Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 133 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11800 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 2 Październik 2023, 05:32 We wtorek 3 października padną lokalne rekordy temperatur?
Na ogólnokrajowy absolutny rekord temperatury dla października (wynoszący 28,9 st w Trzebiechowie dnia 4.10.1966) są małe szanse, ale niewykluczone, że padnie wiele nowych lokalnych rekordów. Temperatura maksymalna na południowym zachodzie Polski może wzrosnąć do 26-28 stopni.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 46 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6799 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 2 Październik 2023, 07:49
U mnie od 1990 roku najwyższa temperatura to 22,0*C ale widziałem ,że w Kościerzynie wtedy było 23,6*C a absolutny rekord w Kościerzynie od 1952 roku był w 1966 roku i co ciekawe wynosił aż 26,0*C jak na Kaszuby to bardzo wysoka temperatura. Dlatego u mnie rekordu na pewno nie będzie ale przekroczenie 22 stopni jest duże.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 46 razy Wiek: 60 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 6799 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 2 Październik 2023, 13:46
Bartek dlaczego piszesz ,że noce będą ciepłe bo u mnie raczej będą poniżej 10 stopni z małymi wyjątkami. Nawet w tak ciepłym wrześniu tegorocznym najcieplejsza noc to tylko 13,2*C.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15726 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Październik 2023, 15:26
O przymrozki nie trzeba się będzie martwić, miałem to na myśli.
Ostatnia noc miała oficjalnie tam między 8-10 C, więc jak dla mnie nic szczególnego, ale o zamknięciu okna sobie przypomniałem, jak trzeba było iść spać, a to się stało między godz. 3-4.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 22 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 15726 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Październik 2023, 16:26
Obecny okres tak jak i koniec września nie przyniosą raczej jakichś ultrawysokich temp. dziennych (według prognozy Google pod Legnicą miało być +27 C, a stacja synoptyczna widziała niecałe +25 C), ale tak czy owak większe dodatnie anomalie temp. będą wciąż mieć nienajgorsze warunki do rozwoju. Wietrzna aura zapewni bardziej kontrolowane temp. dzienne, ale za to cieplejsze noce.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 2 Październik 2023, 16:30
Swoją drogą nie wiem co ja takiego fajnego kiedyś widziałem w dużych dobowych amplitudach temp, zwłaszcza w trakcie okresu, w którym dzień trwa krócej od nocy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum