Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak odstraszyć gołębie z balkonu
Autor Wiadomość
LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 28 Marzec 2022, 08:08   Jak odstraszyć gołębie z balkonu

https://wspolczesna.pl/skuteczne-sposoby-na-usuniecie-golebi-proste-patenty-na-odstraszenie-golebi-z-balkonu-golebie-dadza-ci-spokoj-28032022/ar/c9-13997477

Cytat:
Nie dokarmiaj gołębi!

Wiele osób myśli, że podrzucając kawałki pieczywa, czy ziarna na trawnik w parku, czy wokół domu lub bloku to w ten sposób dokarmiając gołębie pomaga się im.

Nic bardziej mylnego. Na przykład chleb generalnie nie jest zdrowym pożywieniem dla ptaków. Poza tym ptaki stają się wtedy zbyt leniwe, żeby same szukać pożywienia i przyzwyczajają do miejsc, gdzie podrzuca się im jedzenie.

A z tych trudno się ich pozbyć i bywają wręcz uciążliwe dla ludzi.

Szkoda, że na powyższy punkt nie mam w ogóle wpływu, gdyż w moim bloku mieszka pewien starszy pan, który przez cały rok z drugiego piętra zrzuca okruszki pieczywa na trawnik pod blokiem...

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Marzec 2022, 11:46   

Przyszła mi do głowy automatycznie (zupełnie podświadomie) taka jedna myśl (co można byłoby zrobić), ale mnie samego w sumie przeraża i boję się o niej pisać- bo tego bym wobec nikogo i niczego nie chciał... :cry:

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 28 Marzec 2022, 15:40   

Gorzej gdy ptaki karmi się na parapecie. Brudzą szyby na piętrach niżej. Co innego na trawniku. Dokarmianie ptaków resztkami pokarmu zgodne jest z ideą "no waste". Co do gołębi na balkonach. Wystarczy niszczyć ich gniazda po złożeniu jajek. Wypróbowane i skuteczne. Pisanie o tym ,że chleb dla nich jest szkodliwy to fejk rozpowszechniany przez przeciwników dokarmiania. Zresztą u nas większość wykładanych resztek wydziobują wronowate. Gołąb nie potrafi przytrzymać sobie kęska pokarmu i rzuca nim zostawiając w dziobie małą jego cząsteczkę.. Wtedy wrona zabiera to w "bezpieczne miejsce" i tam dziobie przytrzymując pazurem.
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 28 Marzec 2022, 19:02   

Gołomb jest pod ochroną, jak każdy ptak.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 28 Marzec 2022, 19:12   

FKP napisał/a:
Gołąb jest pod ochroną, jak każdy ptak.

A kura to też ptak i też bywa hodowany. Pod ochroną :?:
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 28 Marzec 2022, 19:15   

Kura nie, bo nie jest w ujęta w wykazie ptaków dziko żyjących. Gołąb miejski jest.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Wysłany: 28 Marzec 2022, 19:23   

FKP napisał/a:
Kura nie, bo nie jest w ujęta w wykazie ptaków dziko żyjących. Gołąb miejski jest.

Tylko pod częściową, podobnie jak kret. http://www.tbop.org.pl/in...483&Itemid=156/
Cytat:
Również ptaki, które można spotkać w budynkach, są pod ścisłą ochroną gatunkową. Wyjątkiem są: gołąb miejski, sroka, wrona siwa, kruk, gawron (na terenie miast) i mewy srebrzysta i białogłowa, które są objęte ochroną częściową.

https://www.passa.waw.pl/...rawa,3487?ref=1

funkcyjka 
Poziom 7
midnight

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 19 Maj 2022, 07:36   

Aż mi się przypomina chmara gołębii na rynku w Krakowie. Mam wrażenie, że co roku jest ich coraz więcej a jeszcze więcej jest chleba, który ciągle jest im rzucany, przejść się nie da i boję się, że pewnego dnia dostanę od nich "minę" na ubrania czy włosy :-/

Co do tematu posta - pamiętam, że raz u rodziców w mieszkaniu na balkonie się gołębie zadomowiły i zaczęły wić gniazdko i wysiadywać jaja więc wystawiliśmy płyty CD i jakieś kolorowe reklamówki. Irytujący widok, jak tak "gruchały" od rana.

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 12 Czerwiec 2022, 10:56   

Jak można bronić te latające szczury :?:
Nie rozumiem osób wypowiadających się w poniższym filmie... i jeszcze ta "refleksja" na koniec, czy można sobie wyobrazić miasto bez nich :lol: Tak, ja mogę sobie to wyobrazić. Bez gołębi byłoby znacznie czyściej i zdrowiej.

https://www.youtube.com/watch?v=bYdO5Occ3sQ

funkcyjka 
Poziom 7
midnight

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 12 Czerwiec 2022, 11:27   

LukeDiRT napisał/a:
Tak, ja mogę sobie to wyobrazić. Bez gołębi byłoby znacznie czyściej i zdrowiej.

Oj tak i bezpieczniej, nie bojąc się, że jadąc hulajnogą czy innym rowerem nie nadepnie się przypadkiem na gołębia, bo to istna udręka. Nie raz musiałam gwałtownie hamować bo mi wleciał prawie że gołąb pod koła...

Odpowiedz do tematu