Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 162 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 36425 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 12 Kwiecień 2020, 22:51 Październik 1987
Po znakomitym wrześniu, przyszedł niezły październik (jednak nie taki ten 1987 straszny)
Jego mankamentem była nie tyle niska suma opadów (22mm jak na październik to już okej), co jej duża nieregularność. No i drugi mankament to pierwsza, oraz ostatnia pentada....
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 12 Kwiecień 2020, 23:02
Chyba masz rację
Mi się marzy taki październik kompletnie pozbawiony zimna jak właśnie 5-25 w tym miesiącu, ale mimo to lepiej że były 2 krótkie słabe okresy, a nie cała dekada
_________________ 2024 nie może być już gorszy
"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Wrzesień 2020, 22:19
Ten miesiąc miał w sobie niemało dobra i mógłby zaspokoić różne gusta
Po wspaniałej znacznej części września, w końcówce pierwszego miesiąca jesieni nadeszło głębokie ochłodzenie, które zaowocowało (niestety) dwiema mroźnymi nocami na początku - 4 i 5 października.
Później się jednak poprawiło, gdyż dni od 6 do - na dobrą sprawę - 24 października, to piękne babie lato, z wieloma ciepłymi dniami i niewielką ilością zimnych nocy owocujących pseudociepłem, jak również dość regularne opady i sporo dni z udanym usłonecznieniem, przeplatane jednak inną pogodą, bez przynudzania. Na szczególne wyróżnienie zasłużyły moim zdaniem piękne babioletnie, a przy tym zupełnie prawdziwie ciepłe dni - 6 (najcieplejsza doba ze średnią 17,2 stopnia), 8, 9, 11, 12, 16 i 17 października (tego dnia zanotowano 23,1, najwyższą temperaturę miesiąca). Niektóre spośród tych dni zawarły w sobie dodatkowo jakiś opad, co w połączeniu z wysoką temperaturą i usłonecznieniem wywiera na mnie bardzo pozytywne wrażenie Babie lato zakończył jednak deszczowy 25 października, po czym nadeszło ochłodzenie - i niestety po krótkim wstępie pochmurnym, miesiąc skończył się lodowatą lampą i mrozami dochodzącymi do -5 stopni (bardzo kiepski wynik nawet jak na tamte czasy). Te "obwarzanki" przesądziły o tym, że ostatecznie miesiąc mimo wielości różnego rodzaju przyjemności (taki rym mi się wkradł), nie okazał się bardzo ciepły, pomimo aż siedmiu dób z letnią średnią (trzeci ex aequo wynik w historii , październiczki 2018 i 2019 się w tej kategorii chowają). Mimo to, średnia temperatura 10,0 stopnia to wyraźnie dużo. Nie zachwyca jedynie suma opadów wynosząca 24,5 mm, ale po tym wrześniu dobrze chociaż, że ich regularność reprezentowała dobry poziom. Jesień 1987 na tym etapie wydaje się super, tylko te mrozy z początku października bardzo mi wadzą. Gdyby nie one, to duet wrzesień-październik '87 lepszy od jakiegokolwiek w XXI wieku, choć i z tym wydaje mi się naprawdę bardzo dobry, jedynie 2014 podobnie udany w NS.
Miło zaskoczyło mnie zapoznanie się z tym miesiącem Po dynamicznej wrześniowej piosence, tutaj podkład muzyczny będzie nieco spokojniejszy, ale również znany i lubiany
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12354 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 1 Październik 2020, 19:52
Im dłużej mu się przyglądam, tym bardziej mnie przekonuje Pod względem ilości nocy z TMin od 10 wzwyż, których miał siedem, zajmuje (ex aequo z kilkoma innymi) trzecie miejsce w historii po rekordowym październiku 2000 i wicerekordowym październiku 1966. Tym bardziej szkoda tych obwarzanków - zwłaszcza końcówka zmarnowała szansę na zacny wynik średniej temperatury minimalnej, która skądinąd też wyszła naprawdę nieźle - więcej niż 6,1 stopnia średniej uzyskały tylko trzy październiki w tym wieku.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum