela): +12 C/+4 C, deszcz
1.05.2023 (poniedziałek): +16 C/+6 C, zachmurzenie umiarkowane
2.05.2023 (wtorek): +12 C/+8 C, deszcz
3.05.2023 (środa): +12 C/+3 C, deszcz
4.05.2023 (czwartek): +8 C/0 C, deszcz
5.05.2023 (piątek): +8 C/0 C, deszcz
6.05.2023 (sobota): +10 C/+1 C, zachmurzenie umiarkowane
7.05.2023 (niedziela): +13 C/+2 C, prawie bezchmurnie
8.05.2023 (poniedziałek): +15 C/+7 C, prawie bezchmurnie (w tym dniu pewnie by się pogoda popsuła pod wieczór, jak przedwczoraj)
9.05.2023 (wtorek): +13 C/+9 C, deszcz
10.05.2023 (środa): +14 C/+10 C, deszcz
11.05.2023 (czwartek): +19 C/(x) C, deszcz
Takie było główne rozdanie, a obecne niestety gorzej wygląda- koniec 1 dek. maja wygląda niepokojąco (poniedziałek w lekkim stopniu, wtorek i środa za 2 tyg.)... Co prawda na krótko by się to większe ocieplenie pojawiło, bo potrwałoby "zaledwie" 2-3 dni, ale anomalia by mogła urosnąć spora, tylko że na "+". Model ECMWF sięga dla odmiany dopiero nocy 5/6.05., a do końca tego czasu raczej niezmiennie przeważałaby rześka pogoda.
Martwi mnie najbardziej pogoda na 6.05. (sobota za tydzień)- wówczas jestem z Mamą umówiony na wizytę do fryzjera, a wtedy wiadomo mam nadzieję, że temp. nie wymskną się spod kontroli (na większy "+" na termometrze oczywiście).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 229 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 24993 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 26 Kwiecień 2023, 15:16
Bartek617, One dopiero wtedy rozpoczynają wegetację. 3 miesiące muszą wystarczyć na wzrost i przygotowanie się do zimy, która na szczęście jest łagodna, więc nawet nie do końca zdrewniałe pędy nie przemarzają W ubiegłym roku niektóre moje krzewy miały silny przyrost w drugiej połowie sierpnia, bo średnia t. min. była wtedy taka, jaka będzie śr. t. maks. nadchodzącego maja. Zimny wrzesień sprawił, że te nowe przyrosty słabo drewniały, ale na szczęście w październiku było na tyle ciepło, że ten proces się udał i zimowe -10 st. niczemu krzywdy nie zrobiło, teraz jeszcze kilka tygodni i rozpoczną nowy sezon wegetacyjny, na co czekam z niecierpliwością
_________________ Aktualna pora roku: Późna jesień
Ogień, który płonął już zgasł, a śmiech zamienia się w strach.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15763 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 27 Kwiecień 2023, 12:04
Jak patrzę na dzisiejsze główne prognozy, to pierwszy tydzień maja mógłby zacząć się sielsko: niepozorne temp. dzienne i sielskie noce (głównie 0-5 C). Jednak od drugiego tygodnia mogłyby się zacząć nocne sterydy (temp. w okolicach +10 C lub nawet więcej)- co ciekawe "głównym winowajcą" ich występowania nie byłby przenikliwy wiatr, a mocne i regularne opady deszczu. Nie wiadomo jednak tak naprawdę, czy i jeśli tak to kiedy wystąpią opady w majówkę- jeśli tak się nie stanie, to temp. dzienne mogą być rzeczywiście względem poniższego rozdania wyraźniej niedoszacowane (głównie się to tyczyłoby 2-3.05., bo względem 1.05. zmiany raczej powinny być niewielkie, jeśli wręcz jakiekolwiek wystąpią). Są takie opcje, które próbują "przeciągnąć" umiarkowane ciepło idealnie na 3 dni i nie obejmowałyby one tylko nielicznych regionów, ale ponad połowa Polski by mogła coś takiego otrzymać (tym samym sezon 2022/2023 zapamiętalibyśmy jako niezbyt wyszukany termicznie, ale trafiający z wysokimi temp. w dni świąteczne bez większych wyjątków), a dopiero potem pojawiłoby się ochłodzenie.
Wysłany: 27 Kwiecień 2023, 15:12
Co by nie pisać, to susza przy takich prognozach wydaje się zażegnana: jej prawdopodobieństwo wystąpienia jest przynajmniej dla mnie mniej więcej równie podobne do spowodowania poważnego wypadku drogowego samochodem, mając "wrzucony" pierwszy bieg i jadąc naprawdę wolno.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum