Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Grudzień 2022, 15:53 Grudniowy atak zimy A.D. 2022 - nasza relacja
Kiedy 14 lipca 2021 roku zakładałem temat, w którym mieliśmy relacjonować sytuację wynikającą w naszych regionach z przemieszczających się przez Polskę gwałtownych i spektakularnych burz, nie wiedziałem jeszcze, że za jakiś czas ten wątek stanie się jednym z moich ulubionych miejsc na forum, do którego zawsze wracam z sentymentem i które kojarzy mi się z mnóstwem dobrych emocji.
Teraz pojawia się szansa na powtórzenie takiego czasu euforii, ale w innych realiach, innej porze roku. Do Polski wkracza niż Brygida, niosący obfite opady śniegu. Różne prognozy i modele sugerują różne obszary, na których obecność niżu ma przynieść same opady, jak i największą pokrywę. Nadal jest wiele niewiadomych i nikt z nas tak naprawdę nie wie, czego może oczekiwać. Ale niech temu właśnie służy ten wątek Dzielmy się wrażeniami, prognozujmy co jeszcze może się wydarzyć i bądźmy na bieżąco, tak jak w te lipcowe głośne i jasne noce
Na początek i dla zilustrowania sytuacji, prognozy modelu GFS i SWISS.
Opady wkroczyły już do Polski. Zaczynamy zimową zabawę
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Grudzień 2022, 16:05
To wszystko niezwykle wygląda- ale jest jeden problem. Modele od jakiegoś czasu ewidentnie nie doceniają temp. ogólnych pod Krakowem (przynajmniej w takiej sytuacji jak obecna)- więc chciałbym wierzyć, że w praniu okaże się mniejszy rozgardiasz niż go mapki pokazują.
Od niżu, którzy może o sobie dać znak następnej nocy nie będzie już raczej ratunku (wtedy tylko takie kwestie jak jego umiejscowienie okażą się kluczowe, no ewentualnie też jego intensywność: sam raczej wyczuwam konkretną burzę śnieżną- sypanie pewnie potrwa przez noc sobota-niedziela, a w ciągu niedzieli niż powinien uciec do centralnej Polski) , ale podejrzewam, że dzisiejsza strefa opadów może jeszcze skończyć się tzw. "ciapą" i kałużami, no przynajmniej w najniżej położonych miejscach.
Przecież jeszcze jutro temp. ma wynieść z +2 C, więc ja się z obecnej strefy wolę nie nastawiać na "cuda"... Choć z drugiej strony jak teraz solidnie oberwę, to mniej pewnie będzie poprawiania za kilkadziesiąt godzin. Tak czy owak patowa sytuacja- cieszyłbym się już bardziej jak dziecko, gdyby to się działo niecałe 2 tygodnie później (ten ogólnokrajowy niż by wkraczał wieczorem 22 lub 23 grudnia), nie teraz...
No ale jak naprawdę takie widoki się pojawią, jak można dostrzec na mapkach, to będę się modlił, by choć jakaś część nich potrwała do końca miesiąca (odwilż niestety w przyszłym tygodniu się nie pojawi).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Grudzień 2022, 17:23
Ogólnie uświadomiłem sobie (przepraszam, że to piszę) , że wolę oddać się analizom archiwalnych meteogramów i oglądać kamerki z innych miejsc, gdzie tego puchu jest naprawdę sporo.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 9 Grudzień 2022, 17:24
Wyszło jak zwykle - prognozy z odsłony na odsłonę przewidują coraz mniejsze opady śniegu, zwłaszcza w moim regionie Niż ma być mniej wydajny opadowo, poza tym pójdzie bardziej wschodnim torem.
Jak spadnie u mnie 10cm śniegu to będzie cud...
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Grudzień 2022, 17:35
Zapowiadanie tego niżu na konkretnej trasie było i jest zupełnie loteryjne. Jeszcze trzy dni temu z prognoz wynikało, że wszystko pójdzie na zachód i tym razem to obszary najczęściej doświadczające śnieżnych genueńczyków zostaną z niczym. A potem z odsłony na odsłonę coraz bardziej na wschód, jak zwykle Aż trochę szkoda mi fanów zimowej pogody z zachodniej Polski, będą nadal kiedyśtobyłozimować
Choć i na wschodzie oraz południu jest ich mnóstwo, dlatego niech sypie i mrozi
Hobby: Inne Pomógł: 326 razy Wiek: 78 Dołączył: 16 Lut 2019 Posty: 16236 Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 9 Grudzień 2022, 18:34
Pełnia Księżyca, bezchmurne lecz nieco przymglone niebo Temperatury w dzień nieco dodatnie, rano i wieczorem lekko ujemne. Po śniegu pozostały tylko wspomnienia i na szczęście wilgoć w glebie..
_________________ 21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.
Wysłany: 9 Grudzień 2022, 23:26
Jakby Cię minęło, to nie będę miał tego pogodzie za złe, ale wolałbym jednak, żeby śniegiem pokrył się większy obszar Polski i przestało się mówić czy pisać, że dzisiaj grudzień to drugi listopad, czy że grudzień nie jest już miesiącem zimowym (tak, pisze to ktoś, kto sam forsował takie tezy i wypisywał dyrdymały chociażby tu na forum). No i fajnie byłoby gdyby Jacob dostał coś miłego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum