Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: LukeDiRT
7 Lipiec 2019, 14:30
Czerwiec 2000
Autor Wiadomość
Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 6 Czerwiec 2019, 21:07   Czerwiec 2000

Dziś podsumuje jeszcze jeden miesiąc, w którym ciężko było chociaż na chwilę przystosować się do danej aury... Był to czerwiec z 2000-ego roku, sporo osób pewnie kojarzy ten miesiąc z rekordowym upalami, jednak nie brakowało również innych skrajności ;-)

Czerwiec 2000 w Toruniu
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2000-06-30&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=30&ord=desc&jZlL-HxhB=ASKkOJHNa&FnoXMWl-mAZHuEpk=dp.qnkISLE9HmtB6&jZlL-HxhB=ASKkOJHNa&FnoXMWl-mAZHuEpk=dp.qnkISLE9HmtB6

Było sporo upalnych dni, ale naprawdę niesamowicie gorący był okres 20-22 VI, wtedy również na kilku stacjach posypały się rekordy czerwcowej Abs. Tmax, również nie brakowało skrajności w drugą stronę na początku miesiąca dwa razy odnotowano u mnie przy gruncie przymrozek, a końcówka tego miesiąca była zmniejsza i pochmurniejszy od zeszłorocznej. Miesiąc ten obfitował w obie skrajności i zdecydowanie brakowało normalny letnich dni z tmax 20-28 st.

Ostatecznie ten miesiąc nie zapisał się dużo powyżej normy, miejscami nawet w pobliżu niej ;-)
https://meteomodel.pl/klimat/poltemp/kriging/200006.png

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 7 Czerwiec 2019, 12:50   

Czerwiec 2000 przyniósł sporo skrajności, podobnie jak Czerwiec 2013. Ale mimo wszystko i tak wolę takie miesiące od takich czerwców jak te z lat: 2001, 2004, 2009...

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Czerwiec 2019, 10:44   

Czerwiec 2000 to jeden z najbardziej "skaczących" miesięcy w historii. Najpierw upały, później dość głębokie ochłodzenia i znowu upały. I tak w kółko... Generalnie nie przepadam za skrajnościami, jednak ten miesiąc naprawdę mi się podoba. Czerwiec to razem z majem mój ulubiony miesiąc roku, zatem przy powtórce 2000 roku byłbym wniebowzięty. A dlaczego? Czerwiec tego roku mimo wielu skrajności był niezmiennie bardzo pogodny. Przyniósł wiele dni z pełnym, 15-godzinnym usłonecznieniem, o co w Nowym Sączu nie jest wcale tak łatwo, w tym sporo dni z absolutnie nienaruszonym niebem. Nie byłbym sobą, gdybym nie sprawdził jak wypadły wtedy fazy Księżyca, i widzę że nowie i ostatnie kwadry dość dobrze zgrały się z najbardziej pogodnymi epizodami, co oznaczało dużo przepięknych nocy do obserwacji gwiazd. Szkoda że byłem wtedy jeszcze w takim wieku, że obchodziło mnie niewiele poza zabawkami ;)
Czerwiec rozpoczął się chłodno, jego dwa pierwsze dni nie przyniosły letniej średniej temperatury. Mimo to, słońca od początku było dużo, chociaż... 2 czerwca rano coś niespecjalnie wpływało na odczucie ciepła. Tego poranka temperatura minimalna wyniosła zaledwie 3 stopnie na dwóch metrach. Po 2000 roku takie zimno odnotowano już tylko na ekstremalnie chłodnym początku czerwca 2006. W ciągu dnia ociepliło się jednak znacznie, a 3 czerwca z 23 stopni "zrobiło się" 28. Po trzech dniach upału, 7 czerwca nadeszło ekspresowe, dwudniowe ochłodzenie, prędko ustępujące miejsca kolejnym upałom. Upałom całkiem przyjemnym. Osobliwością czerwca 2000 roku były bowiem dość chłodne noce i niska wilgotność , łagodzące odczuwanie bardzo wysokich temperatur. Średnie temperatury nie przekraczały zbyt znacznie progu 20 stopni, co zdarza się już przy "maxach" rzędu 25-26 stopni, a nawet niższych.
12 czerwca rozpoczął się burzowy okres z dość wysokimi sumami opadów. Moją szczególną uwagę zwraca tu gorący 14 czerwca 2000, kiedy burze (a być może jedna burza jak sugeruje Ogimet) trwały/a ponad 8 godzin (!) Po niej nastąpiło trochę dłuższe ochłodzenie, jednak nawet wtedy pogoda raczyła nas dużymi ilościami promieni. Trudno sobie wyobrazić czerwcowy dzień z temperaturą 15 stopni i mnóstwem słońca na niebie - a właśnie tak było 17 czerwca 2000. Dzień później takie temperatury z niemal zupełnie bezchmurnym niebem wystąpiły m.in. w Kętrzynie i Suwałkach. Było chłodno, lecz już 19 czerwca do akcji ruszyło kolejne, najsilniejsze ocieplenie z apogeum w Boże Ciało 22 czerwca (niektórzy nadal je pamiętają, tak było upalnie). Temperatura maksymalna wyniosła wówczas aż 33,6 stopnia i była drugą najwyższą w dziejach. Jeszcze goręcej było w czerwcu 2013, zaś identyczną temperaturę zanotowano w roku 1997 (wtedy czerwiec ustanowił maksimum całego roku). Noc była jednak rześka i temperatura maksymalna osiągnęła "jedyne" 24 stopnie (przy takim upale normą są raczej TŚr rzędu 25 stopni). Następnego dnia nadeszło połączone z burzą ochłodzenie, które wprowadziło nas powoli w klimaty miesiąca mającego się wkrótce rozpocząć. Po 24 czerwca już ani razu nie zanotowano nawet 20 stopni i niemal codziennie padł deszcz (choć trochę słońca wciąż się przebijało). Ostatni, czwarty "skok" z dość znacznym ociepleniem nastąpił na początku lipca (który paradoksalnie zaczął się ciepło). A potem... każdy wie jak było - lipiec 1980 w tylko odrobinę bardziej łaskawej wersji.

Czerwiec 2000 był w Nowym Sączu rekordowo upalny. Temperatura aż 7 razy przekroczyła 30 stopni, zatem tyle samo razy co w rekordowo ciepłym (przynajmniej na razie!) czerwcu 1964. Mimo to, miesiąc wcale nie był bardzo ciepły! To taki paradoks, bo mimo wielu upałów i dni bez chmurki na niebie, co przywodzi na myśl najgorętsze lata historii, jego średnia temperatura wyniosła zaledwie 17 stopni; zatem był miesiącem lekko ciepłym. Okazał się chłodniejszy chociażby od czerwca 2015, czy sąsiedniego dużo gorszego czerwca 1999. Suma usłonecznienia (260,7h) była czwartą najwyższą w historii po 1976, 2016 i 2017. Cały II kwartał 2000 roku był rekordowo słoneczny i do dziś żaden rocznik mu nie zagroził, nawet 2018.
W ogólnym rozrachunku, pomimo wielu skrajności, uznaję czerwiec 2000 za naprawdę piękny i bardzo ciekawy miesiąc. Takie wahania temperatur, "rześkie upały", mnogość pogodnych dni i przyjemna aura nawet w zimne dni nie zdarzają się często. Wobec tego o tym miesiącu nie można zapomnieć :)

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 8 Czerwiec 2019, 11:00   

Hah uswiadomiles mi że w 2000 roku mieliśmy rekordowo ciepłą Wielkanoc jak i Boże Ciało :-o .

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 8 Czerwiec 2019, 13:11   

W tym roku Wielkanoc także była stosunkowo ciepła. Ciekawe, jakie będzie Boże Ciało - obstawiam jako lekkie ciepłe, bo jest mało możliwe żeby prognozowane upały z przyszłego tygodnia przesunęły się także na kolejny tydzień.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 8 Czerwiec 2019, 13:19   

Jacob napisał/a:
Hah uswiadomiles mi że w 2000 roku mieliśmy rekordowo ciepłą Wielkanoc jak i Boże Ciało :-o .

Był także rekordowo ciepły Dzień Nauczyciela :D 14 października 2000 roku w Nowym Sączu zanotowano 28,2 stopnia 8-)

kmroz 
Junior Admin
fan bezdźwięczności

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 11:59   

Ten miesiąc niestety też nic dobrego sobą nie reprezentował. Szalony rollercoaster w cholernie suchej wersji... NO, THANKS!

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2000-6-30&rodzaj=st&imgwid=252200120&dni=30&ord=asc

Zimnolubna kutwa z zespołem Aspergera

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 15 Kwiecień 2020, 12:01   

No II kwartal tego roku to jednak coś strasznego 😬
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2000-06-30&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=30&ord=asc

"Baza danych historycznych została usunięta. Sami ją sobie stawiajcie" ~ Piotr Djaków, 13.10.2024

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 5 Czerwiec 2020, 22:22   

No i rok bez dnia minął od założenia tamtego wątku :-P

Już 2 razy linkowałem ;-)

A sam miesiąc chyba jeszcze gorszy rollercoaster od maja 2012 w dodatku też zajebiscie suche (co wtedy było prawdziwym ciosem) i jedyny bezburzowy czerwiec w serii :-x

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Fan normalności

Wysłany: 5 Czerwiec 2020, 22:32   

Ehh... 8 czerwca 2019 napisałem, że czerwiec 2000 był rekordowo upalny :( Swoją drogą trochę go znielubiłem, podobnie jak maj 2000. Te dni z pełną lampą namieszały mi w głowie, dlatego tak za nimi szalałem. Teraz widzę, że w czerwcu do tego wszystkiego doszedł jednak przesadzony rollercoaster i tylko znaczna ilość burz wpływa pozytywnie na moją opinię.

14 i 15 czerwca musiało być ostro :o Jednak żałuję że nie pamiętam tego roku, był na swój sposób niezwykły.

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2000-07-01&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=31&ord=asc

Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu :snieg:

Odpowiedz do tematu