Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Dawne teleturnieje
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Marzec 2022, 18:22   Dawne teleturnieje

W tym wątku porozmawiajmy o dawnych, nieemitowanych już grach telewizyjnych, które często cieszyły się sporą sympatią i popularnością. Jakie były Waszymi ulubionymi, a których najbardziej Wam brakuje :?:

Ja najlepiej wspominam teleturniej pt. "Awantura o kasę" emitowany w Polsacie w latach 2002-2005. Chociaż byłem bardzo mały, pamiętam jak oglądałem ten program z rodzicami i nawet rysowałem w bloku rysunkowym takie kółko z kategoriami, chciałem takie mieć :D Pod koniec sierpnia 2011 jakoś rano o 7:00 w TV4 emitowano powtórki i specjalnie wstawałem żeby przypomnieć sobie ten teleturniej, a kolejny raz jego odcinki wciągnęły mnie w czerwcu 2015, kiedy obejrzałem chyba połowę wszystkich na YouTube :)
Był to program bardzo emocjonujący i nieprzewidywalny. Oprócz wiedzy liczyła się umiejętność współpracy w zespole, a także dobra strategia przy licytowaniu pytań. Często do końca trwania etapu żadna drużyna nie mogła czuć się bezpieczna, bowiem jedna odważna decyzja lub jej brak, jedna dobra lub zła odpowiedź całkowicie odwracały porządek zmagań. Ciekawostką jest, że najlepsza drużyna w historii zagrała na pozycji mistrzów bodajże 23 razy.

To filmik z zasadami teleturnieju, a poniżej kompilacja zabawnych momentów :)

A to inny ciekawy teleturniej Polsatu - emitowana w latach 2005-2007 "Gra w ciemno". W tym programie uczestnicy "targowali" się z prowadzącym o wylosowane koperty z nagrodami, których wysokość była im nieznana. Krzysztof Ibisz wpuszczał graczy w maliny i czasami oferował relatywnie małe kwoty za sprzedaż porządnych kopert, a czasami przeciwnie - próbował dać graczowi wygrać. Trudność polegała na tym, aby nie dać się podejść i wyczuć, kiedy prowadzący blefuje, a kiedy można mu zaufać. O ile za dzieciaka nie rozumiałem o co w tym chodzi, jakiś czas temu te stare odcinki mnie wciągnęły :)

Z kolei ten teleturniej, to chyba produkcja jedyna w swoim rodzaju, uwielbiałem. Akcja teleturnieju rozgrywała się w XIX-wiecznym forcie na Oceanie Atlantyckim w pobliżu francuskiego wybrzeża, zaś gracze na których czele stała jakaś znana osoba, wykonywali nieraz niebezpieczne i trudne zadania sprawnościowe, za których pomyślne przejście otrzymywali klucze służące potem do otwarcia skarbca.

Pamiętacie te teleturnieje :?: A które Wy wspominacie najlepiej :?:

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 8 Marzec 2022, 21:23   

Najlepiej z Twojego zestawienia kojarzę chyba Awanturę o kasę- reszta jest mi raczej mało znana. :-( Pewnie zdarzyło mi się obejrzeć pojedyncze odcinki programów, ale ja ogólnie stosunkowo mało oglądałem i oglądam teleturniejów. :-( Z dawnych (czyli pewnie chodzi o takie pozycje, które już nie są emitowane) najlepiej wspominam "Czy jesteś mądrzejszy od 5-klasisty"- na tą produkcję można było się natknąć na kanale TV Puls (jeszcze przed 2010 r.), jedną z prowadzących była pani Marzena Rogalska. ;-) Z takich kultowych programów, które obecnie jeszcze pojawiają się na antenie, to lepiej pamiętam Jeden z dziesięciu, Familiadę oraz Milionerów (ale wiadomo- obejrzałem w każdym z nich ewidentnie mniejszą część odcinków). ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 8 Marzec 2022, 21:47   

"Grę w ciemno" lubiłem, w Awanturę o Kasę też wkręciłem się dopiero w lato 2011, ale bardziej podczas tej obrzydłej końcówki cipca xd A ostatniego z teleturniejów to wcale nie kojarzę, jedynie tytuł gdzieś mi się obił o uszy xd

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Polska wschodnia
Wysłany: 8 Marzec 2022, 22:07   

W XX wieku lubiłem "Wielka Grę" w formule pana Serafinowicza (wielotematyczną). Gdy jej prowadzenie przejęła pani Ryster, to teleturniej ten stal się zbyt specjalistyczny. Jego uczestnicy wykazywali się wykuta wiedzą w jednej dziedzinie. Nawet tak wyspecjalizowanymi dziedzinami, które dla przeciętnego widza były obce.
Poniżej wykaz naprawdę starych teleturniejów TVP. Zresztą innej telewizji wówczas w Polsce nie było.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Teleturnieje_nadawane_w_TVP1
https://pl.wikipedia.org/wiki/Teleturnieje_nadawane_w_TVP2
Niektóre jak Familiada, Jeden z Dziesięciu, czy też Jaka to melodia istnieją do dziś.
21 grudnia 2024 roku o godz. 10:27 czasu polskiego Słońce przekroczyło punkt Koziorożca (przesilenie zimowe). To początek astronomicznej zimy, która potrwa do 20 marca 2025 roku. Zima kalendarzowa trwa zawsze od 22 grudnia do 21 marca.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 8 Marzec 2022, 22:59   

Jorguś, widzę że w podobnym czasie się wkręciliśmy :D Ja przypominając sobie oglądanie "Awantury o kasę" w tamtym czasie, mam w głowie słoneczne sierpniowe poranki i liczenie ile odcinków zdążę jeszcze obejrzeć przed początkiem szkoły xd Wtedy emitowali akurat odcinki z mistrzami, których kapitanem był taki starszy pan z iście kamienną twarzą, który licytował z takim wyrachowaniem, że nawet Ibisz był pod wrażeniem :D W 2015 roku w odcinki na YT wkręciłem się w czerwcu, m.in. 10 czerwca jak byłem już spakowany na wyjazd, to dla relaksu machnąłem sobie dwa odcinki; potem jeszcze po powrocie przez jakiś czas oglądałem aż do czasu jak zaczęły się słynne wakacje i wciągnęły mnie najbardziej :D
"Czy jesteś mądrzejszy od 5-klasisty" też pamiętam, oglądałem w wakacje 2008 - kojarzy mi się z pochmurnym i deszczowym okresem w lipcu, kiedy tymczasowo nie miałem jak łapać motyli i jeszcze nie miałem Saby. Czułem dumę, kiedy znałem odpowiedź na jakieś pytanie na poziomie starszych klas :D

Co do "Wielkiej Gry", pamiętam trochę tę ostatnią wersję ze Stanisławą Ryster, teleturniej był nadawany w sobotę wieczorem. Ten jednak w ogóle nie interesował mnie jako dziecka - wiedzy nie miałem, a w tym programie nie było takich atrakcji i urozmaiconego przebiegu rozgrywki jak w niektórych innych teleturniejach. Teraz teleturniejem o podobnej formie są "Giganci historii", gdzie sprawdzana jest specjalistyczna wiedza na temat określonych postaci czy raczej wąsko pojmowanych wydarzeń historycznych - niedawno widziałem np. odcinek poświęcony Ignacemu Janowi Paderewskiemu - niektóre pytania dotyczyły naprawdę drobnostek.

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Wysłany: 8 Marzec 2022, 23:06   

Ja za dzieciaka lubiłem też 'Najsłabsze ogniwo" z Kazimierą Szczuką, podobały mi się te jej pociski (chyba mi do teraz zostało umiłowanie do czytania wycieczek personalnych choćby na blogu kóharza xD) Już z takiego nieco późniejszego dzieciństwa, a konkretnie 4-5 klasa podstawówki lubiłem patrzeć też na Moment Prawdy xd ale to nieco inny rodzaj teleturnieju, jakoś pod koniec stycznia sobie trochę odcinków powtórzyłem i no, myślę, że teraz taki format by już nie przeszedł.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 8 Marzec 2022, 23:35   

Ja tego "Najsłabszego ogniwa" w ogóle nie pamiętam, natomiast "Moment prawdy" tak, ale chyba nie oglądałem tego, pewnie formuła by mnie nie zaciekawiła. Znalazłem na YT odcinek innego teleturnieju, który uwielbiałem oglądać z rodzicami w soboty wieczorem, w 2006 - do dziś pamiętam, że było 26 walizek i nieraz to targowanie się z niewidzialnym bankiem o walizkę, której zawartości się nie znało, dawało trochę emocji, to też taka trochę gra w ciemno :D Pamiętam taki jeden odcinek, kiedy uczestnik wygrał 1 grosz (na Wikipedii jest napisane, że emisja była 18 marca 2006, a mnie kojarzy się z jakimś ciepłym i słonecznym dniem, więc może widziałem powtórkę, np. we wrześniu :twisted: ).

No i w czasach zerówki w domu często leciał ten teleturniej znany ze słynnej wpadki :->

Raz udało mi się zgadnąć tu hasło i była to "kapucynka" :D Chodziło o małpę, a na szóste urodziny dostałem atlas zwierząt i stąd wiedziałem o istnieniu takiego gatunku - byłem z siebie dumny :D

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 9 Marzec 2022, 15:53   

jorguś napisał/a:
Ja za dzieciaka lubiłem też 'Najsłabsze ogniwo" z Kazimierą Szczuką, podobały mi się te jej pociski (chyba mi do teraz zostało umiłowanie do czytania wycieczek personalnych choćby na blogu kóharza xD) Już z takiego nieco późniejszego dzieciństwa, a konkretnie 4-5 klasa podstawówki lubiłem patrzeć też na Moment Prawdy xd ale to nieco inny rodzaj teleturnieju, jakoś pod koniec stycznia sobie trochę odcinków powtórzyłem i no, myślę, że teraz taki format by już nie przeszedł.

O tak, też go pamiętam 8-)

https://www.youtube.com/watch?v=DMGyGRZ6IFA

Pamiętam także jeszcze starszy teleturniej, który nazywał się "Idź na Całość" i był transmitowany na Polsacie :arrow:

https://www.youtube.com/watch?v=cKq_fuJABU8

https://www.youtube.com/watch?v=NwISi2mnm2U

funkcyjka 
Poziom 7
midnight

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 18 Maj 2022, 06:46   

Zdecydowanie pamiętam Awanturę o Kasę, bodajże na TV4 albo innym Tele5 były powtórki. ;) Do tego jeszcze Randka w Ciemno z Kawalcem a później z Kammelem. Był jeszcze Moment Prawdy, chyba najbardziej obdzierający z prywatności teleturniej. :D

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Wysłany: 18 Maj 2022, 17:42   

Moment Prawdy to był hardcore, niejeden związek musiały rozwalić xd

Odpowiedz do tematu