Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 235 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 25163 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 20 Lipiec 2019, 00:18 Analogiczne miesiące
Jakiś czas temu zadałem pytanie, który miesiąc lubicie bardziej (czerwiec czy sierpień). Teraz spytam, które miesiące odpowiadające sobie na termicznej sinusoidzie wolicie bardziej.
U mnie wygląda to tak:
Grudzień vs luty, wygrywa bezapelacyjnie luty. jest bezapelacyjnie lepszy od swojego termicznego odpowiednika (końcówka zimy, całkiem fajny miesiąc o ile jest ciepły i słoneczny).
Listopad vs marzec, wygrywa marzec, chyba nie muszę pisać dlaczego
Październik vs kwiecień, wygrywa kwiecień ze sporą przewagą nad październikiem, nie bez znaczenia jest, źe po kwietniu przychodzi piękny maj z perspektywa lata a po październiku obrzydliwy listopad z perspektywą ciągnącej się zimy.
Wrzesień vs maj, wygrywa maj, jednak jego przewaga jest mniejsza niż o ok. 5 st. chłodniejszych poprzedników.
Sierpień vs czerwiec, trudno wyłonić mi zwycięzcę, oba równie fajne lub niewielka przewaga dla sierpnia.
Później zrobię zestawienie analogicznych miesięcy solarnych (np. 1 kwietnia-1 maja vs 10 września-10 sierpnia).
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 28 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 19877 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 20 Lipiec 2019, 09:31
U mnie to wygląda tak:
Grudzień vs Luty: pomimo krótszych dni i rosnącej sympatii do lutego w ostatnich latach, wybieram jednak grudzień. Ten miesiąc jest dla mnie magiczny, szczególnie jego ostatnia dekada
Marzec vs Listopad: z wielu względów marzec
Kwiecień vs Październik: październik, bardzo lubię, ale zwycięstwo dla kwietnia
Maj vs Wrzesień: tu ciężko... Maj jest najpiękniejszym miesiącem roku, ale wrzesień o wiele stabilniejszy termicznie... Mimo wszystko minimalnie wolę maj.
Czerwiec vs Sierpień: definitywnie czerwiec , ale termicznie te miesiące się nie pokrywają, sierpień termicznie jest bliższy lipcowi. Jeśli chodzi o te dwa wakacyjne miesiące, to zdecydowanie sierpień,bo do lipca mamy pecha i ten miesiąc zazwyczaj jest kiepski... O wiele lepszy sierpień pomimo krótszych dni. Jeśli chodzi o miesiące letnie to mam sentyment do czerwca jak i do sierpnia, w lipcu w sumie nic porywającego dla mnie niema, ale lubię ten miesiąc, bo zazwyczaj uciekam na wczasy
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 130 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 12352 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 20 Lipiec 2019, 09:37
Podobnie jak Jacob bardzo lubię grudzień. To jest dla mnie wyjątkowy miesiąc, do ktorego zdarza mi się tęsknić nawet w przyjemniejszych pogodowo miesiącach roku. Wolę go od lutego mimo wszystko. W kategorii listopad-marzec, zdecydowanie wybieram marzec. W kolejnym pojedynku zwycięża kwiecień, choć jeśli październik jest ładny, słoneczny, to jestem w stanie polubić go tak samo. Bardzo lubię zarówno maj jak i wrzesień, jednak zapach lata w powietrzu, długie wieczory i mnóstwo kwitnących roślin sprawiają że laur wędruje na konto piątego miesiąca roku No a rywalizację między czerwcem a sierpniem już kiedyś wyjaśniłem
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Aktualna pora roku: wielki test dla naszego klimatu
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 137 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 11992 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 20 Lipiec 2019, 09:42
Grudzień vs luty ciężko powiedzieć. Ze względu na panującą aurę i temperaturę (oraz ze względu na perspektywę nadchodzącej wiosny) wybieram jednak luty. Grudzień ma z kolei fajną atmosferę (Święta i te sprawy);
Marzec vs Listopad Marzec. Fajnie jest wtedy obserwować budzącą się do życia przyrodę. Mamy również wtedy pierwsze w roku iście wiosenne dni, podczas których można już chodzić w samej bluzie;
Kwiecień vs Październik oba miesiące świetne. Rok temu zarówno kwiecień, jak i październik były słoneczne i bardzo ciepłe. Ale jednak wybieram kwiecień;
Maj vs Wrzesień: Zdecydowanie wrzesień. W ostatnich latach stanowi on przedłużenie lata (może z wyjątkiem 2017r). Jest często słonecznie i bardzo ciepło, wilgotność jest niska, dzięki czemu konwekcja jest mniejsza niż w maju;
Czerwiec vs Sierpień definitywnie sierpień Jest on gorętszy od czerwca, przynosi więcej suchych i słonecznych dni, burze są już słabsze. No i co najważniejsze są już wtedy krótsze dni, dzięki czemu nawet podczas dużych upałów nocami można odetchnąć. No i jest więcej czasu na obserwacje astronomiczne. PiotrNS pewnie mnie zrozumie w tym aspekcie
Jedna uwaga: według mnie jest dyskusyjne podobieństwo termiczne pierwszej i ostatniej pary miesięcy. Moją ocenę tych miesięcy zostawię na później, gdyż trochę jest niewygodnie z telefonu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum