Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15747 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 17 Wrzesień 2023, 11:51
Z grubsza jest w porządku, ale mam nadzieję, że ochłodzenie w przyszłym tygodniu potrwa dłużej i jak już nawet będzie dominować ładna, wyżowa pogoda, to że chmury warstwowe ograniczą nieco wzrost temp. w ciągu dnia i tym samym przekroczenia "20" jeśli wystąpią, tym samym będą minimalne.
Ogólnie przełom września/października wygląda podobnie do tego sprzed 7 l. Jak październik ma nie dopisać pod względem temp. i pogody, to dla mnie lepszy będzie dłuższy czas umiarkowanych chłodów (głównie w ciągu dnia), z praktycznie codziennym deszczem, ale z przyzwoitymi wówczas nocami (regularnie odległymi od przymrozków).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19836 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 17 Wrzesień 2023, 13:22
Mimo marnej jakości (ale i tak zapowiada się nieco lepiej od 1 połowy ), to bardzo trzymam kciuki za brak spadku i pobicie tego śmiesznego rekordziku. Przynajmniej w tym 2023 nie będzie do bólu schematyczny
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15747 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 17 Wrzesień 2023, 14:18
Dla mnie może być już nawet rekord, ale oby temp. dzienne spadły, a temp. nocne się trzymały, pod kątem pogody niewykluczone byłyby większe opady deszczu, które by złagodziły posuchę. TP przedstawiło taką wizję w 16-dniówce. Dla mnie jednak lepsze byłoby np. 14-16 C/12-13 C pod koniec września niż np. >20 C w ciągu dnia i <10 C nocami, zwłaszcza że po równonocy "większy wpływ" zaczyna mieć temp. w godzinach nocnych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum