Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36420 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 25 Marzec 2024, 21:12
FKP, taki 2.04 to już byłby przełamaniem i tak. Nie licząc Mutantowego Wyjątku z 2017 roku, to byłby zdecydowanie najcieplejszy 2.04 od przynajmniej 2011 roku.
_________________ Fan wybitnego klimatu lat 1995-2013. Kiedyś to było
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Marzec 2024, 21:27
No i ładnie, tylko żeby przyroda nie oszalała zanadto, po tym bordowym okresie chciałbym jakiegoś zahamowania. I żebym został dobrze zrozumiany - nie chodzi mi o chłód, lecz o taki spokojnie ciepły, aturecki czas. 31 marca gdzieś może paść 25 stopni. Niekoniecznie tak będzie, ale możliwość jest. Na pewno czeka nas najpiękniejsza pogodowo i przyrodniczo Wielkanoc od lat, więc nic tylko się cieszyć, zwłaszcza że w opinii wielu ludzi te święta należą do niezawodnie zimnych A później zamawiam ciepłą wiosenkę. Ciepłą, nie ekstremalnie ciepłą. A następna taka niech będzie zasłużona, skoro to określenie zostało przywołane
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11990 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 26 Marzec 2024, 07:45
Dzisiejsze prognozy na Wielkanoc trochę już odpuściły z ekstremalnym ciepłem, ale i tak będą to jedne z cieplejszych Świąt w przeciągu kilku ostatnich lat.
Nie wiadomo tylko, czy czeka nas przewaga Słońca, czy przewaga chmur i deszczu...
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 24 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 16302 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Marzec 2024, 10:11
Ja się ciągle obawiam, że jest to jedno z najcieplejszych wyliczeń i że powrót do tzw. błota będzie nieunikniony.
To znaczy co do Wielkanocy już się większych poprawek nie doszukuję, jak się coś popsuje w tej kwestii, to pewnie przez jakieś lokalne uwarunkowania- wręcz nawet nie jestem zwolennikiem, by padały rekordy temp. (kilka C mniej w tej kwestii będzie w zasadzie dla mnie nawet czymś lepszym). Ale po śmierci papieża piłka jest w zasadzie cały czas w grze , mimo że większość scenariuszy raczej nie wieści większych chłodów czy wręcz zimnic.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 26 Marzec 2024, 10:23
Niewątpliwie będzie cieplejsza, bo noce nie będą tak zimne jak wtedy. Jeśli wystąpi zachmurzenie, możemy mieć naprawdę wysokie, wręcz wczesnomajowe średnie i pod tym względem Wielkanoc będzie moim zdaniem najcieplejsza od dawna. Także temperatury maksymalne raczej dopiszą - stawiam że pobicia rekordu marca nie będzie, ale nie wykluczam lokalnego osiągnięcia 25 stopni w ciągu tych trzech dni 30.03-01.04 (na dobrą sprawę jeszcze nie wiadomo, który z nich wyróżni się najmocniej). Jako najcieplejszy obszar typuję wschodnią część Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej i Tarnów.
W końcu będzie można polewać się wodą jak za dawnych lat, kiedy Wielkanoce były ciepłe, nie to co teraz
Hobby: Meteorologia Pomógł: 26 razy Wiek: 28 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 5461 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 26 Marzec 2024, 10:45
Co do odchyłu na Wielkanoc to na pewno będzie rekordowy(przeszło +10 K na południu). Co ciekawe, będzie przy tym konkurować(w liczbach bezwzględnych) z Wielkanocami z 2000 i 1962(wypadały w terminie odpowiednio - 23 kwietnia i 22 kwietnia)
Wysłany: 26 Marzec 2024, 11:05
pawel, a Ty jak typujesz, ile padnie stopni W Twojej klatce wynik może być nad wyraz ciekawy, a znając pecha kilku ostatnich lat myślę, że czeka Cię najbardziej zielona Wielkanoc od 2011 - bo w 2014 chyba nie było u Ciebie nad wyraz przyśpieszonej wegetacji; na etapie 20 kwietnia 2018 wygrywał już z tym co było cztery lata wcześniej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum